Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Χάος στην Ιρλανδία για Μνημόνιο

Μερικά 24ωρα πριν η τρόϊκα ανακοινώσει το ύψος του δανείου που θα χορηγήσει στην Ιρλανδία (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 87 δισ. ευρώ) οι αγορές δίνουν τη χαριστική βολή στη χώρα, προειδοποιώντας έτσι έμμεσα πως οποιαδήποτε απόκλιση - ακόμη και η ανατροπή της κυβέρνησης που θεωρείται πιθανή- θα επιφέρει ένα ανευ προηγουμένου πλήγμα που θα υποχρεώσει τη χώρα σε πλήρη υποταγή.

Επίσης, πριν ανακοινωθεί επίσημα το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ιρλανδία και για το οποίο πληροφορίες κάνουν λόγο πως θα είναι κοντά στο 6% -υψηλότερο πάντως από αυτό που δανειζόταν η χώρα πριν ξεσπάσει θόρυβος για το καταρρέον τραπεζικό της σύστημα και τεθεί θέμα δανεισμού από την τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι, πως σήμερα τα spreads των κρατικών ομολόγων της έφθασαν σε ύψος ρεκόρ (491 μονάδες, έναντι 476 χθες).

Ο οίκος Standard & Poor’s έθαψε κυριολεκτικά κάτω από τόνους "σκουπιδιών" τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας, με την Anglo Irish Bank (τη μεγαλύτερη από αυτές) να υποβαθμίζεται σε "junk" για τους επενδυτές.

Κι αυτό, ενώ μόλις την Τετάρτη η Ιρλανδική κυβέρνηση υλοποιώντας το τετραετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας με την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, κρατικοποίησε τις τρεις τράπεζες, αγοράζοντας το χρέος τους.

Το χτύπημα της αγοράς επομένως πλήττει πλέον την ίδια την οικονομία της Ιρλανδίας καθώς αποκλείει κάθε πιθανότητα το πακέτο στήριξης να κατευθυνθεί ελεγχόμενα ή και καθόλου στις τρεις τράπεζες, πριν γίνουν στρες τεστ, όπως προσδοκούσε το οικονομικό επιτελείο της χώρας και στερεί χρόνο αντίδρασης για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι.

Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που ο κεντρικός πυρήνας της Ευρωζώνης, δείχνει σταδιακά να συντάσσεται πίσω από την γερμανική πρόταση για συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών στον Μηχανισμό Στήριξης και τις αγορές να προεξοφλούν ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της Ιρλανδίας αυτό είναι σχεδόν αναπόφευκτο, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ιρλανδικό τύπο.

Ρυθμιστής το Σιν Φέιν

Κι όλα αυτά, ενώ το κυβερνών κόμμα Φιάνα Φέιλ έχασε σήμερα μία έδρα στην Άνω Βουλή από το Σιν Φέιν, ο γερουσιαστής του οποίου Πιρς Ντόχερτυ δηλώνει ότι πηγαίνει στην Βουλή του Δουβλίνου με σκοπό να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης στις 7 Δεκεμβρίου και να προκαλέσει εκλογές.

Παράλληλα, το κόμμα των Πράσινων, που συγκυβερνά με το κεντροαριστερό φιάνα Φέιλ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει την άνοιξη από το συνασπισμό, κάτι το οποίο θα στερήσει την πλειοψηφία στη Βουλή από Φιάνα Φέιλ και θα οδηγήσει σε αναμέτρηση στις κάλπες, με ισχυρή πιθανότητα και πάλι έναν συνασπισμό κομμάτων, πιθανόν με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση η οποία όμως διαφωνεί με την είσοδο της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης και την επιτήρηση από το ΔΝΤ.

Ο Τζέρυ Άνταμς, επικεφαλής του Σιν Φέιν και γνωστός από τον ηγετικό του ρόλο επί δεκαετίες στο εθνικό κίνημα ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιρλανδίας από την Βρετανική κατοχή, δήλωσε πως ο σκοπός είναι να ενδυναμώσει το μέτωπο στο Δουβλίνο και να δώσει τέλος στα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ.

"Δεν ζητήσαμε λιτότητα" είπε ο Άνταμς, "διαφωνούμε με τις άγριες περικοπές που για μία ακόμη φορά, μέσα από το τετραετές πρόγραμμα, θα εξανεμίσουν την ευημερία".

Ωστόσο η υπόθεση έχει και την άλλη πλευρά της: Την εκτόξευση των Ιρλανδών κωμικών. Ενα παράδειγμα είναι η κορυφαία ραδιοφωνική εκπομπή της χώρας "Joe Duffy Show" η οποία την Παρασκευή, έπαιξε τον "νέο εθνικό ύμνο της Ιρλανδίας" με μουσική από το γνωστό γερμανικό εμβατήριο "Deutschland Ueber Alles".

Παράλληλα η ιρλανδική αστυνομία Γκάρντα εξέδωσε προειδοποίηση ότι αύριο Σάββατο είναι πιθανόν να σημειωθούν επεισόδια στο κέντρο του Δουβλίνου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τα μέτρα λιτότητας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ομάδες θα προσπαθήσουν να εισβάλουν στο κτίριο των Εμπορικών Ενώσεων της χώρας.

Ο επικεφαλής της Γκάρντα Μάιικλ Ο΄Σάλιβαν είπε πως η αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό και προετοιμασία ταυτόχρονα για να αντιμετωπίσει ταραχές, κατά την αυριανή διαδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει