Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Financial Times Deutschland: Πορτογαλία η επόμενη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης πιέζουν την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει με τη σειρά της βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times Deutschland.

"Μολονότι οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όπως οι ιρλανδικές, εξαρτώνται και αυτές από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους", σημειώνει η εφημερίδα, που δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή για όσα γράφει.

Η πίεση που ασκείται στην Πορτογαλία έχει ως στόχο να αποφευχθεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ισπανία. "Εάν η Πορτογαλία χρησιμοποιήσει το σχέδιο βοήθειας, αυτό θα είναι επωφελές για την Ισπανία", ανέφερε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής πάντως η πορτογαλική κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια", επανέλαβε την Δευτέρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες. Σε αντίστοιχες δηλώσεις βεβαίως είχαν προβεί και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιρλανδίας, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 2009 το ποσοστό-ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 7,3% φέτος και στο 4,6% το 2011, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως μείωση των μισθών και αύξηση των φόρων.

Η πορτογαλική κυβέρνηση διαψεύδει ότι της ασκείται πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αρκετές χώρες της ευρωζώνης για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

"Διαψεύδουμε την άσκηση οποιασδήποτε πίεσης από την ΕΚΤ ή τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια", ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ζοζέ Σόκρατες, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η Financial Times Deutschland "πλήρως αναληθείς".

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι ασκεί πιέσεις στην Πορτογαλία για να ζητήσει διεθνή βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πιέσεις επί της Πορτογαλίας να ζητήσει οικονομική βοήθεια γρήγορα, φέρονται να έχουν ως σκεπτικό να αποφύγει η Ισπανία να αντιμετωπίσει παρόμοια οικονομικά προβλήματα.

Η εφημερίδα που επικαλείται πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, βεβαιώνει ότι η Πορτογαλία δέχεται ευρωπαϊκές πιέσεις για να ζητήσει με τη σειρά της διεθνή οικονομική βοήθεια.

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των χρηματαγορών, οι οποίες εκτιμούν ότι θα είναι η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι φήμες, όπως αναμενόταν εκτόξευσαν τα επιτόκια του πορτογαλικού χρέους για διάστημα δέκα χρόνων που συνέχισαν και σήμερα να αυξάνονται, ξεπερνώντας το 7%, ένα ιστορικό όριο που έφθασαν για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, ο οποίος θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από 7,3% του ΑΕΠ φέτος σε 4,6% στα τέλη του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει