Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τι σημαίνουν τα σήματα



AFRI-COLA

Το σήμα της εταιρείας δημιουργήθηκε το 1931, εποχή όπου ο φοίνικας εξέφραζε έντονο εξωτισμό κι ήταν συνώνυμο μακρινών ονειρεμένων ταξιδιών. Αρχικώς, η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Κολωνία, παρασκεύαζε μόνον αποστάγματα για οινοπνευματώδη υψηλών βαθμών και λικέρ, μόνον αργότερα περιορίστηκε στην παραγωγή του σακχαρώδους αναψυκτικού.

AGIP (GAS)

Το 1952 η ιταλική εταιρεία ορυκτέλαιων ΕΝΙ προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή σήματος των πρατηρίων της. Παρελήφθησαν περισσότερα από 4.000 σκίτσα και η επιτροπή επέλεξε τον εξάποδο σκύλο του γλύπτη Λουίτζι Μπρογκίνι, όπου τα έξι πόδια του φανταστικού ζώου συμβολίζουν τις τέσσερις ρόδες του αυτοκινήτου μαζί με τον δίποδο οδηγό. Στην αφρικανική μυθολογία υπάρχει μία σειρά πολύποδων ζώων, που συνήθως συμβολίζουν εξαιρετική δύναμη.

ALFA ROMEO

Το μοτίβο σχετίζεται με το θυρεό της πόλης του Μιλάνου, τόπος ίδρυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εικόνα του φιδιού ανάγεται στην ιστορία της οικογένειας Βισκόντι: το 1111 ο Οτόνε Βισκόντι σκότωσε έναν ηγεμόνα και οικειοποιήθηκε το οικόσημό του, όπου απεικονιζόταν ένα φίδι που κατάπινε ένα παιδί. Λίγο αργότερα το ίδιο σύμβολο κοσμούσε και τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Κατά την ίδρυσή της τον 20ό αιώνα η επιχείρηση της «Αλφα Ρομέο» το υιοθέτησε ως σήμα της.

AMERICAN EXPRESS

Ο οικονομικός όμιλος σημείωσε το 1951 απώλειες ύψους εκατομμυρίων από πλαστογράφηση ταξιδιωτικών επιταγών, γι' αυτό αναζητούσε ένα ασφαλές έμβλημα. Η λύση βρέθηκε με τον εκατόνταρχο, που ακτινοβολεί ασφάλεια και δύναμη. Η πρώτη του «εμφάνιση» ήταν στα τράβελερ τσεκ, ενώ σήμερα απεικονίζεται στις περισσότερες πιστωτικές κάρτες της συγκεκριμένης φίρμας.

BACARDI

Ο ιδρυτής της εταιρείας, δον Φακούντο Μπακάρντι, αγόρασε το 1862 ένα μικρό αποστακτήριο στο Σαντιάγκο της Κούβας κι άρχισε να παράγει λευκό ρούμι. Κάτω από τη στέγη βρισκόταν μια μικρή αποικία νυχτερίδων, που επεβλήθη ως σήμα της ομώνυμης του ιδρυτή εταιρείας όταν τις ανακάλυψε η σύζυγός του, Δόνια Αμάλια. Στους ισπανόφωνους πολιτισμούς οι νυχτερίδες θεωρούνται φορείς καλής τύχης.

BAYER

«Το 1900 συζητούσα υποθέσεις μου με τον επιστήμονα Χανς Σνάιντερ, όταν από ξαφνική έμπνευση σημείωσε σ' ένα φύλλο χαρτί την ονομασία καθέτως κι οριζοντίως», έτσι έχει μείνει στο πρωτόκολλο η δημιουργία του σήματος από περιγραφή άγνωστου συνεργάτη της εταιρείας. Στις αρχές του 2004 το έμβλημα του γίγαντα χημικών συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής από την επίσημη καθιέρωσή του κι ο φωτεινός σταυρός στα κεντρικά της Μπάγερ στο Λεβερκούζεν έχει περισσότερα από 1.700 λαμπιόνια και διάμετρο ενός μέτρου.

BENTLEY

Το σημερινό σήμα είναι μικρή παραλλαγή της αρχικής σύλληψης Εγγλέζου γραφίστα από το 1911. Οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν 10 φτερά στην αριστερή πλευρά και 11 στη δεξιά. Οταν η Μπέντλεϊ απορροφήθηκε από τη Ρολς Ρόις το 1931, ένας σχεδιαστής εμπνεύστηκε από τον μύθο του Ικαρου κι υιοθέτησε τα φτερά του να περιστοιχίζουν το όρθιο Β, γέρνοντας μάλιστα και λίγο προς τα πίσω ως απεικόνιση ορμής, για να κοσμούν τα πολυτελή αυτοκίνητα.

BMW

Το σήμα κατοχυρώθηκε ως πατέντα για την εταιρεία Bayerische Motorwerke το 1917 και σε παλιό έντυπο της βαυαρέζικης εταιρείας αναφέρεται πως το συγκεκριμένο έμβλημα φέρει μια περιστρεφόμενη προπέλα με τα χρώματα του θυρεού της Βαυαρίας, επειδή η εταιρεία κατασκεύαζε παλαιότερα και μηχανές αεροπλάνων. Τα τελευταία χρόνια το σήμα έχει υποστεί μόνον μικρές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει