Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μπαχάι Πίστη









Ως χωροι συναντησης για προσευχή και διαλογισμό, οι Μπαχάι Οίκοι Λατρείας είναι τα κτίρια στην Μπαχάι Πίστη που πλησιάζουν περισσότερο τον ρόλο μιας εκκλησίας, ενός ναού ή ενός τεμένους. Εν τούτοις είναι και κάτι παραπάνω. Όπως οραματίστηκε ο Μπαχάολλα, οι τοπικοί Οίκοι Λατρείας μία μέρα θα είναι η εστία για την πνευματική ζωή μιας κοινότητας – και μία έκφραση του ανθρωπιστικού της ενδιαφέροντος.
Ως τώρα, οχτώ Οίκοι Λατρείας έχουν κατασκευαστεί – τουλάχιστον ένας σε κάθε ήπειρο, ως δείγμα της παγκόσμιας προόδου της Πίστης. Στην παρούσα φάση εξέλιξης της Πίστης, οι Μπαχάι έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία και ανάπτυξη των κοινωνικών και πνευματικών θεσμών της κοινοτικής ζωής και όχι τόσο στην κατασκευή κτιρίων σε κάθε κοινότητα. Ωστόσο, οι Οίκοι Λατρείας που έχουν κατασκευαστεί στέκονται ως φάροι που καλούν τον κόσμο σε ένα νέο τρόπο θρησκευτικής λατρείας και ζωής. Ο κάθε ναός έχει το δικό του ξεχωριστό σχεδιασμό, ωστόσο συμμορφώνεται σε ένα σύνολο αρχιτεκτονικών στοιχείων που προσδίδουν ένα ενιαίο θέμα. Όλοι οι Μπαχάι Οίκοι Λατρείας πρέπει να έχουν 9 πλευρές και έναν κεντρικό θόλο.
Ο πρώτος Οίκος Λατρείας κατασκευάστηκε στη Ρωσία, στην πόλη του Εσκαμπάντ στην Κεντρική Ασία. Ολοκληρώθηκε γύρω στο 1908 και υπηρέτησε την Μπαχάι κοινότητα της περιοχής ως το 1938, όταν ο χώρος κατασχέθηκε από την Σοβιετική Κυβέρνηση. Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1962 καθώς είχε υποστεί βλάβες από σεισμό. Ο Οίκος Λατρείας του Εσκαμπάντ ήταν από πολλές απόψεις πρωτοποριακός. Εκτός από τη χρήση του ως πνευματικό κέντρο για την ακμάζουσα Μπαχάι κοινότητα αυτής της περιοχής, προσέδιδε πρακτική χροιά στα ανθρωπιστικά ιδανικά της κοινότητας. Προσαρτημένα σε αυτό ήταν ένας αριθμός συμπληρωματικών κτιρίων που περιλάμβαναν νοσοκομείο, σχολείο και ξενώνα για ταξιδιώτες.
Ο πρώτος Μπαχάι Οίκος Λατρείας στη Δύση ολοκληρώθηκε το 1953, στο Ουιλμέτ, Ιλλινόις, ΗΠΑ, στις όχθες της Λίμνης Μίσιγκαν, βόρεια του Σικάγο. Ο περίτεχνος τρούλος του και η ξεχωριστή διακόσμησή του συνδυάζουν χαρακτηριστικά από τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης. Έχει προσελκύσει εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του. Άλλοι Μπαχάι Οίκοι Λατρείας έχουν κατασκευαστεί στην Καμπάλα, Ουγκάντα• κοντά στο Σιδνεϋ, Αυστραλία• έξω από την Φρανκφούρτη, Γερμανία• με θέα την πόλη του Παναμά, Παναμάς• και στην Άπια, Σαμόα. Στο κοντινό μέλλον, οι Μπαχάι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση ενός ναού για την Νότια Αμερική στο Σαντιάγο της Χιλής.
Ο πιο πρόσφατος Οίκος Λατρείας ολοκληρώθηκε το 1986 στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Έκτοτε, η κατασκευή αυτή έχει κερδίσει πολυάριθμα αρχιτεκτονικά βραβεία και έχει παρουσιαστεί σε εκατοντάδες εφημερίδες και άρθρα περιοδικών. Εμπνευσμένο από το άνθος του λωτού, το σχέδιο του συνίσταται από 27 ανεξάρτητα πέταλα ντυμένα με μάρμαρο διευθετημένα σε ομάδες των 3 έτσι ώστε να σχηματίζονται εννέα πλευρές.
Εννέα πύλες οδηγούν σε μία κεντρική αίθουσα, ικανή να χωρέσει έως 2.500 άτομα. Ξεπερνώντας ελάχιστα τα 40 μέτρα ύψος, με την επιφάνειά του λουσμένη στο φως, ο ναός μοιάζει κατά διαστήματα να αιωρείται πάνω από τον περιβάλλοντα χώρο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων στα προάστια της ινδικής πρωτεύουσας. Μέσα σε λίγα χρόνια μόνο, ο ναός στο Νέο Δελχί έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του κόσμου, ελκύοντας περισσότερους από δυόμισι εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Χαίρει τέτοιου σεβασμού από το λαό της Ινδίας, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική του καταβολή, που σε ινδουιστικές γιορτές, έχει προσελκύσει ως και 100.000 άτομα. Πράγματι, όλοι οι Μπαχάι Οίκοι Λατρείας είναι ανοιχτοί σε ανθρώπους κάθε θρησκείας. Δεν υπάρχουν κηρύγματα, ιεροτελεστίες ή κλήρος. Ανά τον κόσμο, περισσότερες από 120 τοποθεσίες έχουν ως τώρα προοριστεί για μελλοντικούς Οίκους Λατρείας. Εν τέλει, η κάθε τοπική Μπαχάι κοινότητα θα διαθέτει το δικό της Οίκο Λατρείας. Όπως και ο πρώτος στο Εσκαμπάντ, ο καθένας θα γίνει η εστία της κοινοτικής ζωής, καθώς και ένα κέντρο για κοινωνικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει