Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κολομβια: Ανταρτικα





Η Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) δημιουργήθηκε το 1997 ως παραστρατιωτική οργάνωση με τουλάχιστον 20 χιλιάδες μέλη. Στόχος τους να φέρουν αποτελέσματα εκεί που έχει αποτύχει το επίσημο κράτος της Κολομβίας. Την προστασία περιοχών από τη δράση των αριστερών ανταρτών. Το μεγαλύτερο δε μέρος των εσόδων για τη δράση τους προέρχεται από την καλλιέργεια και την εμπορία ναρκωτικών. Ο διάλογος με την κυβέρνηση της Κολομβίας για τον αφοπλισμό των ανταρτών έχει διακοπεί από το 2005.
Οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) είναι η αρχαιότερη και πλέον γνωστή οργάνωση ανταρτών στη Νότιο Αμερική. Ιδρύθηκε το 1964 ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας. Αριθμεί τουλάχιστον 18 χιλιάδες μέλη και ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας.Οι αντάρτες δηλώνουν ότι μάχονται για τα δικαιώματα των φτωχών ενάντια στην αστική τάξη της χώρας και στις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο αγώνας τους χρηματοδοτείται από την εμπορία ναρκωτικών.Οι FARC συμμετέχουν κατά διαστήματα στις πρωτοβουλίες διάφορων προέδρων για ειρήνη και αφοπλισμό, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κινήσεις στρατηγικής, αφού ο πόλεμος με το Στρατό της Κολομβίας και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις συνεχίζεται.Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα μετά την εκλογή του συντηρητικού Αλβαρο Ουρίμπε στην προεδρία, οι FARC έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα, όπως η σύλληψη του Σιμόν Τρινιδάδ, ηγετικής φυσιογνωμίας των ανταρτών.
Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) είναι μία ακόμα μαρξιστική οργάνωση ανταρτών που δρα στην Κολομβία από το 1964. Είναι μικρότερη από τις FARC με δύναμη που υπολογίζεται σε 5 χιλιάδες.Η οργάνωση έχει και αυτή υποστεί πλήγμα από την προσπάθεια του προέδρου Ουρίμπε να «τελειώσει» τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, αλλά και από τις επιθέσεις των ακροδεξιών παραστρατιωτικών της AUC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει