Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Οι τοίχοι μιας πόλης στο Μεξικό μετατρέπονται σε καμβά ζωγραφικής





Για δύο εβδομάδες οι δρόμοι του Μοντερέι και του Δήμου San Pedro Garza Garcia στο Μεξικό μετατράπηκαν σε έναν καμβά ζωγραφικής για τέσσερις διαφορετικούς καλλιτέχνες που ταξίδεψαν στο Μεξικό για να παρέμβουν εικαστικά στην αναδιαμόρφωση της πόλης στα πλαίσια του προγράμματος " Seres Queridos" της μεξικάνικης κοινότητας. Το πρόγραμμα " Seres Queridos" είναι ένα καλλιτεχνικό και πολιτιστικό έργο, το οποίο αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους και την τέχνη παγκοσμίως. Τα έργα των Jorge Rodriguez-Gerada (Κούβα), Εl Mac (Ηνωμένες Πολιτείες ), Εl Νίνιο de las Pinturas (Ισπανία) και Atma (Γαλλία) κοσμούν τους τοίχους της μεξικάνικης πόλης Monterrey.

Ο μεξικάνικος οργανισμός Arto - Art Beyond Museums και ο ισπανικός Nobulo – Art and Culture Projects ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Μουσείο Σύχρονης Τέχνης του Μοντερέι για την υλοποίηση της ιδέας, μετατρέποντας τους δρόμους και τους τοίχους της πόλης σε υπαίθριο μουσείο. Ο διευθυντής και συνιδρυτής της μεξικανικής οργάνωσης Arto, Victor Hugo Celaya, μίλησε στο americalatina.com.gr για τους στόχους του οργανισμού, το project του Μοντερέι και το πώς οι πολίτες χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό.

Πως προέκυψε η συμμετοχή σας στην αναδιαμόρφωση της πόλης μέσω γκάφιτι;

O οργανισμός Arto –Art Beyond Myseum, όπως υποδηλώνει το όνομά του, επιδιώκει να μεταφέρει την τέχνη έξω από το μουσείο. Έτσι λοιπόν, όταν η υπεύθυνη του οργανισμού Nobulo – Art and Culture Projects (Έργα Τέχνης και Πολιτισμού) με έδρα την Ισπανία, Anna Dimitrovaη μας μίλησε για την ιδέα που είχε κατά νου θελήσαμε να αναλάβουμε αμέσως την εκτέλεση της ιδέας αυτής.

Πως χαιρέτησαν αυτην την ενέργεια οι πολίτες;

Η αλήθεια είναι πως όλες οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν γύρω από τo "Series Queridos" ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. Πολλοί άνθρωποι αγάπησαν το έργο, για πολλούς ήταν η πρώτη φορά που είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν και οι ίδιοι κατά την διάρκεια μιας καλλιτεχνικής διαδικασίας ποζάροντας, αλλά υπήρχαν και άνθρωποι που τα έργα δεν ήταν της αρεσκείας τους.

Στην τέχνη η αντιπαράθεση είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Για πρώτη φορά, μια πόλη είχε την ευκαιρία να συζητήσει για ένα καλλιτεχνικό έργο γιατί μερικές φορές αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι μέλη σε μουσεία ή γκαλερί. Είναι φυσιολογικό να έχουν διαφορετικές απόψεις για ένα έργο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόλυτη «αλήθεια» σε μια εκτίμηση τέχνης. Ποιος είναι αυτός που ορίζει τι εστί τέχνη;

Γιατί επιλέχθηκε η μέθοδος των γκράφιτι και ποιό είναι το βασικό τους θέμα;

Τα grafitti είναι μια μορφή τέχνης, μάλιστα θα την χαρακτήριζα κάτι παραπάνω από απλώς «urban art». Κύριο θέμα είναι οι πολίτες του Μοντερέι, αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο και η καθημερινότητα τους.Τα Μέσω αυτής της ιδέας δώσαμε την ευκαιρία σε τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες να παρέμβουν σε χώρους στην πόλη Μοντερέι. Αυτοί οι καλλιτέχνες ήταν ο Jorge Rodriguez-Gerada (Κούβα), ο Ελ Mac (Ηνωμένες Πολιτείες), ο Ελ Νίνιο de las Pinturas (Ισπανία) και Atma (Γαλλία). Κάθε ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν πολύ διαφορετικές τεχνικές, για παράδειγμα, ο Jorge Rodriguez Gerada ζωγραφίζει με κάρβουνο, ο ATMA με λατέξ χρωμάτων και ο Mac με βαφές ψεκασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει