Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Πάτρας

Σε απόσταση 7 χλμ. και ΒΑ της πόλης, στη θέση «Αμυγδαλιά» ή «Αγραπιδιά» του συνοικισμού Βούντενη, εντοπίστηκε μυκηναϊκό νεκροταφείο (1500 - 1100 π.Χ.), που καταλαμβάνει έκταση περίπου 80 στρεμ.

Το ήδη ανασκαμμένο τμήμα του διαμορφώνεται κατάλληλα για να αποδοθεί στο κοινό. Η Βούντενη, η οποία βρίσκεται 7 χλμ. βορειοανατολικά της Πάτρας είναι μία από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές θέσεις της Αχαΐας. Πιθανόν να αποτέλεσε τον πυρήνα της προϊστορικής Πάτρας και ίσως ταυτίζεται με την αρχαία Μεσάτιδα, μία εκ των τριών κωμών που συνοικίστηκαν για να αποτελέσουν την αρχαία Πάτρα.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι συνολικής έκτασης περίπου 180 στρ. Το μυκηναϊκό νεκροταφείο, που αποτελείται από λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους, έκτασης 16 στρεμμάτων, βρίσκεται στην πλαγιά λόφου στη θέση «Αμυγδαλιά», στα δυτικά του σημερινού χωριού Βούντενη. Στη βιβλιογραφία ήταν γνωστό από τις έρευνες του Ν. Κυπαρίσση κατά την δεκαετία του 1920-1930, αλλά έκτοτε καμία άλλη σχετική αναφορά δεν υπήρξε.

Η διάνοιξη αγροτικής οδού στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατέστρεψε τμήμα θαλάμου ενός λαξευτού τάφου, αποτελώντας έτσι αφορμή για την εκ νέου «ανακάλυψη» του νεκροταφείου και την ανασκαφή ενός σημαντικού μέρους του.

Ο πλούτος των ευρημάτων και η προσεγμένη αρχιτεκτονική των τάφων καθιστούν το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης εξαιρετικά σημαντικό. Έχουν έρθει στο φως περισσότερα από 800 αγγεία διαφόρων σχημάτων, μερικά πήλινα ειδώλια, μία ασάμινθος, χάλκινες αρύταινες, πολλά χάλκινα εργαλεία και όπλα, χρυσά και γυάλινα κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι από ημιπολύτιμους λίθους κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει