Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ταξίδια με το Μεσσία - Ο Ιησού στον 21ο αιώνα


Ένας 61χρονος βετεράνος φωτογράφος μόδας που συνήθως οι δουλειές του φιλοξενούνται στα περιοδικά Vogue, GQ, Vanity Fair και Elle, παρουσίασε την πιο «μεγάλη» του συλλογή “Journeys with the Messiah” «Ταξίδια με τον Μεσσία»


"Ήμουν στη Νέα Υόρκη για την ετοιμασία μια φωτογράφησης μία εβδομάδα μετά από τα γεγονότα της 9/11 και είδα πολλούς ανθρώπους να ψάχνουν για κάτι," θυμάται ο Michael Belk, ο οποίος δημιούργησε τη συλλογή φωτογραφιών του Ιησού από τη Χριστιανική πίστη του."Παρόμοια με την ‘9/11’, σκέφτομαι ότι πολλοί Αμερικανοί δεν ξέρουν πού να στραφούν εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης".


Ο Belk λέει ότι ελπίζει πως η συλλογή του «τα ταξίδια με το Μεσσία» θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που είναι ανήσυχοι και ψάχνουν για απαντήσεις να βρουν την ειρήνη με το να μάθουν ότι υπάρχει κάποιος που μπορούν να στραφούν. 


Οι φωτογραφίες είναι μια ‘επανα-διήγηση’ των ιστοριών του Ιησού του 1ου αιώνα σε ένα ακροατήριο του 21ου αιώνα. Στη συλλογή περιλαμβάνονται οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Ιησού μαζί με Ναζί, πόρνες, Ferrari και μοτοσικλέτες, καθώς επίσης και ανώτερα στελέχη της Γουώλ Στρητ και τους υψηλά ιστάμενους και απευθύνουν δημιουργικά μηνύματα στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όπως η γενοκτονία, ο υλισμός, ο εθισμός, η ένδεια, και η υποκρισία. 
Στη φωτογραφία που τιτλοφορείται «Το Δεύτερο Μίλι,» (“The Second Mile,”) ο Ιησούς παρουσιάζεται να περπατά και συνομιλεί με έναν στρατιώτη των ναζί. Ο Μεσσίας κουβαλάει το σάκο του στρατιώτη καθώς επίσης και το πυροβόλο όπλο του. Οι «διδασκαλίες του Ιησού σε αυτό το θέμα (συγχώρεση) ήταν επαναστατικές: «Αγαπήστε τους εχθρούς σας όπως τους εαυτούς σας. Προσεύχεστε για εκείνους που σας διώκουν. Συγχωρείτε τους ανθρώπους εβδομήντα επί επτά φορές».
«Ο Ιησούς υπενθυμίζει σε μας ότι, ακριβώς όπως ο Θεός μας συγχωρεί, πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο στους άλλους,» έγραψε Belk στο συνοδευτικό κείμενο για τη φωτογραφία.
Κάθε μια από τις εικόνες του Belk συνοδεύεται από ένα κείμενο που συνδέει το γεγονός [ιστορία ή μια παραβολή] του 1ου αιώνα – τη φωτογραφία – το πρόβλημα του 21ου αιώνα – και λύση του Ιησού.
Σε μια άλλη φωτογραφία, «ανάπαυση για τον κουρασμένο,» ένας άνθρωπος με κοστούμι και γραβάτα έχει καταρρεύσει στα σκαλιά ενός κτιρίου .Το κεφάλι του στηρίζεται στο μηρό του Ιησού ενώ ο χαρτοφύλακάς του είναι ανοιγμένος και τα έγγραφα είναι διασκορπισμένα παντού.«Τα γράφω αυτά το Μάρτιο του 2009 ενώ ο κόσμος είναι σε μια σοβαρή οικονομική αναταραχή,» αναφέρει ο Belk. «Περιουσίες έχουν χαθεί, το ίδιο και οι συντάξεις, και οι βασικές ανάγκες έχουν γίνει πλέον αγώνας για τον άτομο.»
Αλλά αφ' ετέρου γράφει, «στην πραγματικότητα, δίνουμε πάρα πολλή σημασία σε ζητήματα που, στο τέλος, θα έχουν καμιά συνέχεια. Έχετε ακούσει ποτέ να ζήτησε κανείς στο νεκροκρέβατό του να του φέρουν να δει για μια ακόμα φορά το χαρτοφυλάκιο των μετοχών;

Θα μπορούσε ο χρόνος που εμείς ξοδεύουμε με το να ανησυχούμε να επενδύεται καλύτερα στη σιωπηλή, ήρεμη, κατευναστική σχέση-κοινωνία με το πρόσωπο που δημιούργησε τα πάντα και υπόσχεται περισσότερα;» 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει