Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο γυναικείος τρόπος έκφρασης θυμού


Αραγε, υπάρχει διαφορετικότητα στην ανδρική και γυναικεία συμπεριφορά ή, μήπως, μέσα στους αιώνες, « κατασκευάσθηκαν» συμπεριφορές, από τις ανδροκρατούμενες κοινωνίες, διαφορετικές για τον άνδρα και την γυναίκα; Τα πρότυπα συμπεριφοράς για τις γυναίκες και κατασκευάσθηκαν από τους άνδρες.Τα ερευνητικά πορίσματα της Φεμινιστικής Ψυχολογίας δείχνουν ότι, η επεξεργασία των εμπειριών μας , οι συνθήκες ζωής μας, ο χρόνος και ο τόπος, που ζούμε, είναι πολύ πιο σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη του χαρακτήρα μας και όχι το βιολογικό φύλο.Πώς επιβάλλονται οι γυναικείες συμπεριφορές

Πολύ συχνά τα ΜΜΕ, περιοδικά, ραδιόφωνο και ειδικότερα η τηλεόραση, μέσα από τα σήριαλ, παρουσιάζουν γυναίκες σε κατάσταση υστερίας, ζηλότυπες ή ανόητες, να μιλούν πολύ και να σκέφτονται λίγο, σε σχέση με τους άνδρες. Μερικές φορές πάλι βλέπουμε γυναίκες- διακοσμητικές « γλάστρες» στη ζωή των ανδρών τους, αδύναμες ή ανάξιες να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, τον θυμό , την ανασφάλεια και τον έρωτα, που νιώθουν για κάποιο άνδρα.

Αντίθετα, οι άνδρες παρουσιάζονται δυνατοί, αρρενωποί, ψύχραιμοι και λογικοί, άνδρες που « δεν κλαίνε» , που μπορούν χαλιναγωγούν τα συναισθήματά τους.Αυτά τα εικονικά πολιτισμικά είδωλα, δημιουργούν σιγά σιγά προκαταλήψεις γύρω από την γυναικεία και ανδρική φύση, αναλύουν, εξηγούν και επιβάλλουν αυτές τις συμπεριφορές, που υποτίθεται ότι προέρχονται από τις βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα.

Τα χαρακτηριστικά μιας « σωστής» και «καθωσπρέπει» γυναίκας της έχουν επιβληθεί ερήμην της. Το συναίσθημα, η γλυκύτητα, η προστασία, η ειρήνη και η ικανότητά της να δημιουργεί στρογγυλές και ακέραιες σχέσεις είναι πρότυπα που η κοινωνία περιμένει από τις γυναίκες.

Αντίθετα, οι άνδρες είναι λογικοί, ψύχραιμοι, ανθεκτικοί, δεν κλαίνε και δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Ο τρόπος εκδήλωσης του ανδρικού και γυναικείου θυμού είναι επίσης μια συμπεριφορά, που έμαθαν οι γυναίκες, ζώντας για αιώνες σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες.

Τα πρότυπα για τον γυναικείο και ανδρικό θυμό:

Ολοι οι άνθρωποι θυμώνουν , απλά εκφράζουν διαφορετικά τον θυμό τους Κάτω από τις επικρατούσες περιστάσεις, λοιπόν, και τα πρότυπα συμπεριφοράς, που έχουν επιβληθεί, ο θυμός εκφράζεται διαφορετικά από τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι γυναίκες έχουν μάθει ότι οι σημαντικές σχέσεις επιβιώνουν μόνο όταν υποχωρούν « όταν βρίσκουν το κουμπί» ενός σημαντικού στη ζωή τους άνδρα (πατέρα, ερωμένου, αδελφού, συζύγου, προΙσταμένου). Η ανατροφή τους δεν τους επιτρέπει να δείξουν αποτελεσματικά τον θυμό τους, επειδή φοβούνται, νιώθουν ανασφάλεια, αβεβαιότητα και δεν παίρνουν το ρίσκο να βάλουν σε κίνδυνο σημαντικές γι αυτές σχέσεις στον επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό χώρο. Ο δομημένος, με επιχειρήματα, θυμός μπορεί να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος για μια σχέση.

Οι γυναίκες προτιμούν να δείξουν τον θυμό τους με τρόπους, που μόνο ειρωνικούς χαρακτηρισμούς επιφέρουν ( στρίγγλα, μέγαιρα, υστερική,νευρωτική κλπ).

Οι άσκοποι καυγάδες, οι φωνές, τα δάκρυα και τα ξεσπάσματα μιας θυμωμένης γυναίκας δικαιολογούνται και εκλογικεύονται από την ίδια ως αγάπη, πίστη, σταθερότητα. Στην πραγματικότητα δείχνουν ανασφάλεια , εξάρτηση και φόβο:

Φόβο να πάρει το ρίσκο και να διαλύσει τον γάμο της, να παραιτηθεί από τη δουλειά της ή να ζήσει χωρίς κάποια σχέση που την θεωρεί πολύ σημαντική, ενώ την ταλαιπωρεί. Με αυτό τον τρόπο δεν τολμά να κάνει αλλαγές, συντηρεί μια σχέση που δεν της είναι ευχάριστη, γιατί ποιός θα πάρει στα σοβαρά μια γυναίκα που ουρλιάζει και κλαίει.

Φόβο να πει καθαρά τις επιθυμίες της και να τις υποστηρίξει με επιχειρήματα.

Φόβο, μήπως εγκαταλειφθεί.

Φόβο να δοκιμάσει την αντοχή της σχέσης της και τις θέσεις της μέσα σ΄αυτήν.

Μια τέτοια, όμως, συμπεριφορά μήπως καταλήγει να ενισχύει την ανδρική δύναμη και τη λογική;

Πώς μπορούμε να εκφράζουμε αποτελεσματικά τον θυμό μας.

Αλήθεια, τί μπορεί να κάνει ο άλλος μπροστά σ΄ένα θυμό, που εκφράζεται με ήρεμη αποφασιστικότητα;

Να μάθουμε , λοιπόν, αρχικά, να παρατηρούμε τον θυμό μας και να εξερευνούμε τις αιτίες του. Αυτό είναι μια πράξη αυτογνωσίας και αυτοσεβασμού.

Να εντοπίζουμε που βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα, αν πρόκειται για τον γάμο, αποφεύγοντας να χρεώνουμε τρίτα άτομα ( φίλους, πεθερά, αδέλφια κλπ)

Να ξέρουμε με ακρίβεια τί θέλουμε, προσέχοντας τις αντιφατικές επιθυμίες μας.

Να μιλάμε με σαφήνεια και ευθύτητα, αν θέλουμε να ζητήσουμε κάτι.

Να διακινδυνεύουμε να χάσουμε κάτι ή και πολλά, αν οι επιθυμίες μας είναι πολύ πιεστικές και δυσκολεύουν τη ζωή μας. Η υγιής έκφραση και αποδοχή του θυμού, μπορεί να αποκαλύψει κακές, λανθασμένες ή και ανύπαρκτες σχέσεις, με το άτομο, που θυμώσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει