Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Εθελοντική αιμοδοσία - Προσφορά ζωής

Κάθε μέρα εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα. Οι ανάγκες της χώρας μας για αίμα δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να θεωρείται πολύ σημαντική η εθελοντική αιμοδοσία. Η ανάγκη για αίμα, που σήμερα μπορεί να αφορά άλλους, αύριο ίσως αφορά εμάς ή κάποιον δικό μας άνθρωπο. Δίνοντας αίμα προσφέρουμε ζωή στους συνανθρώπους μας.

Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά της ώρας. Ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να δώσει αίμα 3 έως 4 φορές το χρόνο. Ωστόσο και μια φορά αρκεί για να βοηθήσει κανείς κάποιον που έχει άμεση ανάγκη. Είναι μια πράξη που αποτελεί έμπρακτη ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην Ελλάδα συλλέγονται περίπου 630.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Οι θαλασσαιμικοί χρειάζονται 130.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, ενώ αυξημένες ανάγκες προκύπτουν από τα τροχαία ατυχήματα και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και μυελού των οστών.

Η περιστασιακή αιμοδοσία του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών καλύπτει το 52% των αναγκών, ενώ η εθελοντική αιμοδοσία το 45%. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας.

Άμεση ανάγκη έχουν συνήθως γυναίκες με αιμορραγία στον τοκετό, παιδιά με σοβαρή αναιμία, θύματα τροχαίων, καρκινοπαθείς και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση. Παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν 600.000 γυναίκες από αίτια που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, από τα οποία το ένα τέταρτο οφείλονται σε αιμορραγία. Αν υπήρχε διαθέσιμο παραπάνω αίμα, πολλές γυναίκες θα είχαν σωθεί.

Εθελοντής αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε άνθρωπος ηλικίας 18 έως 65 ετών, αφού πρώτα ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του. Πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου. Ζητάται το ιατρικό ιστορικό του, ενώ λαμβάνεται η αρτηριακή πίεση και μετράται η αιμοσφαιρίνη του. Στον εθελοντή χορηγείται ειδική ταυτότητα που τον διακρίνει και βοηθά στην εξεύρεση αίματος σε περίπτωση που χρειαστεί κάποτε αίμα αυτός ή η οικογένειά του (συγγενείς α' βαθμού).

Η ποσότητα του αίματος που δίνει ο εθελοντής είναι ίση με το 1/13 του αίματος του σώματός του. Όταν τελειώσει η αιμοδοσία ο εθελοντής αιμοδότης παραμένει για δέκα λεπτά καθιστός ή ξαπλωμένος και στη συνέχεια πίνει ένα αναψυκτικό για να αναπληρωθεί ο όγκος του αίματος που έχασε. Θα πρέπει να αποφύγει να καπνίσει για μια ώρα και την υπόλοιπη μέρα να αποφύγει τη βαριά σωματική εργασία.

Ένας εθελοντής μπορεί να δώσει αίμα κάθε 3-4 μήνες. Το αίμα διατηρείται από 35 έως 42 μέρες. Εκτός από την αξία του στο να σωθούν συνάνθρωποί μας, από το πλάσμα παρασκευάζονται και διάφορα φάρμακα.

Απαγορεύεται να δώσει κάποιος αίμα στις παρακάτω περιπτώσεις:
  • όταν έχει ιστορικό ηπατίτιδας
  • είναι φορέας του AIDS
  • έχει αμειβόμενες σεξουαλικές σχέσεις
  • κάνει χρήση ναρκωτικών ενδοφλεβίως
  • έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις
  • ο σύντροφός του ανήκει σε κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες.
Το αίμα ελέγχεται σχολαστικά για διάφορα νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα. Το υλικό της αιμοδοσίας είναι αποστειρωμένο, μιας χρήσης και δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση νοσημάτων.
Τα περισσότερα κέντρα αιμοδοσίας είναι ανοιχτά και το απόγευμα.

Κέντρα αιμοδοσίας υπάρχουν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, στο Λαϊκό, στο Γ.Γεννηματάς, Στο ΕΣ Δρακοπούλειο, στο Αμαλία Φλέμιγκ, στο Νίκαιας Αγ.Παντελεήμων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πατρών Αγ.Ανδρέας , Πανεπ.Γ.Ν.Πατρών, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν Ηρακλείου και Π.Γ.Ν Λάρισας.

Επίσης, στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των υπολοίπων Νοσοκομείων της χώρας, στις Κινητές μονάδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε κινητά συνεργεία.

1 σχόλιο:

  1. Δώσε κι εσύ 10 λεπτά από τον χρόνο σου...Βάλε την εθελοντική αιμοδοσία στη ζωή σου και νιώσε την χαρά της συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει