Κοζάκοι στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι Κοζάκοι ήταν πρόσφυγες οι οποίοι για να αποφύγουν τον ζυγό των ηγεμόνων της Μόσχας εγκαταστάθηκαν στα νοτιοδυτικά σύνορα της ρώσικης επικράτειας, την σημερινή Ουκρανία. Εκεί ίδρυσαν συνοικισμούς οργανωμένους με στρατιωτική πειθαρχεία αλλά και δημοκρατική διάρθρωση. Ο αρχηγός κάθε οικισμού ή περιοχής που ονομαζόταν Αταμάνος ήταν αιρετός.
Χαρακτηριστικό των Κοζάκικων κοινωνιών ήταν η έλλειψη ταξικών ή άλλων διακρίσεων. Οι έφηβοι ήταν υποχρεωμένοι να καταταγούν στον στρατό και να εκπαιδεύονται στα όπλα και την ιππασία η οποία θεωρείται έως και σήμερα η μεγάλη αρετή των Κοζάκων.
Οι ηγεμόνες της Ρωσίας αφού αντιλήφθηκαν πως ήταν πολύ δύσκολο να υποτάξουν τον ατίθασο και πολεμικό αυτό λαό προτίμησαν να τον προσεταιρισθούν και να τον χρησιμοποιήσουν στους αγώνες τους εναντίον των Τατάρων και των Τούρκων, και για τον εποικισμό μεθοριακών περιοχών όπου είχαν τον ρόλο των ακριτικών φρουρών.
Έτσι έχουμε την εγκατάσταση Κοζάκων στην περιοχή του ποταμού Ντον, κατά μήκος του Δνείπερου, του Βόλγα κ.α. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν οι Κοζάκοι του Ντον, οι Κοζάκοι του Δνείπερου, οι Κοζάκοι του Βόλγα ακόμα και της Σιβηρίας όπου εγκαταστάθηκαν τον 16ο αιώνα.
Κατά την μακραίωνη ιστορία τους οι Κοζάκοι εξεγέρθηκαν πολλές φορές κατά των Τσάρων ώστε να διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους. Από το 1715 οι αταμάνοι ορίζονταν απευθείας από τον Τσάρο, αλλά η εξουσία τους ήταν εξασφαλισμένη μόνο αν είχαν ταυτόχρονα και την εύνοια των συμπατριωτών τους. Η τελευταία μεγάλη εξέγερση των Κοζάκων έγινε το 1774 υπό τον Πουγκάτσεφ. Μετά την καταστολή της εξέγερσης τους οι Κοζάκοι έχασαν αρκετά από τα προνόμια τους αλλά διατήρησαν την στρατιωτική τους οργάνωση. Κατά την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ρωσία παρέταξαν 90,000 άνδρες και έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των Γάλλων. Ακόμα μεγάλη ήταν η συμμετοχή τους και στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή στολή των Κοζάκων που αποτελείται από γαλάζιο ή πράσινο μανδύα, ψηλές δερμάτινες μπότες και τον ιδιαίτερο γούνινο σκούφο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου