Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πάτρα: Αιολικό πάρκο Παναχαϊκού

 
Η εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου απόρροια της συνεχούς αύξησης των καύσεων απολιθωμένων καυσίμων (άνθρακες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και της παγκοσμίως εφαρμοζόμενης σπατάλης χρήσης τους στις μεταφορές έχουν κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη για αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμική) με την εγκατάσταση αντίστοιχων μονάδων παραγωγής, σε καταλλήλως επιλεγμένες θέσεις.

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τεχνικά εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας ανέρχεται σε 44 TWh/ έτος (αναλογεί σε εγκατεστημένη ισχύ περί τα 22 GW) και υπερκαλύπτει τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα που είναι 41 TWh/έτος.

Η Ελλάδα έχει τη 10η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης αιολικών πάρκων (31% για το έτος 2001-2002). Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 276 MW. Από αυτά, 36,5 MW ανήκουν στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες.

Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού

Είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα με 41 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στην κορυφογραμμή του Παναχαϊκού και υπολογίζεται ότι παρέχει κάθε χρόνο 90.000 μεγαβάτ που τα χρησιμοποιεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να καλύπτει τις ανάγκες 25.000 περίπου σπιτιών της περιοχής της Πάτρας (5- 7% των αναγκών της πόλης σε ηλεκτρικό ρεύμα).

Η Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Βασίλειο Πιτούλη, ανήκει στην ενεργειακή εταιρεία Cesa Hellas AE η οποία πλέον εντάσσεται στον ισπανικό όμιλο ACCIONA, ενώ συμμετέχει και η εταιρεία ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ ΑΕ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και δίνει αρκετά μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη στους δήμους Πάτρας και Ρίου, αφού λαμβάνουν το 2% του τζίρου της επιχείρησης.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αιολικό πάρκο συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ότι κάθε προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας που δεν ρυπαίνει πρέπει να γίνεται αποδεκτή καθώς επίσης ότι ο σχεδιασμός των αιολικών πάρκων θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στη χλωρίδα και κυρίως στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Για να ανέβει κανείς στο αιολικό πάρκο του Παναχαϊκού είναι από Άγιο Βασίλειο στα φανάρια δεξιά. Έπειτα ακολουθεί τον δρόμο και φτάνει Πλατάνι, Αργυρά, Σελά, Πιτίτσα και μετά αμέσως δεξιά.Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θέα από κει προς τον Πατραϊκό είναι μοναδική και το δέος που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες με το ύψος και τον ήχο τους μεγάλο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Παρ’ ότι μια αιολική μηχανή μοιάζει απλή, στην πραγματικότητα ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς των υλικών, της αεροδυναμικής, των ηλεκτρονικών ισχύος και του ψηφιακού ελέγχου.

Μια τυπική αιολική μηχανή έχει οριζόντιο άξονα περιστροφής και τρία πτερύγια, τοποθετημένα στην κορυφή πύργου. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια που αφορούν την δυνατότητα των μηχανών να μετατρέπουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενέργεια από τον άνεμο σε ηλεκτρική. Τέτοιες είναι: Ισχυρότεροι ρότορες, μεγαλύτερα σε μήκος, λεπτότερα και πιο ανθεκτικά πτερύγια, βελτιωμένα ηλεκτρονικά ισχύος και ελέγχου καθώς τα ελαφρύτερα, σύνθετα υλικά. Ορισμένες ανεμογεννήτριες λειτουργούν με μεταβλητή ταχύτητα περιστροφής, ή χρησιμοποιούν ειδικού τύπου πολυπολικές ηλεκτρικές γεννήτριες που συνδέονται απ’ ευθείας στο ρότορα χωρίς αύξηση στροφών.

Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή στην τεχνολογία των αιολικών μηχανών είναι η συνεχής αύξηση του μεγέθους τους. Πριν από 20 χρόνια, μια τυπική ανεμογεννήτρια ήταν της τάξης των 25 kW. Σήμερα, οι αιολικές μηχανές που παράγονται είναι των 750 έως 1300 kW. Η μεγαλύτερη μηχανή που παράγεται εμπορικά είναι των 2.500 kW, διαμέτρου 80 μέτρων και με πύργο περί τα 70-80 μέτρα. Στο μέλλον, αναμένεται να κατασκευαστούν ακόμη μεγαλύτερες μηχανές (3000 έως 5000 kW), που προορίζονται για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ήδη το 2002 κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν πειραματικά πρωτότυπα των 4.500 kW με διάμετρο ρότορα 112 μέτρα. Η αύξηση του μεγέθους των αιολικών μηχανών θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του κόστους της παραγόμενης ενέργειας ανά kWh, μέσω οικονομικών κλίμακας και ελάττωσης του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης.



Ο μεγαλύτερος εχθρός των αιολικών πάρκων πάντως είναι οι κεραυνοί, τα κάνει να λειτουργούν ως αλεξικέραυνα. Η αντικεραυνική προστασία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στο σχεδιασμό των έργων αυτών. Επίσης υπάρχουν μηχανισμοί διακοπής της λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια πολύ βίαιων ανέμων (άνω των 9 ή 10 μποφόρ) ιδίως όταν αυτοί συνοδεύονται από καταιγίδες όπου είναι αναμενόμενες οι απότομες αλλαγές της κατεύθυνσης και της έντασης σε ακραίες μορφές ριπών του ανέμου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει