Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ζήλεια


Πρέπει να την ελέγχετε!


Δεν είναι κακό να ζηλεύεις τον σύντροφο σου. Είναι φυσιολογική απόρροια της αγάπης που τρέφει γι' αυτόν.Όταν όμως νιώθεις τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια σου ακόμη και με μια γλυκιά κουβέντα που θα πει σε μια φίλη ή με το χτύπημα του κινητού του, τότε

....είναι κακό συναίσθημα η ζήλια.

Μουρμουρίζεις, γκρινιάζεις, μάλλον με σκοπό να τραβήξεις την προσοχή του, να σου δώσει τη σημασία που νιώθεις ότι έχασες έστω και για λίγο. Και μετά, ατέλειωτοι καβγάδες χωρίς νόημα που σε τρελαίνουν, και εκείνον βέβαια. Είναι κακό συναίσθημα η παθολογική ζήλια. Καταστρέφει ό,τι όμορφο έχεις «χτίσει» με τον άνθρωπό σου, σε απομακρύνει από αυτόν και σε κάνει να νιώθεις αποδυναμωμένη και «στεγνή».

Το προφίλ του ατόμου που ζηλεύει παθολογικά

Συνήθως τα άτομα που ζηλεύουν συνεχώς δεν μπορούν να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους και αναπτύσσουν καχυποψία. Η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία μπορεί να συνυπάρχει με κατάθλιψη, ναρκισισμό, ακόμη και αγχώδες διαταραχές. Έχουν συνήθως αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους και πιστεύουν πως είναι ανεπαρκείς στο ρόλο τους ως σύντροφοι. Νιώθουν συνεχώς ανασφάλεια για τα αισθήματα του συντρόφου τους και αναρωτιούνται αν αξίζουν να τους αγαπάνε.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν ο σύντροφος τους εκδηλώσει

ενδιαφέρον για κάποιο άλλο πρόσωπο. Τότε νιώθουν πως τα αισθήματα που τρέφει γι' αυτούς επηρεάζονται και πως τον χάνουν. Μέσα στον πανικό αυτό χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και αδυνατούν να διακρίνουν τα πραγματικά αισθήματα του συντρόφου τους.

Όταν ξεφεύγει ο έλεγχος

Όταν τα άτομα που ζηλεύουν ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ζουν πολλές φορές ένα ζηλοτυπικό παραλήρημα, έχουν δηλαδή παρανοϊκές ιδέες. Με βάση κάποιο ερέθισμα από το περιβάλλον, φτιάχνουν ένα ψεύτικο σενάριο το οποίο πιστεύουν, λειτουργούν με βάση αυτό και παρερμηνεύουν την πραγματικότητα.

Μήπως μας προκαλεί;

Πολλές φορές ο σύντροφός μπορεί να εντείνει το πρόβλημα της παθολογικής ζήλιας. Ενδέχεται ο ίδιος με τη συμπεριφορά του να προκαλεί ζηλοτυπικά αισθήματα. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα μπορεί να αναζητά συνεχώς συναισθηματική επιβεβαίωση. Όταν συμβαίνει αυτό, ακόμη και ένα άτομο που δεν ζηλεύει μπορεί να μπει σε διαδικασία ζήλιας, πόσο μάλλον κάποιος που ζηλεύει παθολογικά. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση οι σκηνές ζήλιας πρέπει να αποφεύγονται και να μην υπάρχει ανταπόκριση στην προκλητική συμπεριφορά του συντρόφου.

Οι επιπτώσεις στη σχέση

Η ζήλια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο σε αυτόν που τη βιώνει —μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη και αγχώδες διαταραχές- αλλά και στον σύντροφο του με αποτέλεσμα η σχέση να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Δημιουργούνται συνεχώς συγκρούσεις και γίνονται συνεχώς προσπαθείες από την πλευρά του συντρόφου που αμφισβητείται να αποδείξει την «αθωότητά» του. Η σχέση γίνεται ασφυκτική και τα δύο άτομα αποξενώνονται.

Αποτέλεσμα: χωρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει