Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Το πιο ακριβό λάδι στον κόσμο


Το πιό ακριβο λάδι στον κόσμo

Οταν η ετικέτα εκφράζει πραγματική ποιότητα

Το πιο ακριβό λάδι στον κόσμο 444 €/λίτρο (484 €/κιλό)!

Ναι! καταλάβατε καλά. Και γίνονται 540 €/κιλό αν πάρετε ένα μπουκαλάκι σε ειδική συσκευασία μαζί με έναν τόμο της ιστορίας του ξεαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου της περιοχής στην οποία παράγεται.

Το ονομάτου είναι Uliva 1111 ή όπως το εποννόμασαν σταγόνα πράσινου χρυσού.To γιατί είναι αυτονόητο. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα μπουκαλάκι των 0,250 του λίτρου πρέπει να το παραγγείλετε από τώρα για του χρόνου. Κι αυτό γιατί το ονομάτου εκφράζει και τον αριθμό των φιαλιδίων της ετήσιας παραγωγής, 1111, και ήδη εξαντλήθηκαν από πολλού. Είναι ένα προϊόν ΠΟΠ! Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Garda Trentino που παράγεται, επεξεργάζεται και συσκευάζεται αποκλειστικά και μόνο στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη προέλευσης γύρω από την λίμνη Γκάρντα της βόρρειας Ιταλίας-

Ο συνεταιρισμός (Agraria Riva del Garda, www. agririva.it) που παράγει το Uliva 1111 το παράγει με βάση πιο στενές προδιαγραφές από εκείνες του ΠΟΠ που δεν είναι πλατιές. Ο Συνεταιρισμός εγγυάτε δε ότι οι προδιαγραφές και του ΠΟΠ και του Uliva 1111 δεν είναι ελληνική πατέντα και ότι κανένας πολιτικός δεν έβλε το χέρι του κατά την φάση της επεξεργασίας τους.Οι δε προδιαγραφές του Uliva 1111 προβλέπουν ότι οι ελιές πρέπει να παράγονται από επιλεγμένα δέντρα της τοπικής ποικιλίας Casaliva, να συλλέγονται με τα χέρια πρώιμα και να πατιόνται μέσα τέσσερες ώρες το πολύ από την συλλογή τους.

Ο συνεταιρισμός είναι μια μικρή επιχείρηση με έδρα το χωριό Riva del Garda και διαθέτει εκτός από ελαιοτριβείο και οινοποιείο όπου παράγει εξαιρετικά κρασιά των χαρακτηριστικών ποικιλιών της περιφέρειας Trentino. Κατά το εβδομαδιαίο Agrisole, που φέρει την είδηση, στο συνεταιρισμό συμμετέχουν πάνω από 1200 μικροί ελαιοπαραγωγοί των οποίων μερικές δεκάδες μόνον πέρνουν μέρος και στο σχέδιο marketing Uliva 1111, γιατί περί αυτού πρόκειται. Προϊόν κράχτης που ανοίγει το δρόμο στο βασικό προϊόν της επιχείρησης το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Garda Trentino.

Ας σημειωθεί ότι η τιμή του λαδιού ΠΟΠ στον παραγωγό ανέρχεται στα 10 €/κιλό συν ΦΠΑ και στην κατανάλωση, στα σούπερ μάρκετ, η τιμή του μισόλιτρου μπουκαλιού φτάνει 10 ευρώ. Η περίπτωση αυτή του Uliva 1111 είναι οπωσδήποτε ειδική και ίσως ανεπανάληπτη. Δείχνει όμως ότι ακόμη και σε προϊόν σχεδόν πρώτη ύλη, όπως το λάδι, η πολιτική της ποίότητας δίνει άπειρες δυνατότητες για την αξιοποίηση του προϊόντος. Ποιότητα η οποία ακόμη κι αν υπάρχει εκ τοιυ φυσικού απαιτεί τον αποκλεισμό του ποιοτικά χαμηλότερου κι όχι την πολιτική του να περιλάβουμε τους περισσότερους.

Γιατί όπως λέει η ιταλική παροιμία ’’το κακό νόμισμα διώχνει με τις κλωτσίες το καλό’’ (la moneta cattiva scaccia la buona). Ειναι π.χ. ακατανόητο οι προδιαγραφές σχεδόν όλων των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ να επιτρέπουν το σάκιασμα και την μεταφορά με όσε περισσότερες σειρές σακιά στην ρεμούρκα του τρακτεριού, έτσι που πολλές φορές μαζί με τις ελιές να μεταφέρουμε και λάδι για την ποιότητα του οποίου, με όλη την καλή θέληση, είναι δύσκολο να εγγυηθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει