Τι είναι ένας φορολογικός παράδεισος??
Είναι ένα ασφαλές λιμάνι του κάθε φυσικού η νομικού προσώπου που πραγματοποιεί κέρδη και θέλει να μην είναι εμφανή στο κοινό, διότι θα φορολογηθεί και αν είναι και μεγάλα ποσά και ο το φυσικό η νομικό πρόσωπο δεν «γεμίζει» το μάτι της εφορίας τότε θα δημιουργηθούν ερωτήματα πόθεν έσχες.
Έρχονται λοιπόν με την σειρά τους οι φορολογικοί παράδεισοι που εκεί τα χρήματα- κέρδη είναι ασφαλή και είναι απαλλαγμένα από κάθε ερώτημα , δικαιολογητικό και φυσικά φορολόγηση!
Η χρονιά 2007-2008 ανακηρύσσει νέο πρωταθλητή το ΚΑΤΑΡ στον περσικό κόλπο. Επίσης ένα ακόμη κρατίδιο που προσελκύει κεφάλαια είναι το Ντουμπάι.
Οι νέοι επίδοξοι πρωταθλητές θα είναι η Τουρκία, το Μεξικό, η Σλοβακία, και το Ισραήλ, χώρες που εξελίσσουν τη φορολογική τους νομοθεσία για να προσελκύσουν να κεφάλαια. Επίσης η Κίνα κάνει προσπάθειες για να αντλήσει σημαντικό ποσό επενδυτικού κεφαλαίου και να γίνει οικονομικός κόμβος του πλανήτη έχοντας αμβλύνει τις φορολογικές πολιτικές της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χώρες του περσικού κόλπου όπως τη Μάλτα αποτελούν φορολογικοί παράδεισοι. Ο παλαιότερος όλων των εποχών είναι το Χόνγκ Κόνγκ.
Προσοχή τα παραπάνω δεν αναφέρονται στις χώρες που φιλοξενούν offshore εταιρίες , ούτε για το ύψος της φορολόγησης μονίμων κατοίκων τους. Μιλάμε για τις χώρες που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους σε εταιρίες τρίτων χωρών και τις φορολογούν από ελάχιστα ή καθόλου. Offshore εταιρίες Είναι εταιρείες αγγλοσαξονικής προέλευσης που γεννήθηκαν στις βρετανικές αποικίες. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πήραν τα πάνω τους και τελευταία η αύξησή τους ακολούθησε ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Είναι εταιρείες που ιδρύονται εκτός συνόρων, επιλέγεται ως έδρα τους μια χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς αλλά δραστηριοποιούνται και χρηματοδοτούνται από πηγές εκτός της χώρας ιδρύσεώς τους (αλλού δηλαδή είναι η καταστατική τους έδρα και αλλού η πραγματική). Μια offshore εταιρεία δεν είναι για όλους. Αλλά γι' αυτούς που είναι, αποτελεί μια καλή επιλογή. Γιατί διαθέτει πλεονεκτήματα που άλλες εταιρικές μορφές δεν έχουν, αλλά το εγχείρημα θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν προσφέρονται όλες οι χώρες για παράκτιες εταιρείες ούτε και όλες οι χώρες-φορολογικοί παράδεισοι είναι το ίδιο ασφαλείς.
Αυτά τα ολίγα αλλά βασικά αποτελούν το άλφα και το ωμέγα για τους επίδοξους μετόχους παράκτιων εταιρειών, εταιρειών που, όπως λένε οι ειδικοί, παρέχουν πρώτα απ' όλα εχεμύθεια, ανωνυμία, εμπιστευτικότητα, απόρρητο, στοιχεία απαραίτητα για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων της off shore. Επίσης ταχύτητα στην ίδρυση της παράκτιας, ελευθερία στη διαμόρφωση του καταστατικού της, ιδιωτική αυτονομία και ακόμη απόλυτη προστασία του ιδιώτη και της περιουσίας του, καθώς καλύπτονται από το εταιρικό πέπλο. Αλλά εκείνο που κυρίως παρέχει η off shore είναι η χαμηλή ως και μηδαμινή φορολογία. Αυτό είναι το μεγάλο ατού της. Γι' αυτό και συγκεντρώνει τόσες προτιμήσεις.
Στα προσόντα της όμως μπορεί κανείς να προσθέσει και άλλα πολύ σημαντικά. Προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγει κάποιος την εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και απασχολούν προσωπικό). Η δημιουργία της παράκτιας απαλλάσσει τον επιχειρηματία από την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και τον εξαιρεί από την ελληνική εργατική ή ασφαλιστική νομοθεσία. Τον προστατεύει από τυχόν δεσμεύσεις (κατασχέσεις) της προσωπικής του περιουσίας και, το βασικότερο, δίδει το δικαίωμα στον μέτοχό της να αποφύγει την καταβολή φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων ή για φόρους κληρονομιάς. Ακόμη και για φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Που βρίσκονται οι ήδη υπάρχοντες εταιρίες offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι Φορολογικοί παράδεισοι δεν κρύβονται μόνο στις απομακρυσμένες νήσους του πλανήτη αλλά και εντός των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου. Τα απομονωμένα και απομακρυσμένα νησιά φορολογικών παραδείσων εκτείνονται από τις βρετανικές Παρθένους Νήσους που φιλοξενούν 200.000 παράκτιες εταιρείες ως τη νήσο Γκέρνσι που απέχει μόνο 50 χιλιόμετρα από τις γαλλικές ακτές (έχει 58.000 κατοίκους και είναι τόσο μικρή που ο χάρτης δεν τη γράφει, αλλά και όσοι μένουν σε αυτή δεν χρειάζονται πάντα αυτοκίνητο!)
Μεταξύ των χωρών, που επιλέγονται από πολλούς επιχειρηματίες είναι η Βρετανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό, αλλά και η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία, το Μπαχρέιν, οι Βερμούδες, η Κύπρος (Σιγκαπούρη της Μεσογείου την ονομάζουν οι γνωρίζοντες), το Μακάο, η Μάλτα, το Μονακό, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν οι Σεϋχέλλες, τα νησιά Kέιμαν, Ο Άγιος Μαυρίκιος, Σαν Μαρίνο και δεκάδες άλλα κράτη και κρατίδια που μπορεί κανείς να ακούει τα ονόματά τους για πρώτη φορά!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου