Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Focus: Η γιουγκοσλαβική μυστική υπηρεσία εμπλέκεται στη δολοφονία του Πάλμε

Τη γιουγκοσλαβική μυστική υπηρεσία UDBA εμπλέκει το γερμανικό περιοδικό Focus στη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού, Ούλοφ Πάλμε, το 1986.

Το περιοδικό επικαλείται κατάθεση στη γερμανική γενική εισαγγελία και στη διεύθυνση εγκληματικών ερευνών της Βαυαρίας του Βίνκο Σίντιτσιτς, συνεργάτη των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με αυτή, η UDBA πλήρωσε για τη δολοφονία του Πάλμε για να δυσφημίσει Κροάτες αυτονομιστές.

Ο Σίντιτσιτς φέρεται να κατέθεσε το 2008 ότι ο δολοφόνος είναι σήμερα 65 ετών, ζει στο Ζάγκρεμπ και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας. Έδωσε λεπτομέρειες για το φονικό όπλο, λέγοντας ότι ήταν ρεβόλβερ Smith&Wesson, διαμετρήματος 357 Magnum, το οποίο είχε εισαχθεί με πλοίο λαθραία στη Σουηδία από τις ΗΠΑ.

Ο Σίντιτσιτς, σύμφωνα με το Focus, δήλωσε κατά την ανάκριση ότι τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού σχεδίασε η σερβική μυστική υπηρεσία, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά δεξιών Κροατών με αποσχιστικές διαθέσεις, στους οποίους σκόπευε να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία και να τους δυσφημίσει στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Στην κατάθεση που έδωσε το 2008 ο Σίντιτσιτς υποστήριξε ότι τον Ούλωφ Πάλμε παρακολουθούσαν συνεχώς στη Στοκχόλμη πράκτορες των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και διαπίστωσαν ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας του Σουηδού πρωθυπουργού.

Η Γερμανία, αναφέρει το Focus, έστειλε αντίγραφο της κατάθεσης στη Σουηδία, αλλά δεν έλαβε επίσημη απάντηση. Ο Σίντιτσιτς πέρασε 10 χρόνια σε φυλακή της Σκοτίας για απόπειρα δολοφονίας, Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι είχε βοηθήσει τις δικαστικές αρχές του Μονάχου να εξιχνιάσουν τη δολοφονία ενός Κροάτη διευθυντή πετρελαϊκής εταιρείας.ίναι δυνατόν κάποιος που προέρχεται από μια ανώτερη κοινωνική τάξη, να αφήνει το στίγμα του στην πολιτική σκηνή ως μεγάλος σοσιαλδημοκράτης με έντονο κοινωνικό προφίλ;

Να αποτελεί τον μέγα υποστηρικτή-μεταρρυθμιστή του Σουηδικού μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί πρότυπο κρατικής μέριμνας απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες για πολλά δυτικά κράτη; Και ο θάνατός του να συνεχίζει να παραμένει –εκτός από ανεξιχνίαστος- ανοιχτή πληγή για την διεθνή κοινότητα; Ας θυμηθούμε μερικά πράγματα από τη σύντομη –πλην όμως γεμάτη- πολιτική ζωή του Ούλωφ Πάλμε.

Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε γεννήθηκε στο Ουστερμάλμ, προάστιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Αν και καταγόταν από εύπορη οικονομικά οικογένεια εν τούτοις προσκολλήθηκε στις ιδέες και στις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας με έντονες αντικομουνιστικές και αντιαποικιοκρατικές απόψεις ως αποτέλεσμα ταξιδιωτικών του περιηγήσεων στις ΗΠΑ, την Τσεχία και σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων.

Το 1951 γίνεται μέλος του σοσιαλδημοκρατικού φοιτητικού συνδέσμου στη Στοκχόλμη, το 1955 γίνεται μέλος της διοικητικής ομάδας της Σουηδικής Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας ενώ το 1958 εκλέγεται μέλος στο Σουηδικό κοινοβούλιο. Από το 1963 και μετά ήταν διορισμένος σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, το 1967 γίνεται Υπουργός Παιδείας ενώ από το 1969 και μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Τάγκε Ερλάντερ έως και τον θάνατό του το 1986 κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Το “ανατέλλων άστρο” του Πάλμε θα λάμψει και στη διεθνή πολιτική σκηνή καθώς η ασυνήθιστα έντονη –για σκανδιναβό- πολιτική του προσωπικότητα, η πειθώ του συναρτήσει των ρητορικών του ικανοτήτων και το υψηλό γνωστικό του επίπεδο πάνω σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής θα τον καθιερώσουν ως εξέχουσα παγκόσμια πολιτική προσωπικότητα ενώ οι πάγιες φιλειρηνικές και αντικαθεστωτικές θέσεις του προκαλούν παγκόσμια αίσθηση και αποφέρουν την αναγνώριση του σπουδαίου του έργου.

Οι διακηρύξεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι καταγγελτικοί του λόγοι για τον πόλεμο του Βιετνάμ και για τα ανά την υφήλιο αποικιοκρατικά-απολυταρχικά καθεστώτα με αποκορύφωμα την σκληρή του θέση απέναντι στο καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και ο αγώνας του για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών και τον πυρηνικό αφοπλισμό των μεγάλων δυνάμεων θα τον καταστήσουν στη συνείδηση του κόσμου ως “άτυπο πρεσβευτή της ειρήνης”. Χαρακτηρισμός που θα τεκμηριωθεί απόλυτα το 1980, όταν ο ΟΗΕ θα του αναθέσει επισήμως τη διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ιράκ-Ιράν για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Ο Πάλμε θα δολοφονηθεί τη νύχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986 και ώρα 23:21 στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης όταν επιστρέφοντας από τον κινηματογράφο μαζί με τη γυναίκα του, κάποιος άγνωστος τον πυροβόλησε θανάσιμα δυο φορές στην κοιλιακή χώρα. Τα σενάρια γύρω από τους λόγους της δολοφονίας του και της ταυτότητας των δολοφόνων πολλά.

Από «οργανωμένο σχέδιο» της ακροδεξιάς παράταξης της Σουηδίας –σε συνεργασία με μυστικές ακροδεξιές παρακρατικές δυνάμεις του χώρου της αστυνομίας- για την οποία ο Πάλμε θεωρείτο “persona non grata” και προσχεδιασμένο σχέδιο δολοφονίας του από πράκτορες του καθεστώτος του Απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής, μέχρι και σενάρια που εμπλέκουν εμπόρους όπλων αλλά και την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ…… καμία ικανοποιητική απάντηση όμως μέχρι σήμερα στο ερώτημα “ποιος και γιατί σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει