Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο Έλληνας Βούδας


Ως Έλληνας θεός απεικονίζεται ο Βούδας στην αρχαία Βακτριανή!

Το στοιχείο προέκυψε από την ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sir John Boardman, με τίτλο «Greeks going East», που έγινε χθες το απόγευμα στην αίθουσα της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο Βρετανός καθηγητής αναφέρθηκε στην επίδραση του «Δρόμου του Μεταξιού» στην εξάπλωση της Ελληνικής τέχνης στην Ανατολή. Παρουσίασε, δε, την πρωϊμότερη αναπαράσταση σε νόμισμα του Βούδα ως άνδρα, που έφερε την επιγραφή του ονόματός του στα Ελληνικά και πιο συγκεκριμένα τη λέξη «BOΔΔO» (φωτογραφία)!

«Η εξάπλωση των Ελλήνων και της Ελληνικής τέχνης στην Ανατολή έφτασε πέρα από τα όρια της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος οδήγησε τα Ελληνικά στρατεύματα στην Κεντρική Ασία και την Ινδία. Το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής, με τους διαδόχους του Ινδοέλληνες, είχε διάρκεια μέχρι και τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η επιρροή που άσκησαν οι Ινδοέλληνες στις τοπικές τέχνες της Ινδίας και της Κεντρικής Ασίας ήταν σημαντική με την εισαγωγή- για πρώτη φορά- της αντίληψης ότι ο Βούδας θα μπορούσε να αναπαρασταθεί ως Έλληνας θεός», ανέφερε ο κ. Boardman.

Αναφερόμενος στη Βακτριανή και στην περιοχή του ποταμού Όξου είπε πως η συγκεκριμένη περιοχή ήταν φανερή κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα π.Χ σ’ αυτούς που αργότερα θα ίδρυαν τη δυναστεία των Κουσάν στην Ινδία.

«Στο Tillya Tepe του Αφγανιστάν υφίστανται έργα τέχνης, που φανερώνουν ελληνιστική επιρροή, τόσο στο στυλ, όσο και στη θεματολογία. Πραγματικά, μία από τις πριγκίπισσες που φορούσε τέτοια κοσμήματα, θα μπορούσε ίσως να ήταν ελληνικής καταγωγής.

Η πριγκίπισσα ακολουθούσε το Ελληνικό έθιμο κι κρατούσε από ένα νόμισμα στο χέρι και στο στόμα, ώστε να πληρώσει το Χάρο στο πέρασμα από τα νερά της Στυγός.

Η επιρροή των συγκεκριμένων έργων, ίσως έφτασε και μέχρι την Κίνα, με τη εικονογραφία του Ελληνικού θαλάσσιου-τέρατος, του κήτους, να επηρεάζει την εμφάνιση του κινέζικου δράκου Han», τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας.

Παρουσίασε, μάλιστα, την εικόνα μίας χρυσής φτερωτής Αφροδίτης, που βρέθηκε στο Tillya Tepe του Αφγανιστάν.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής, καθηγήτρια, Catherine Morgan, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των σημαντικών αρχαιολογικών ερευνητικών προγραμμάτων που έγιναν το 2007. Από τις ανασκαφές προέκυψαν τα στοιχεία μίας θρησκείας, που ξεκίνησε στη Ύστερη Εποχή του Χαλκού και συνεχίστηκε να λατρεύεται μέχρι και την Υστερορωμαϊκή περίοδο.

Οι έρευνες αυτές έγιναν στο αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης, στην Πραισό, σε έναν οικισμό της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου στην ανατολική Κρήτη, στη μεσαιωνική πόλη της Θίσβης-Καστορίου στη Βοιωτία, στο ιερό της πρώιμης Εποχής του Χαλκού στον Κάβο της Κέρου και τη γειτονική θέση στο Δασκαλιό, στην εντατική επιφανειακή έρευνα στην κοιλάδα της Κνωσού και στη σημαντική θέση της εποχής του Χαλκού , καθώς και της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στην ακρόπολη του Λευκαντί του Ευβοίας.


Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου 2008 (αριθμός φύλλου 17.765) στην εφημερίδα «Απογευματινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει