Την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, για να εμποδίζει την εισροή μεταναστών, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Ο υπουργός σημείωσε, «έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων.
Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Παπουτσή, περίπου 200 με 250 μετανάστες περνούν καθημερινά τον Έβρο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
Μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2010, ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν να διασχίζουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα αυξήθηκε κατά 372%. Ανήλθαν σε 31.219, αντί 6.615 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η δραματική αύξηση αποδίδεται στην καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την ευρωπαϊκή δύναμη Frontex.
Ο κ. Παπουτσής, ανέφερε ότι «η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου... Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση».
Επίσης, υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη «οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες για το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη δημιουργία μιας Υπηρεσίας Ασύλου, της υπηρεσίας για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και για τις διαδικασίες που αφορούν την απέλαση των μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα».
Τονίζεται ότι αντίστοιχο φράχτη έχουν σηκώσει οι ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ υπό κατασκευή είναι και ο φράχτης που θα χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο.
Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011
Φράχτης – εμπόδιο για λαθρομετανάστευση στον Έβρο
θεματική ενότητα:
📂 Γεωπολιτικά
📂 Επικαιρότητα
Επικαιρότητα
Θεματική Ενότητα:
Γεωπολιτικά,
Επικαιρότητα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου