Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Βαθύ βαρομετρικό στα Βαλκάνια

Όσα διαδραματίζονται στην Τυνησία και προ πάντων στην Αίγυπτο συγκεντρώνουν δικαιολογημένα την προσοχή της διεθνούς κοινότητος διότι ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τον γεωπολιτικό χάρτη της Υφηλίου ‒ και όχι μόνον του αραβικού κόσμου.

Παράλληλα, όμως, γεγονότα προσαυξανόμενα ταυτοχρόνως σε καθεμιά βαλκανική χώρα απειλούν εν δυνάμει τη γεωπολιτική ισορροπία στην άλλοτε(;)

«Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν ‒σε διαφορετικό βαθμό, αλλά στην ίδια κατεύθυνση‒ ταυτόσημα φαινόμενα που δοκιμάζουν το πολιτικό σύστημά τους, την υποτιθεμένη «ευρωπαϊκή» ταυτότητά τους, ακόμη και τη συνοχή τους.

Στην ανέκαθεν ασταθή αυτή γειτονιά της Ελλάδος είναι δεδομένη και θεσμικά νομιμοποιημένη η επικυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της Ατλαντικής Συμμαχίας και, πρωτίστως, των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, όμως, αυξάνουν αποφασιστικά την επιρροή τους η Τουρκία και το Ισλάμ, ανέρχεται η Κίνα και υπεισέρχεται το Ισραήλ, ενώ η Ρωσία, σε ευθύ ανταγωνισμό με τους Αμερικανούς, επενδύει στρατηγικά στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά το έτος 2009 η περιοχή παρουσίαζε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ευρώ ως εξής: Ελλάδα 21.790, Αλβανία 2.813, Βοσνία 3.146, Βουλγαρία 4.576, Κοσσυφοπέδιο 8.535, Μαυροβούνιο 4.359 και Σκόπια 3.296.

Η Ελλάδα:

Bυθίσθηκε σε ολική δομική κρίση, ενώ στις άλλες έξι αυτές βαλκανικές χώρες ενδημούν και επενεργούν σωρευτικά η πολιτική διαφθορά σε διαπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα, η αμφισβήτηση της εξουσίας και των πολιτειακών θεσμών από όλους εναντίον όλων των άλλων, οι αμοιβαίες εθνικές διεκδικήσεις μεταξύ ομόρων χωρών με όργανο τις εθνικές μειονότητες, η οικονομική καχεξία των πολιτών και η ζωντανή ακόμη κληρονομιά των κομμουνιστικών καθεστώτων. Το γεωπολιτικό πεδίο εισήλθε μόνιμα σε βαρύ βαρομετρικό. Αυτήν τη δυσοίωνη πραγματικότητα τεκμηριώνουν και ξεδιπλώνουν όσα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα καθεμιάς χώρας ως εξής αδρομερώς:

Βοσνία: 

Τρία συνομόσπονδα κρατίδια σε εύθραυστη συσκευασία ενός. Παραμένει κράτος μόνον όσο αποτελεί ακόμη διεθνές προτεκτοράτο. Η Σερβική Δημοκρατία είναι στραμμένη προς τη Μητέρα Πατρίδα Σερβία, ενώ στην Ομοσπονδία Κροατών-Βοσνίων οι Κροάτες στρέφονται προς τη Μητέρα Πατρίδα Κροατία και οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι προς το Ισλάμ και την Τουρκία.

Κάθε εκλογική διαδικασία, όπως η πρόσφατη, εξελίσσεται σε δοκιμασία ζωής ή θανάτου και εξ ορισμού αδυνατεί να θέσει σε λειτουργία μιαν, έστω υποτυπώδη, Δημοκρατία. Όλα κρέμονται από μια κλωστή και ξένες κυβερνήσεις εισηγούνται ριζική αναθεώρηση της πολιτειακής συγκρότησης υην οποία οι Σέρβοι, όμως, απορρίπτουν απειλώντας με απόσχιση.

Κοσσυφοπέδιο: 


Το νεότερο ανεξάρτητο κράτος των Βαλκανίων δεν θα υπήρχε ούτε ίσως μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον ως διεθνές προτεκτοράτο. Όσοι Σέρβοι απέμειναν στον Βορρά με επίκεντρο τη διχοτομημένη πόλη Μητροβίτσα και σε άμεση επαφή με τη Μητέρα Σερβία δεν αναγνωρίζουν το κράτος, ενώ οι νοτιότεροι Σέρβοι προσπαθούν να ενσωματωθούν στους θεσμούς για να διασωθούν.

Όμως είναι τέτοια η ποιότητα των θεσμών ώστε οι εκλογές διεξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2010 και τα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο νικητής των εκλογών (λιγότερο από 33%) Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, πολέμαρχος εθνικός ήρωας, επιδιδόταν συστηματικά σε μαζικό εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων διαμελίζοντας τους Σέρβους αιχμαλώτους του, αμάχους και ενόπλους, ενώ εξακολουθεί να διαπρέπει, από την κορυφή της εξουσίας, στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και λευκής σαρκός.

Η αμερικανική στρατιωτική βάση Bond Steel, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου ‒ Σκοπίων, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Οι Αλβανοί Κοσοβάροι θεωρούν τη χώρα τους μήτρα του Αλβανικού ΄Εθνους και τον εαυτόν τους ανώτερο από τους Αλβανούς της όμορης Αλβανίας και του ομόρου Κράτους των Σκοπίων. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέρσι εγκαινιάσθηκε διεθνής αυτοκινητόδρομος που ενώνει την πρωτεύουσα Πρίστινα με τα Τίρανα και την Αδριατική, ενώ εφέτος αναγγέλθηκε νέος αυτοκινητόδρομος 55 χιλ. που θα ενώσει την Πρίστινα με τα Σκόπια ‒την πόλη με τον πολυπληθέστερο πληθυσμό Αλβανών σε όλα τα Βαλκάνια. Οι δύο οδικοί άξονες ενώνουν τους Αλβανούς των τριών ομόρων κρατών.

Αλβανία: 

Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία, δικτατορία και διαφθορά. Ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα την Παρασκευή 28/1 συγκρούσθηκε σκληρά με την Αστυνομία και κόστισε τρεις νεκρούς διαδηλωτές. Την επομένη Παρασκευή 4/2 η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε νέα διαδήλωση. Η χώρα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επιδιώκει ένταξη στην Ε.Ε. η οποία, όμως, κρίνει ανεπαρκή ακόμη τα στοιχειώδη κριτήρια. Αμερικανικές βάσεις έχουν εγκατασταθεί εν τω μεταξύ στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής.

Παράλληλα ανέρχεται το εθνικιστικό κίνημα που διεκδικεί ανοικτά να ενωθούν στη Μεγάλη Αλβανία η ΄Ηπειρος και εν μέρει η Δυτική Μακεδονία της Ελλάδος, το δυτικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, το Σαντζάκ του Μαυροβουνίου και η κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας.

Αντιπροσωπείες Αλβανών από αυτές τις περιοχές και Τσάμηδες πραγματοποίησαν στις 2/11 μεγάλη συγκέντρωση στα Τίρανα όπου παρουσίασαν τον «Χάρτη της Φυσικής Αλβανίας». Ο Κότσα Ντάνα, διευθυντής του Ινστιτούτου για τις περιφερειακές προβλέψεις, με έδρα τα Τίρανα, δήλωσε ότι «ένα νέο αλβανικό κράτος θα δημιουργηθεί μέχρι το 2013».

Στις 18/11 το Βαλκανικό Παρατηρητήριο, με έδρα τα Τίρανα, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με σφυγμομέτρησή του, το 62,7% των Αλβανών στα Βαλκάνια τάσσονται υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας. Ο Πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία δεν επιδιώκει αλλαγή των συνόρων αλλά ένταξη στην Ε.Ε. Κάλεσε όμως την κυβέρνηση των Σκοπίων να μην παραβιάζει την ισοτιμία των Αλβανών πολιτών της.

Το Ισλάμ ασκεί επιρροή στους Γκέγκηδες του Βορρά. Στον Νότο οι Τόσκηδες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, είναι ανεξίθρησκοι και προσανατολίζονται ανέκαθεν στον ελληνισμό. Περισσότεροι από 500.000 Αλβανοί εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα και πολλοί έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Αλβανοί μετανάστες στη Μεσευρώπη ελέγχουν ισχυρά παράνομα δίκτυα σωματεμπορίας, ναρκωτικών και όπλων. Στην Αμερική ενεργεί ισχυρό αλβανικό λόμπι.

Μαυροβούνιο: 


Με πληθυσμό 750.000 περίπου ψυχών η χώρα αποσχίσθηκε πρόσφατα από τη Σερβία στην οποία έτσι έκλεισε κάθε πρόσβαση στη θάλασσα. Την εξουσία μονοπώλησε ο ηγέτης του αποσχιστικού κινήματος Μίλος Τζουγκάνοβιτς παρότι καταζητούμενος εξ αρχής στην Ιταλία για μαζικό λαθρεμπόριο τσιγάρων. Γι’ αυτό στη βαλκανική αργκό το Μαυροβούνιο ονομάζεται Malboroland! Τον Δεκέμβριο 2010 ο Τζουγκάνοβιτς εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση κατηγορούμενος ότι, εκτός των άλλων, πούλησε όλο το κράτος σε Ρώσους επιχειρηματίες και μια Τράπεζα στον αδελφό του. Στη χώρα ζει ισχυρή μειονότητα Αλβανών.

Σκόπια: 

Ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ηγείται του ισχυρού κόμματος ΒΜΡΟ-DΡΜΝΕ, δηλαδή «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ένωση της Μακεδονίας» που τουλάχιστον ιδεολογικά επιδιώκει μια «Ενιαία Μακεδονία» στην οποία «πρέπει» να προσαρτηθούν η ελληνική «Αιγαιατική» Μακεδονία, η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν και δυτικά εδάφη της Αλβανίας. Κυριάρχησε αδίστακτα κλιμακώνοντας σε παραλήρημα τον «μακεδονισμό», τον ανθελληνισμό και τον «εξαρχαϊσμό» με αναγωγή στον Μέγα Αλέξανδρο και με θηριώδη μνημεία. Τα Σκόπια διεκδικούν «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Για πρώτη φορά αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός κατηγορούμενος ότι ασκεί δικτατορία, φυλακίζει τους αντιπάλους του και είναι ο νονός της διαφθοράς. Από τον Νοέμβριο 2010 τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σλαβικά και αλβανικά, ανανεώνουν εναντίον του κυλιόμενες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ήδη απεχώρησαν από τη Βουλή δηλώνοντας ότι δεν θα επανέλθουν εφόσον η κυβέρνηση δεν προκηρύξει εκλογές.

Η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σκόπια, με 3.000 υπαλλήλους, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βάση ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας. Αμερικανικός αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας προγραμματίσθηκε να διασχίσει τη χώρα. Εν τω μεταξύ λειτουργούν δίκτυα διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων και αγαθών. Το δυτικό τμήμα του κράτους και η μισή του πρωτεύουσα ελέγχεται απόλυτα από τους Αλβανούς, ενώ ανέρχεται η επιρροή της Τουρκίας και του Ισλάμ. Πρόσφατα εισήλθε και το Ισραήλ.

Οι πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στα Σκόπια το τελευταίο τρίμηνο του 2010, απεικονίζουν ενδεικτικά την κατάσταση κατά τομείς ως εξής:

Αλβανοί:

5/10 Οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών απαιτούν από την κυβέρνηση να στήσει μνημεία Αλβανών ηρώων δίπλα στον Μ. Αλέξανδρο και να οργανώσει μόνιμη έκθεση της αλβανικής Ιστορίας στο Μουσείο του ΒΜΡΟ. 14/10 Τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταγγέλλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό Γκρούεφσκι ‒ Αχμέτι για «αντιαλβανική και αντεθνική» πολιτική.

19/10 Αμετακίνητα παραμένουν στο στάδιο του Τέτοβο τα γιγαντιαία πανό με επιγραφές «Μη με ονομάζεις Μακεδονία, λέγε με Ιλλυρίδα» και «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας».

2/11 Σε αγώνα μπάσκετ, σε προάστιο των Σκοπίων, οι φίλαθλοι τραγουδούν τον ύμνο της Μεγάλης Αλβανίας.

15/11 Δύο χιλιάδες Αλβανοί διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι νοθεύει την επικειμένη απογραφή πληθυσμού εξαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες του εξωτερικού.

23/11 Το μοναδικό αλβανικό κόμμα που στηρίζει τον Γκρούεφσκι είναι το DUI του Αλή Αχμέτι. Διαρρέουν απόρρητα έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι ο Αλή Αχμέτι ήταν πράκτορας των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και κατασκόπευε τους Αλβανούς μετανάστες στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στη Σουηδία. Μουσείο του αλβανικού αλφαβήτου εξαγγέλλεται στο Μοναστήρι.

28/11 Οι Αλβανοί γιόρτασαν την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας. Ιδρύθηκε το νέο κόμμα «Αλβανική Ένωση» και διεκήρυξε ότι επιδιώκει να χωρισθεί το κράτος σε αυτόνομα καντόνια.

1/12 Το αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία» κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με λαθραίο «αντι-αλβανικό σχέδιο» νόμου οργανώνει νοθεία της απογραφής πληθυσμού τον Απρίλιο.

28/12 Έτοιμη η μνημειακή Πλατεία Σκεντέρμπεη στο παλαιό οθωμανικό παζάρι της πρωτεύουσας Σκόπια.

Τουρκία: 29/10 Συνέδριο Τούρκων και Σλάβων επιχειρηματιών αποφασίζει να εντείνει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, που, μετά δυό χρόνια, πρέπει να ανέλθει σε ένα δις δολάρια. Τούρκοι επιχειρηματίες ζητούν να χτίσουν Φοιτητική Εστία στο Πανεπιστήμιο του Στιπ όπου φοιτούν ήδη 100 φοιτητές από την Τουρκία και ενδιαφέρονται να εγγραφούν άλλοι 3.000.

21/12 Οι Τούρκοι πολίτες των Σκοπίων εορτάζουν για τέταρτο χρόνο την Ημέρα Διδασκαλίας της Τουρκικής.

24/12 Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βεζντή Γκιονούλ, επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια και συναντάται με όλη την ηγεσία. Δωρίζει στον Στρατό έξι στρατιωτικά οχήματα και μία γεννήτρια. Υπογράφει νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει τουρκική βοήθεια 900.000 δολ. στα Σκόπια. «Η Τουρκία είναι από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της Μακεδονίας. Απόδειξη τούτου είναι ότι έως τώρα μας χορήγησε οικονομική βοήθεια 16 περίπου εκατ. ευρώ», δηλώνει ο ομόλογός του Ζόραν Κονιανόφκσι.

3/1/2011 Ο Γκρούεφσκι ανακοινώνει ότι τηρεί το χρονοδιάγραμμα η τουρκική εταιρεία TAV Airports Holding η οποία, σύμφωνα με την 20ετή σύμβαση παραχώρησης, ανέλαβε την ανακατασκευή, την ανάπτυξη, τη χρήση και τη συντήρηση των δύο αεροδρομίων «Μέγας Αλέξανδρος» της πρωτεύουσας και «Απόστολος Παύλος» της Αχρίδας καθώς και την κατασκευή ενός Εμπορευματικού Αερολιμένα στο Στιπ με συνολική επένδυση 120 εκ. ευρώ.

Ισλάμ: 

28/9 70 οθωμανολόγοι από 30 περίπου κράτη ξαναγράφουν την Ιστορία σε διεθνές συμπόσιο του Πανεπιστημίου της τουρκικής πόλης Μπίλετσικ. Όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι οι δυτικοί ιστορικοί υπήρξαν μεροληπτικοί και παρερμήνευσαν την οθωμανική ιστορία. «Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αλήθεια.

Φέρνοντας σε επαφή επιστήμονες από πολλές χώρες, θέλουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ξαναγραφεί η Οθωμανική Ιστορία», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. 14/10 Στη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» ξεκινά το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Ισλαμικού Πολιτισμού στα Βαλκάνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιβανώφ.

Τη διοργάνωση έχει το Κέντρο Ερευνών της Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Θέματα: οι διαδικασίες ανάπτυξης του ισλαμικού πολιτισμού, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ισλαμική κληρονομιά της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της τέχνης, της γλώσσας, της λογοτεχνίας κ.ά.

2/10 Οι Ουαχαμπίτες Μουσουλμάνοι μπορεί μελλοντικά να μεταβληθούν σε περιφερειακή απειλή. Τώρα οι οργανώσεις τους ξεπλένουν χρήματα στη Μακεδονία με απώτερο στόχο τους την Ευρώπη, προειδοποιεί η ειδησεογραφία.

9/11 Ο Μουσουλμάνος Νομάρχης της Στρούγκας, Ραμίζ Μέρκο, υπερασπίζεται το τζαμί στην (άλλοτε ελληνοβλαχική) Άνω Μπέλιτσα και εναντιώνεται στις αποφάσεις όλων των κρατικών υπηρεσιών. «Όταν καταστρέψετε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο στη Στρούγκα, τότε μπορείτε να διαλύσετε και το τζαμί», δήλωσε.

16/11 Ο Γκρούεφσκι συνεχάρη τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας και κάλεσε όλους τους Μουσουλμάνους της χώρας «να εργασθούν για μια πολυεθνική πολυ-πολιτισμική κοινωνία». 18/11 Η έκθεση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι στο κράτος των Σκοπίων οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπολογίζονται σε 65% και οι Μουσουλμάνοι σε 32%. Το 3% είναι Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι και Εβραίοι.

14/12 Αναστηλώνονται δύο ιερά των Μπεκτασήδων Μουσουλμάνων στο Τέτοβο: το Μεϊντάνι (αίθουσα προσευχής), που κάηκε, και ο Αραμπάτ Μπαμπά Τεκές. 16/12 Η Ισλαμική Κοινότητα επιθυμεί έναν τηλεοπτικό σταθμό, όπως επίσης η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία.

23/12 Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Τσελίκ υποσχέθηκε στην Ισλαμική Κοινότητα να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση και τη μόνιμη χρήση των οθωμανικών κτιρίων στο Παλαιό Παζάρι των Σκοπίων «ώστε η Κοινότητα να διατηρήσει τη σύγχρονη ισλαμική κουλτούρα και να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσουλμάνων».

Βουλγαρία: 

Μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ισχυρές αμερικανικές βάσεις στα βουλγαρικά παράλια του Ευξείνου Πόντου με αιχμή τα πετρέλαια της Κασπίας. Κεντρική και αδύναμη πύλη για τον στρατηγικό διάδρομο της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος» ο καθηγητής Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρχιτέκτων του νεο-οθωμανισμού, γράφει:

«Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας» (σελ. 200) «Η ζώνη που εξικνείται από Μπίχατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Κίτρτζαλι Βουλγαρίας, Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη και έχει τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη γεωπολιτική της Τουρκίας» (σελ477)

Το Κέντρο Δημογραφικής Πολιτικής στη Σόφια ανακοίνωσε ότι έως το 2050 οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, στη Βουλγαρία ζουν 7.928.900 άτομα: Βούλγαροι 6.655.210 83,9%, Τούρκοι 746.664 9,4%, Τσιγγάνοι-Ρομ 370.908 4,7% και εννέα ακόμη μικρές εθνικές ομάδες και αδιευκρίνιστοι 86.000. Ορθόδοξοι 82,6% και Μουσουλμάνοι 12,2%. Οι Τούρκοι και οι Ρομ έχουν τριπλάσιο δείκτη γεννήσεων. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές το Τουρκικό Κόμμα συγκυβερνούσε με όλες τις μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις.

Το τελευταίο τρίμηνο 2010 κατακλυσμός δημοσιευμάτων και πολιτικών καταγγελιών στη Σόφια αναφέρεται σε διαπλοκή της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο και την κλοπή του δημοσίου χρήματος. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπορίσωφ βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παρβάνωφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών απεκάλυψε ότι το 45% των εν ενεργεία Βουλγάρων διπλωματών ήσαν πράκτορες των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος καλείται από την κυβέρνηση να τους απολύσει αλλά αρνείται. Δύο υπουργοί του Μπορίσωφ παραιτήθηκαν γιατί επίσης είχαν θητεύσει στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Ζίβκωφ.

Το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ανέρχεται σε μόλις 4,8 δις ευρώ αλλά αντιπροσωπεύει ποσοστό 14,3% του ΑΕΠ και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κυβέρνηση υποχρεώνεται να λάβει σκληρά μέτρα, όπως πάγωμα των μισθών και συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της ηλικίας συνταξιοδότησης και της φορολογίας, πάταξη της διαφθοράς κ.ά. Το σύστημα ασφαλίσεων και υγείας απειλείται με κατάρρευση και η παραοικονομία υπολογίζεται στο 37,7% του ΑΕΠ.

Διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 285.301 εταιρειών λειτουργούσε μόνον το 30%. Ο μέσος μισθός είναι 14 φορές μικρότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπως και το βιοτικό επίπεδο. Θεωρείται αφόρητο το μηνιαίο κόστος ζωής που ανήλθε σε 260 ε. (502 λέβα) τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, εγκρίθηκε δαπάνη 1 δις λέβα (περίπου 520 εκατ. ευρώ) για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων. Αυξήθηκαν κατά 20% οι Έλληνες οι οποίοι έκαναν χειμερινές διακοπές στη Βουλγαρία, ενώ αντίστροφα το 2010 μειώθηκαν κατά 55% οι Βούλγαροι επισκέπτες στην Ελλάδα.

Ουάσιγκτον και Μόσχα αναμετρώνται στη Βουλγαρία για την εγκατάσταση των ενεργειακών αγωγών τους. Στις 29/11 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα WikiLeaks απόρρητο έγγραφο με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση το 2009 καλούσε την Πρεσβεία της στη Σόφια να παρακολουθεί και να αναφέρει πληροφορίες για τη διαφθορά πολιτικών, την εξουσία της χώρας, την επιβολή του νόμου, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, το ξέπλυμα χρήματος, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως έναντι των μειονοτήτων, και τις δραστηριότητες της αστυνομίας.

Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την ενεργειακή ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις, τις σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και την ενεργειακή εξάρτηση, τα βιογραφικά των Βουλγάρων αξιωματούχων και τη συνεργασία αυτών με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Ως γνωστόν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ματαίωσε ουσιαστικά τον ρωσικό αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Σε ένα μήνα συναντήθηκε δύο φορές με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό υφυπουργό για την Ευρασιατική Ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει