Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Χαμηλότερες κατά 20% οι αποδοχές για νέους



"Παράθυρο" για την πρόσληψη και απασχόληση στις επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 25 ετών με "κουρεμένους" μισθούς (τουλάχιστον 20% κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις) και με δελτίο παροχής υπηρεσιών (για την αποφυγή της επιβάρυνσης του εργοδότη με το κόστος της ασφάλισης) "ανοίγει" το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το "σπάσιμο" των κλαδικών συμβάσεων για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας -με "αντάλλαγμα" την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας των νέων- προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που συμφωνήθηκε με την τρόικα και το οποίο τίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Η", η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα δίνει τη δυνατότητα υπογραφής "συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας" στις επιχειρήσεις όχι μόνο για ανειδίκευτους νέους (όπως προέβλεψε ο νόμος Λοβέρδου ορίζοντας αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) αλλά και για τους νέους με μια αρχική εξειδίκευση που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους είτε βρίσκονται στο στάδιο της απόκτησης πτυχίου, χωρίς υποχρεωτικά να έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.

Κουμπαράς
Το σχέδιο της υπουργού Λ. Κατσέλη -το οποίο έχει πάρει εντολή να διαπραγματευτεί άμεσα με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, η γ.γ. του υπουργείου Αννα Στρατινάκη- είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την πρώτη "επαφή" των νέων με τις επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί ένα είδος "κουμπαρά" επαγγελματικών εμπειριών που θα μπορούν να τον "γεμίζουν", εναλλάσσοντας εργοδότες και χώρους εργασίας μέσα σε διάστημα 2 ετών. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτούν καλύτερες προϋποθέσεις για την μετέπειτα ένταξή τους στην αγορά εργασίας (προϋπηρεσία), ενώ θα έχουν "δοκιμαστεί" σε πραγματικές συνθήκες.

Ρήτρες
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων (στο 40,4% το Φεβρουάριο έναντι 15,9%, που είναι το γενικό ποσοστό ανεργίας για όλο τον πληθυσμό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας). Για να μην έχει, ωστόσο, "παρενέργειες" στην αγορά εργασίας (σε βάρος των ήδη εργαζομένων) θα συνδυαστεί υποχρεωτικά με ρήτρες ώστε να μην οδηγεί στον περιορισμό του αριθμού των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες υπογράφουν συμβάσεις επαγγελματικής εμπειρίας. Στις ρήτρες που συζητείται να προβλεφθούν για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται: 1. Η απαγόρευση υποκατάστασης ήδη υπαρχόντων θέσεων εργασίας με νέους που προσλαμβάνονται με συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
2. Η μη απόλυση προσωπικού τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την πρόσληψη των νέων και η διατήρηση του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων καθόλη τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας.

Επιπλέον ρυθμίσεις
"Οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλες τις ρυθμίσεις" τονίζουν στην "Η" κορυφαία στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζοντας ότι στο διάλογο ο οποίος θα γίνει θα τεθούν και τα άλλα εκκρεμή θέματα, όπως η διευκόλυνση της χρήσης των ευέλικτων ωραρίων σε επίπεδο επιχείρησης και η διεύρυνση της χρήσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (και για τα δύο αυτά ζητήματα η τρόικα έχει ζητήσει "νομοθετική επαναρρύθμιση" έως τον Ιούλιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει