Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

«Έσβησε» ο Θανάσης Βέγγος



Τίτλοι τέλους σήμερα για το φιλμ της ζωής του αγαπημένου ηθοποιού. Ένα φιλμ γεμάτο τρέξιμο, αγωνίες, ιδρώτα και πάρα πολύ γέλιο. Ένα φιλμ που όπως ό ίδιος είχε δηλώσει σε μία βράβευση του, "στην γαλέρα της ζωή μου έχω τραβήξει πολύ κουπί". Στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Θησείο «γυρίστηκαν» οι τελευταίες σκηνές σε αυτό το πολύ ωραίο κινηματογραφικό αλλά και θεατρικό ταξίδι του οποίου όλοι είμασταν επιβάτες.Ο άνθρωπος «τρεχάλα», ο Θου Βου, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, ο βιοπαλαιστής, ο καλός μας άνθρωπος, αλλά πάνω από όλα ο δικός μας Θανάσης Βέγγος από χθες δεν είναι πια κοντά μας. Ο μεγάλος ηθοποιός με τις 126 ταινίες, στις 52 είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους, άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών.
'Οπως έγινε γνωστό, η οικογένεια του δημοφιλούς ηθοποιού γνωστοποίησε την πρόθεσή της να μην δημοσιοποιηθεί η ώρα και ο τόπος που θα ταφεί ο πατέρας και σύζυγος Θανάσης, καθώς οι διακριτικοί τόνοι και το χαμηλό προφίλ του ηθοποιού, σε όλη την διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία.Από νωρίς τόσο ο απλός κόσμος, όσο και ο καλλιτεχνικός έδωσαν το παρών στον Ιερό Ναό για να πουν το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μας κωμικό. Η κηδεία του Θανάση Βέγγου πήρε χαρακτήρα λαϊκού προσκυνήματος, αφού πλήθος κόσμου έφτασε στον Ναό, Αγίας Μαρίνας.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Βέγγος

Γεννημένος στον Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου ήταν μοναχοπαίδι. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, σε εκείνη την ταραγμένη για την χώρα περίοδο, ο πατέρας του εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων.Η απόλυση του πατέρα του, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, και τον ανάγκασε να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Σημαντικότερη απασχόληση που είχε εκείνη την περίοδο ήταν η επεξεργασία δερμάτων.
Την περίοδο 1948-1950 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Η γνωριμία του αυτή ήταν καταλυτική, καθώς τον οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1954 στην ταινία Μαγική Πόλις.Ο Θανάσης Βέγγος δημιούργησε τον τύπο του λαϊκού ανθρώπου, του πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη, του καλοκάγαθου και πρόθυμου, του ονειροπόλου και προδομένου, του αιώνιου θύματος με την απεριόριστη αισιοδοξία.Έγινε το παιδί για όλες τις δουλειές και «έφτιαξε» μια μοναδική λαϊκή κινηματογραφική περσόνα αναγνωρίσιμη από όλους. Ο Βέγγος, κάλυψε το κενό που υπήρχε για καλλιτεχνική απεικόνιση του σύγχρονου Έλληνα.
Δημιούργησε μια αεικίνητη φιγούρα, έναν έλληνα Σαρλό. Κατάφερε να γίνει ο υπερρεαλιστικός ήρωας που όλοι θα θέλαμε να είμαστε φέρνοντας στον κόσμο τα πάνω κάτω.Στο θέατρο ο Θανάσης Βέγγος υποδύθηκε πολλούς και διάφορους ρόλους, ενώ συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος.

Το 2002 ο Δήμος Κορυδαλλού τίμησε τον καταξιωμένο ηθοποιό δίνοντας το όνομά του στο 1.900 θέσεων, δημοτικό αμφιθέατρο της περιοχής.Τον Οκτώβριο του 2008 ο Δήμος Πειραιά μετονομάζει, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., την πλατεία Ευαγγελισμού στο Νέο Φάληρο, γενέτειρα του ηθοποιού, σε πλατεία Θανάση Βέγγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει