Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Financial Times: «Υπεράνθρωπο» εγχείρημα η αποφυγή Ελληνικής πτώχευσης

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2012-13 τονίζει η εφημερίδα.

Η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση είναι «υπεράνθρωπη», σχολιάζουν σε νέο δημοσίευμά τους για το μέλλον της ευρωζώνης οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πεισματικά υψηλά επιτόκια που συνοδεύουν το ελληνικό χρέος δείχνουν ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί.

Μεταξύ των δεδομένων που ενισχύουν την πιθανότητα πτώχευσης αναφέρονται το υπέρογκο δημόσιο χρέος που αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2012-13, η ανάγκη να τρέξει η Ελλάδα πλεόνασμα της τάξεως του 6% τα επόμενα χρόνια, οι πιθανές κοινωνικές αναταραχές, οι ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι «άτομα μέσα στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι όσα κάνει η κυβέρνηση δεν είναι σοσιαλιστικά». Ο ίδιος απαντά ότι «ούτε η πτώχευση είναι σοσιαλιστική».

Οι Financial Times στο κύριο άρθρο τους σχολιάζουν εξάλλου ότι μία ενδεχόμενη πτώχευση θα έχει συνέπειες μεγαλύτερες από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Επισημαίνεται ότι θα πλήττονταν οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στον πυρήνα της ευρωζώνης. «Το γεγονός ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν μία κρυφή διάσωση των γερμανικών τραπεζών ήταν ένας σημαντικός λόγος, αν και δεν έγινε αναφορά σε αυτόν, για την προθυμία του Βερολίνου να συμφωνήσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σε άλλο δημοσίευμά τους οι Financial Times χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ομολόγων ως τον «σταρ» του τελευταίου τριμήνου, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο ότι η Αθήνα μπορεί να ανατρέψει την οικονομική κατάσταση. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα αυτή την περίοδο ηγούνται των αντίστοιχων των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης σε τιμές, αποδόσεις και έσοδα.

Τέλος, σε άρθρο του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης επισημαίνει ότι η πειθαρχία μέχρι στιγμής έχει βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης. Τονίζει ότι ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής το έλλειμμα του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει μειωθεί «νοτίως του 8% του ΑΕΠ».

Προσθέτει ότι δεν αποκλείεται από το επόμενο έτος να αρχίσει να υλοποιείται ένα μικρό πλεόνασμα, ιδίως εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί λιγότερο αρνητική από όσο προβλέπεται για το 2011. «Εφόσον η κυβέρνηση μείνει σε αυτή την πορεία, η πτώχευση πιθανώς μπορεί να αποφευχθεί», συμπληρώνει ο Έλληνας οικονομολόγος, που προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση στο μέλλον θα είναι καταστροφική, καθώς η αξιοπιστία που θα έχει ανακτηθεί μέσα από χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανιστεί στη στιγμή.

Πηγή: Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει