Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ο Πατραϊκός κόλπος

Ο Πατραϊκός κόλπος (ιταλικά: Golfo di Patrasso, αγγλικά: Gulf of Patras) είναι ένα τμήμα του Ιονίου Πελάγους μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου μπροστά από την πόλη της Πάτρας. Ανατολικά, περικλείεται από το στενό Ρίου-Αντιρρίου και την ομώνυμη σύγχρονη γέφυρα. Στα δυτικά, ορίζεται από την νοητή γραμμή από το νησάκι Οξειά ως το ακρωτήριο Άραξος.

Έχει μήκος 40-50 χλμ, πλάτος 10-20 χλμ, και καλύπτει μια επιφάνεια 350-400 km². Ο λιμένας της Πάτρας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα και είναι ο μόνος σημαντικός λιμένας στον κόλπο. Εξυπηρετεί τα πορθμεία προς την Αγκώνα και το Πρίντεζι στην Ιταλία καθώς και την Κεφαλλονιά.

Το Μεσολόγγι όπου και η περίφημη λιμνοθάλασσα, έχει επίσης ένα λιμένα. Οι ποταμοί Αχελώος και Εύηνος που εκβάλλουν στη βορειοανατολική πλευρά του κόλπου, αποτελούν και τους σημαντικότερους τροφοδότες του με γλυκό νερό. Οι ποταμοί Πείρος και Γλαύκος παρέχουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες. Υπάρχουν παραλίες στο νότο, την ανατολή και τον βορρά. Οι λιμένες Ρίου και Αντιρρίου βρίσκονται στα ανατολικά. Ο κόλπος είναι πλούσιος σε ψάρια.
Τρεις ναυμαχίες αποκαλούμενες "ναυμαχία του Λεπάντο" ή "ναυμαχία της Ναυπάκτου" δόθηκαν σε αυτόν τον κόλπο: αυτή του 1499, αυτή του 1500 και αυτή του 1571, αν και το ίδιο το Λεπάντο (Ναύπακτος) βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο. Το σκάφος Vivi προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε 30 μ κάτω από τη στάθμη θάλασσας στις 11 Σεπτεμβρίου, του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει