Η βία κατά των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο
H βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ένα πρόβλημα με πανδημικές διαστάσεις. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έως και 70% των γυναικών εχουν υποστεί φυσική ή σεξουαλική βία από άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους - οι περισσότερες εχουν υποστεί βία από τους συζύγους τους, τους συντροφους/φιλους τους ή απο κάποιον που γνωρίζουν. Στις γυναικες ηλικίας 15-44 ετών, οι πράξεις βίας προκαλουν περισσότερους θανάτους και αναπηρίες από ό, τι ο καρκίνος, η ελονοσία, τα τροχαία ατυχήματα και ο πόλεμος μαζί.
Η βία κατά των γυναικών ισως είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γνωρίζουμε σήμερα, καταστρέφει ζωες, διαλυει των κοινωνίες, και σταματαει την οικονομικά ανάπτυξη. Η βια παίρνει πολλές μορφές και εμφανίζεται σε πολλά μέρη - την ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι, σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών στα σχολεία, την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, τον βιασμό από συζύγους ή από αγνωστους, σε στρατόπεδα προσφύγων ή σαν μια τακτική του πολέμου.
Γυναικό-κτονία - η δολοφονία των γυναικών, επειδή είναι γυναίκες
• Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ένα τρίτο των γυναικών που δολοφονούνται κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από το συντροφο τους.
• Στη Νότια Αφρική, μια γυναίκα σκοτώνεται κάθε 6 ώρες από συντροφο της .
• Το 2007 στην Ινδία, έχαναν τη ζωή τους 22 γυναίκες κάθε μέρα σε δολοφονίες που σχετιζοταν με την προίκα
• Στη Γουατεμάλα κάθε μέρα δολοφονούνται, δύο γυναίκες κατά μέσο όρο.
Διακίνηση Trafficking
• Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 80% των κατ 'εκτίμηση 800.000 άνθρωπων που διακινούνται ετησίως, με την πλειοψηφία (79%) να είναι θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση
Επιβλαβείς πρακτικές
• Περίπου 100 με 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό/κοπή των γεννητικών οργάνων τους , με περισσότερα από 3 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο στην Αφρική να είναι σε κινδυνο από αυτή την πρακτική
• Περισσότερες από 60 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο οι νύφες παιδια, που έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18 ετων, κυρίως στη Νότια Ασία (31,1 εκατ. ευρώ) και την υποσαχάρια Αφρική (14,1 εκατομμύρια).
Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών
• Εκτιμάται ότι 150 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών υπέστησαν κάποια μορφή σεξουαλικής βίας το 2002
• Μια στις τεσσερεις γυναίκες εχουν υποστει φυσική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία αυξάνει την πιθανότητα για αποβολή, θνησιγένεια του μωρου και εκτρωση. Μεχρι και 53% των γυναικών που υποκεινται σε σωματική κακοποίηση από τους φιλους τους εχουν κλώτσηθει ή κτυπηθεί με γροθια στη κοιλιά
• Στο Σάο Πάολο, Βραζιλία, μια γυναίκα κάθε 15 δευτερόλεπτα δεχεται επίθεση
• Στο Εκουαδόρ, τα έφηβα κορίτσια που καταγγελουν ότι εχουν πεσει θυματα σεξουαλικήσ βία στο σχολείο καταγγελουν τους εκπαιδευτικους σαν δράστες σε 37% των περιπτώσεων.
Ο βιασμός σαν μέθοδος πολέμου
• Περίπου 250.000 με 500.000 γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν του 1994 στην γενοκτονία της Ρουάντα
• Στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 κρούσματα σεξουαλικής βίας, ως επί το πλείστον αφορούν γυναίκες και κορίτσια, , αν και οι πραγματικοί αριθμοί θεωρούνται ότι είναι πολύ υψηλότερο.
Το κόστος της βίας κατά των γυναικών
• Η ενδοοικογενειακή βία και μόνο το κόστιζει περίπου 1,16 δισεκατομμυρία δολαρια στο Καναδα και 5,8 δισεκατ. Δολαρια στις ΗΠΑ. Στην Αυστραλία, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών κοστιζει 11,38 δισεκατομμύρια δολάρια ανά ετος
Σεξουαλική παρενόχληση
• Μεταξύ 40% και 50% των γυναικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειχαν ανεπιθύμητες σεξουαλικές παρενοχλησεις, φυσική επαφή ή άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στους χωρους εργασίας
• Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 83% των κοριτσιών ηλικιας 12-16 ετών γνώρισαν κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στα δημόσια σχολεία.
Στην Ελλάδα, μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύματα τωρινού ή πρώην συντρόφου τους, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μια φορά, από τον άνδρα της.
Οι άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών Αθήνας, οι απόφοιτοι τεχνολογικής εκπαίδευσης έρχονται πρώτοι στη σωματική κακοποίηση, σε ποσοστό που φτάνει το 100%, ενώ ακολουθούν αυτοί της πανεπιστημιακής, με ποσοστό 78,9%!
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η συμπεριφορά του δράστη αποδίδεται καταρχήν σε κοινωνικά αίτια, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις οφείλεται σε ψυχοπαθολογικά προβλήματα.
Οι γυναίκες κάνουν πολλές προσπάθειες να σταματήσουν να είναι θύματα βίας. Πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν και καταλήγουν να αυτο-απομονώνονται Κυριεύονται από αισθήματα ντροπής και ενοχής, αισθάνονται οι ίδιες υπεύθυνες για ό,τι τους συμβαίνει.
Ενδο-οικογενειακή βία μια σύγχρονη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας. Στατιστικά στοιχεία και αιτιολογήσεις καταστάσεων βίας.
Από το 1981, οι γυναίκες ακτιβίστριες εορτάζουν ως ημέρα κατά της βίας την 25η Νοεμβρίου, δεδομένου ότι την ημερομηνία αυτή το 1960 δολοφονήθηκαν βάναυσα τρεις γυναίκες, η Patria Mercedes, η Maria Argentina Minerva και η Antonia María Teresa Mirabal , πολιτικές ακτιβίστριες στη Δομινικανή Δημοκρατία, υπό τις διαταγές του τότε δικτάτορα, Rafael Trujillo.
Το 1999 ο ΟΗΕ κήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, στη μνήμη των 3 αδερφών Μιραμπάλ.
Το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε το πρώτο στην ιστορία ψήφισμα που αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στις γυναίκες και τη συνεισφορά των γυναικών στην επίλυση των συγκρούσεων και στη διατήρηση της ειρήνης. Το ψήφισμα 1820 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2008, είναι το πρώτο που αναγνωρίζει τη σεξουαλική βία ως χωριστό ζήτημα ασφάλειας, που συνδέεται με τη συμφιλίωση και τη βιώσιμη ειρήνη.
Με το ψήφισμα 54/134 της 17ης Δεκεμβρίου 1999, η Γενική Συνέλευση 25 Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και κάλεσε τις κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για την οργάνωση δραστηριοτήτων που ορίζονται για την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα εκείνη την ημέρα .
Στις 20 Δεκεμβρίου 1993, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Διακηρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου