Τα εξακοσιοστά του ''γενέθλια'' θα γιορτάσει, το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, ένα ιστορικό και τεχνολογικό μνημείο και αγαπημένο αξιοθέατο των επισκεπτών της πόλης...
Το στολίδι του Δημαρχείου της Παλιάς Πόλης, σχεδιάστηκε από τον Mikulas του Kadan, ύστερα από αίτημα των δημοτικών συμβούλων, το 1410 και είναι μοναδικό στον κόσμο, όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Τσεχικού Οργανισμού Τουρισμού.
Το Ρολόι, προσέφερε τη δυνατότητα, στους κατοίκους της πόλης αλλά και στους περαστικούς ταξιδιώτες, να πληροφορηθούν την ώρα, με εναλλακτικούς τρόπους.
Η ολοκλήρωση του έργου δε, συνέβαλε στο να τοποθετηθεί η Πράγα, ανάμεσα στις υπόλοιπες μητροπόλεις του Μεσαίωνα, όπως η Πάδοβα, η Βέρνη και το Στρασβούργο.
Σε αυτά τα 600 χρόνια της ζωής του, δεν ήταν λίγες οι φορές που το Αστρονομικό Ρολόι, κινδύνευσε, καθώς το 18ο αιώνα κόντεψε να χαθεί κάτω από σωρούς απορριμμάτων, ενώ στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βομβαρδίστηκε.
Έτσι, ήταν αναγκαία η αναβάθμισή του, καθώς και η ανακαίνισή του, ενώ τώρα είναι πλήρως λειτουργικό.
Το Ρολόι είναι πραγματικά ένα τεχνολογικό θαύμα, καθώς το πιο σημαντικό εξάρτημα του είναι ο αστρολάβος, ένα αστρονομικό όργανο, με τη βοήθεια του οποίου οι αστρολόγοι και οι ναυτικοί καθορίζουν τη θέση τους, βασιζόμενοι στα αστέρια του Ηλίου και της Σελήνης.
Με συγκεκριμένη τοποθέτηση αυτών των κυκλικών εξαρτημάτων μπορεί να απεικονιστεί η θέση των αστεριών στον ουρανό.
Ο Τροπικός του Αιγόκερου και ο Τροπικός του Καρκίνου, εμφανίζονται ως κύκλοι στον Αστρολάβο, ενώ τα ζώδια εμφανίζονται στην περίμετρό του.
Ο εξωτερικός δακτύλιος του ρολογιού, με τους χρυσούς αριθμούς, δείχνει την ΠαλιάΤσεχική Ώρα, σύμφωνα με την οποία η ημέρα ξεκινάει το σούρουπο.
Η Ώρα της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για τη σημερινή ώρα, ορίζεται από ένα χρυσό χέρι.
'Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που συναντάται μόνο στο Ρολόι της Πράγας, είναι ότι δείχνει τη Βαβυλωνιακή Ώρα, η οποία υπολογίζεται από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του ηλίου και η διάρκεια των ωρών ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές, δηλαδή μεγαλύτερη διάρκεια το καλοκαίρι από τον χειμώνα.
Στο κάτω μέρος του Ρολογιού βρίσκεται ένα ημερολόγιο, που παρουσιάζει την ημέρα, τη θέση της στην εβδομάδα, τον μήνα και το έτος.
Οι δύο δείκτες του ρολογιού αξίζουν επιπρόσθετη προσοχή. Αυτός με τη μορφήτης Σελήνης, είναι το πιο σημαντικό τμήμα του ρολογιού, καθώς ο αστρολάβος ρυθμίζεται βάσει της τοπικής ηλιακής ώρας.
Ο Ήλιος βρίσκεται στον ίδιο βραχίονα, μιας και το χρυσό χέρι δείχνει την ώρα.
Ακόμα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ρολογιού της Πράγας είναι η εμφάνιση των Αποστόλων της Καινής Διαθήκης.
Κάθε ώρα ακριβώς, από τις 09.00 ως τις 21.00, εμφανίζονται οι Απόστολοι στα πάνω παράθυρα του ρολογιού, κρατώντας χαρακτηριστικά αντικείμενα στο χέρι τους, ενώ η παρέλαση ήταν μία ιδέα του γλύπτη και ξυλογλύπτη Vojtech Sucharda.
Πάνω απ' αυτά τα παράθυρα, βρίσκεται ένας πετεινός που συμβολίζει τη ζωή, ενώ οι ήχοι του σηματοδοτούν την έναρξη της παρέλασης των Αποστόλων.
Δίπλα από το ρολόι, βρίσκονται τέσσερις μορφές, στα αριστερά, η Ματαιοδοξία συμβολίζεται από μία μορφή που κρατάει καθρέπτη.
Το ξύλινο αγαλματίδιο κουνάει το κεφάλι του, καθώς θαυμάζει τον εαυτό του.
Η Φιλαργυρία κρατάει στα χέρια της μία ράβδο και ένα πουγκί, το οποίο κουνάει σε συνδυασμό με απαξιωτική κίνηση του κεφαλιού.
Και οι δύο μορφές, καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα στα μέσα του 20ού αιώνα.
Η μορφή του Θανάτου ή του Σκελετού, επιβίωσε της πυρκαγιάς του Δημαρχείου της Παλιάς Πόλης και βρίσκεται εκεί, από τον 15ο αιώνα.
Ο Σκελετός, γυρνάει μία κλεψύδρα που μετράει τις ώρες της ζωής των ανθρώπων και μας υπενθυμίζει την αναπόφευκτη μοίρα μας.
Η μορφή του Τούρκου με το λαούτο συμβολίζει την ασωτία και τη λαγνεία ως ανθρώπινα ελαττώματα.
Το ρολόι έχει, επίσης, αγαλματίδια του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ενός Φιλοσόφου, ενός Αστρονόμου κι ενός Χρονικογράφου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου