Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Survival: «Η λίστα της ντροπής»

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός για τα δικαιώματα των Αυτοχθόνων «Survival» (επιβίωση) δημοσίευσε σήμερα, στον εορτασμό της «Ημέρας του Κολόμβου» (που γιορτάζεται σε ορισμένες χώρες ως η επέτειος της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, στις 12 Οκτωβρίου 1492), τη λεγόμενη «Λίστα της Ντροπής», που περιλαμβάνει τις πέντε εταιρείες που καταπατούν τα δικαιώματα των Αυτοχθόνων.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η γαλλική ενεργειακή εταιρεία «GDF Suez», η οποία εμπλέκεται στην κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος στη Βραζιλία, σε μια περιοχή όπου διαβιούν ακόμη κάποιες φυλές αυτοχθόνων, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν σε έρθει σε επαφή μέχρι τώρα με τον πολιτισμό! Θεωρείται βέβαιο ότι η κατασκευή του φράγματος θα επηρεάσει ανυπολόγιστα αυτές τις φυλές.

Στη λίστα ακολουθεί η μαλαισιανή εταιρεία υλοτομίας «Samling», η οποία καταστρέφει τα δάση στο Βόρνεο στα οποία κυνηγάει για την επιβίωσή της η φυλή «Sarawak». Στις δεκάδες συλλήψεις και φυλακίσεις των αυτοχθόνων που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες, το σχόλιο των στελεχών της εταιρείας ήταν «οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα στο δάσος».

Παρόμοιο πρόβλημα υφίσταται και με μία βραζιλιάνικη εταιρεία υλοτομίας, η οποία σκοπεύει να αποξηλώσει μια τεράστια περιοχή της Παραγουάης, στην οποία θεωρείται ότι ζει η άγνωστη φυλή ινδιάνων «Ayoreo». Η εταιρεία μάλιστα σκοπεύει να προχωρήσει στα σχέδιά της παρά τις απαγορεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στη «Λίστα της Ντροπής» υπάρχει και ένα τουριστικό πρακτορείο με την επωνυμία «Wilderness Safaris». Η συγκεκριμένη επιχείρηση κατασκεύασε ένα μπαρ και μια πισίνα σε προστατευόμενη περιοχή στην Μποτσουάνα, την ίδια στιγμή που μια τοπική φυλή δεν έχει πρόσβαση, με απαγόρευση της κυβέρνησης, σε φαγητό και νερό! Και εδώ ο κυνισμός των ιθυνόντων της εταιρείας είναι χαρακτηριστικός: «όποιος από αυτούς θέλει ένα ποτηράκι νερό, θα του το προσφέρουμε»...

Ο Διευθυντής της «Survival» Στέφεν Κόρυ επεσήμανε σε δηλώσεις του: «Αυτές οι εταιρείες συμβολίζουν όλα σε όσα παραπέμπει ο Κολόμβος σήμερα - την συνεχή αναζήτηση χρημάτων και κέρδους εις βάρος των ανθρώπων που το μόνο που θέλουν είναι να τους αφήσουν ήσυχους στη γη των προγόνων τους. Σίγουρα, 518 χρόνια μετά την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική και τη γενοκτονία των αυτοχθόνων εκεί, ήρθε η ώρα να συμπεριφερθούμε στους αυτόχθονες με λίγο σεβασμό...»


1 σχόλιο:

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει