Σύμφωνα πάντως με όσα δηλώνει στο «Βήμα» ο ειδικός γραμματέας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών Ι. Καπελέρης, από τους μέχρι τώρα ελέγχους προκύπτει ότι το 20% των καταγγελιών αυτών έχει βάση.
Ο ίδιος αναφέρει συγκεκριμένα ότι ως τώρα έχουν καταγραφεί στις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα 17.948 καταγγελίες, ενώ ορισμένες συνοδεύονται από έγγραφα στοιχεία, όπως από αριθμούς συμβολαίων, αριθμούς πινακίδων πολυτελών αυτοκινήτων κτλ. «Όλες οι καταγγελίες, επώνυμες ή μη, εξετάζονται προσεκτικά», σημειώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες που γίνονται από αντεκδίκηση, φθόνο ή για επίλυση οικογενειακών διαφορών, αλλά οι ελεγκτικές αρχές είναι υποχρεωμένες να τις εξετάσουν όλες δίνοντας προτεραιότητα στις επώνυμες καταγγελίες.
Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών για φοροδιαφυγή ή για παράνομο πλουτισμό που γίνονται από πολίτες προέρχεται από συγγενείς, και αναφέρονται κυρίως σε ακίνητα. Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα μία καταγγελία που έγινε από συγγενή εναντίον συγγενούς, όπου ο πρώτος αφού περιγράφει εγγράφως τη φοροδιαφυγή που φέρεται ότι έκανε ο συγγενής του σημειώνει: «Αν δεν επιληφθείτε της υποθέσεως και αν δεν διενεργήσετε αμέσως έλεγχο, τότε θα το πληροφορηθώ από το συγγενικό μου περιβάλλον».
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα επιχειρηματίας, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, κατήγγειλε την ίδια του την... εταιρεία, ζητώντας από το ΣΔΟΕ να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος για να ελεγχθούν οι πράξεις (ή οι παραλείψεις) αυτών που άφησε πίσω του να τον αντικαταστήσουν.
Συχνό φαινόμενο είναι πάντως και οι καταγγελίες μεταξύ συνεταίρων σε μια επιχείρηση καθώς και καταγγελίες από ασθενείς προς τους γιατρούς. Οι τελευταίες ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στο ότι ο γιατρός τούς ζήτησε «φακελάκι» αλλά επεκτείνονται και στην οικονομική κατάσταση του γιατρού ζητώντας να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ και τα περιουσιακά του στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου