Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κι όμως… Άσαντ στα αραβικά σημαίνει λιοντάρι

Σάββατο, Απριλίου 30, 2011 0 σχόλια


Μέχρι χθες, η τελευταία φορά που ένας Άσαντ είχε διατάξει τα τανκς να κάνουν κουμάντο στη Συρία, ήταν το 1982 στη Χάμα: ήταν ο Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρας του σημερινού Προέδρου, που διέλυσε, τότε, με τη βοήθεια του στρατού το ισλαμικό κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», το οποίο είχε κηρύξει πόλεμο στο καθεστώς με μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων και εν ψυχρώ εκτελέσεις στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Τουλάχιστον 10.000 σκοτώθηκαν εκείνον το Φλεβάρη, όταν οι επίλεκτες δυνάμεις του μικρότερου αδελφού του Χάφεζ αλ Άσαντ, Ριφάτ, βομβάρδιζαν επί τρεις εβδομάδες συνοικίες της, διάσημης για τους νερόμυλους της, πόλης, σε μια εξαιρετικά βίαιη επιχείρηση που έμεινε στην ιστορία ως «σφαγή της Χάμα».

Η εισβολή των τεθωρακισμένων στην Ντεράα, που διέταξε, 29 χρόνια μετά, ο γιος και διάδοχος του Χάφεζ αλ Άσαντ, Μπασάρ, δεν έχει το μέγεθος εκείνης στη Χάμα, έχει, όμως, αντίστοιχο ύφος και συμβολισμό: εξέγερση ΤΕΛΟΣ!Πράγματι, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Αλλά μπορεί και όχι. Ίσως, πάλι να επαναληφθεί -όχι, όμως, απαραιτήτως ως Χάμα αλλά ως Τυνησία και Αίγυπτος! Η εξέγερση στη Ντεράα ούτε οργανωμένα ξεκίνησε, ούτε ιδιαίτερη υποστήριξη είχε. Στη συνέχεια χτύπησε φλέβα κι υπεύθυνη γι αυτό ήταν η υπερβολική κρατική αντίδραση σε μια παιδική και εφηβική διαμαρτυρία. Τα 15 παιδιά, ηλικίας 10 έως 16 χρόνων που συνελήφθησαν στις αρχές του Μάρτη και κακοποιήθηκαν από τις Αρχές, διότι έγραψαν σ’ ένα σιλό «ο κόσμος απαιτεί αλλαγή καθεστώτος», ανήκαν στις μεγαλύτερες φυλές της Ντεράα: τους Βαγιαζίδες, τους Γκαουάμπρα, τους Μασάλμα και τους Ζουβίδες που αμέσως κινητοποιήθηκαν απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Αντί άλλης απάντησης οι δυνάμεις ασφαλείας τους γάζωσαν με σφαίρες.

Η αντίσταση είχε μόλις αρχίσει ΚΑΙ στη Συρία. Και ΔΕΝ ήταν μόνο οι φύλαρχοι της Ντεράα που… «απασφάλισαν». Κι άλλες φαμίλιες με επιρροή στη χώρα άφησαν την οργή τους να ξεχειλίσει για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πάταξη της διαφθοράς που υποσχέθηκε το 2000 αναλαμβάνοντας την εξουσία ο Πρόεδρος, αλλά δεν έκανε.Πολλοί λένε ότι δεν μπόρεσε, διότι δεν του το επέτρεψε η σκληροπυρηνική πτέρυγα του κυβερνώντος Μπαθ -του κόμματος, δηλαδή, το οποίο, από το 1953 ελέγχει τη νομοθετική εξουσία και σύμφωνα με το Σύνταγμα ηγείται του κράτους και της κοινωνίας. Πολλοί, επίσης, λένε πως ούτε και τώρα ηγείται της κατάστασης. Και υπενθυμίζουν ότι από σπόντα και με το διστακτικό ΟΚ των ίδιων πανίσχυρων σκληροπυρηνικών βρέθηκε στην Προεδρία, όταν σκοτώθηκε (;) σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1994 ο αδελφός του Μπαζίλ στον οποίο ο πατέρας τους είχε δώσει το χρίσμα της διαδοχής.

Όπως και νάχει το πράγμα, η Συρία και ο ίδιος ο Μπασάρ αλ Άσαντ ακροβατούν στην κόψη του ξυραφιού και με δυσκολία πια συντηρούν την όποια λαϊκή νομιμοποίηση χάρη στη σύμπραξη με τον αντι-ισραηλινό άξονα του Ιράν, της Χεζμπολά και της Χαμάς. Άλλο τόσο, βεβαίως, ακροβατεί, αναζητώντας ταυτότητα και ηγεσία το κίνημα της διαμαρτυρίας.Συμπέρασμα: η Συρία δεν μπορεί να παραμείνει άλλο ως έχει. Η διαδικασία του μετασχηματισμού της έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα με τρόπο επώδυνο. Είναι στο χέρι εκείνων που κρατούν το τιμόνι της εξουσίας ν’ αλλάξουν ρότα. Φτάνει να το θελήσουν. Στο χέρι και του ίδιου του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ν’ αποδείξει πως καλά έκανε η ζωή κι είχε άλλα σχέδια για εκείνον από αυτά του πατέρα του.Για την ιστορία: Άσαντ στα αραβικά σημαίνει λιοντάρι.

Read more... 👆

Χρυσός – ναρκοδολάρια κρυμμένα στις κουρτίνες

Σάββατο, Απριλίου 30, 2011 0 σχόλια


Και νονός της κοκαΐνης ο Τυνήσιος Μονάρχης Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί; Ναι ή όχι, σημασία έχει ότι ο πρώτος που «έφυγε νύχτα» από τους Άραβες δικτάτορες, εγκατέλειψε τον «αγώνα» εκατομμυριούχος.Στην Τυνησία άρχισαν να μετρούν το «χρυσάφι» που έκλεψε από τη χώρα και το υπολογίζουν στα 10 δις δολάρια, περίπου όσα και το χρέος της βορειοαφρικάνικης χώρας.Την «καταμέτρηση» των θησαυρών του ζεύγους Μπεν Αλί – Τραμπελσί ξεκίνησαν εντατικά, συναντούν όμως τεράστιες δυσκολίες αφού – όπως λένε οι έρευνες – η ευρύτερη οικογένεια χρησιμοποιούσε δεκάδες ψευδώνυμα για τους λογαριασμούς και εικονικές εταιρείες για να εισπράττει «μίζες» και να καταθέτει στο εξωτερικό.Ένα μεγάλο μέρος του θησαυρού έχει έδρα το Ντουμπάι, το Κατάρ, τη Βηρυτό, τη Μάλτα αλλά και πιο εξωτικά, τις Μπαχάμες. «Φτωχός» ο λογαριασμός στην Ελβετία, μόλις 10 εκατομμύρια ευρουλάκια! Διαμερίσματα, βίλες, οικόπεδα και άλλα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν στο όνομα του Μπεν-Αλί στη Γαλλία, στον Καναδά και στη Λατινική Αμερική.

Η σύζυγός του Λέιλα και ο Μπεν Αλί είχαν στη διάθεσή τους χρηματοκιβώτια μήκους 2 μέτρων και ύψους 2,10 αλλά και κρυψώνες όπως: ψεύτικες βιβλιοθήκες ή λεφτά κρυμμένα μέσα στις κουρτίνες! (:sic)Τώρα που το “party is over”, η Τυνησία είδε τις κρατήσεις για το Πάσχα στα τουριστικά της καταλύματα να έχουν πτώση της τάξης του 80% (το ξέρω, μας συμφέρει εμάς τους Έλληνες αυτό).Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη Διαφθορά Αμπντελφατάχ Αμόρ δήλωσε στη Le Monde ότι: «Όπου κι αν γυρνούσαμε μέσα στα εγκαταλελειμμένα παλάτια ή βίλλες του ζεύγους πέφταμε πάνω σε πανάκριβες αντίκες Louis Philippe ή Napoleon, και σε αμέτρητα μπιζού, άπειρα κοσμήματα, δεκάδες πανάκριβα ρολόγια». «Φαινόμενο, μείναμε με το στόμα ανοικτό», δήλωσε ο σοκαρισμένος νομικός και συνέχισε: «Καταγράψαμε 25 εκατομμύρια ευρώ σε δολάρια, ευρώ, δηνάρια…»

Και το κλου; Δύο κιλά χασίς μέσα στο προσωπικό γραφείο του Μπεν Αλί. Ουάου! «Σαν πολύ δεν είναι για προσωπική του χρήση και μόνο;» Συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της νέας ηγεσίας της Τυνησίας.Δύσκολο, λένε οι κακές γλώσσες, να μη γίνει ο συσχετισμός του «ευρήματος» με την… υπόθεση αποκάλυψης ενός δικτύου εμπορίας ηρωίνης – κοκαΐνης στην οποία φερόταν αναμεμειγμένος ο ίδιος ο αδελφός του δικτάτορα, Μονσέφ Μπεν Αλί, το 1992.Ο Μονσέφ βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες 4 χρόνια αργότερα στην Τυνησία, και η φίλη του, μάρτυρας του «περίεργου» θανάτου, «ταξίδεψε νύχτα» στις Η.Π.Α.. Έκτοτε κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο δικτάτορας πήρε στα χέρια του και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κληρονομικώ δικαίω από τον αδελφό του.

Πολύ… σκοτάδι είναι η αλήθεια παρά τη λάμψη του χρυσού. Ίσως γι’ αυτό ο φιλόσοφος Έντγκαρ Μορέν, αναφερόμενος στην Αραβική άνοιξη, συστήνει να κρατήσουμε κατ’ αρχάς τη φράση του Χένγκελ «ce fut un splendide lever de soleil» (:ήταν μια υπέροχη ανατολή) με την έννοια ότι αυτό το κύμα για την αναζήτηση της Δημοκρατίας, που ξέσπασε στις αραβικές χώρες, δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει. Σημασία έχει ότι η αρχή της μοιάζει με ένα ωραίο πρωινό ξεκίνημα.

Read more... 👆

ΜΟΡΣΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Σάββατο, Απριλίου 30, 2011 0 σχόλια



Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή σημάδια -τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μορς.Αρχικά δημιουργήθηκε για τον ηλεκτρικό τηλέγραφο του Σάμιουελ Μορς στα μέσα της δεκαετίας του 1830. Επίσης χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην πρώιμη ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890. Η χρήση του προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, για το λόγο αυτό η ανάπτυξη πιό σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών επικοινωνίας συνέβαλε στην κατάργησή του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε εξειδικευμένες εφαρμογές όπως οι ραδιοφάροι. Επίσης χρησιμοποιείται συστηματικά από τους ραδιοερασιτέχνες. Ο κώδικας Μορς είναι ο μόνος ψηφιακός κώδικας που μπορεί να ληφθεί ακουστικά από ανθρώπους, πράγμα που τον κάνει κατάλληλο για αυτόματη αποστολή σύντομων ψηφιακών μηνυμάτων σε φωνητικά κανάλια. Το καθιερωμένο ελληνικό μορσικό αλφάβητο έχει ως εξής:


Α=.- Β=-... Γ=--. Δ=-.. Ε=. Ζ=--.. Η=.... Θ=-.-. Ι=.. Κ=-.- Λ=.-.. Μ=-- Ν=-.

Ξ=-..- Ο=--- Π=.--. Ρ=.-. Σ=... Τ=- Υ=-.-- Φ=..-. Χ=---- Ψ=--.- Ω=.--

1=.---- 2=..--- 3=...-- 4=....- 5=..... 6=-.... 7=--... 8=---.. 9=----. 0=-----

Έλληνα δεν πέθανες παρά το σάβανο που σου φορέσανε

Σάββατο, Απριλίου 30, 2011 0 σχόλια

Γεμίσαμε τον τελευταίο καιρό από μετανιωμένους συμπολίτες μας, μαυροφορεμένες μοιρολογίστρες και «αυτομαστιγούμενους» ζηλωτές, που μην αντέχοντας άλλο το διαχρονικό της ιδιοτέλειας, της λαμογιάς και του ωχαδερφισμού του Νεοέλληνα, που μέχρι σήμερα – κατά πως λένε – καθόριζε την συμπεριφορά και την πρακτική του, βγάζουν σε δημόσιο σεργιάνι την αυτοκριτική τους, αυτομαστιγώνονται με ένταση και πάθος, μέχρι τελικής πτώσεως, και επιστρέφουν ήρεμα και τακτικά στην μιζέρια της καθημερινότητάς τους.Κοντά σε αυτούς, γεμίσαμε και από κάθε είδους χαρτογιακάδες και «χαρτοπόντικες» της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, που κατηφορίζουν και αυτοί, ανάλαφροι και βιαστικοί,στην ευκολία της διαπόμπευσης του Έλληνα και του ξεθωριάσματος της εικόνας του, έτσι όπως αποδόθηκε, μεστά και αντρίκια, από την πένα του Καζαντζάκη: «Μια ζωντανή κραδιά, ένα ζεστό λαρύγγι, μια ακατέργαστη μεγάλη ψυχή, που ακόμα δεν αφαλοκόπησε από τη μάνα της, της Γης» προκειμένου να προσφέρουν στο αναγνωστικό τους κοινό, ωσάν λυτρωτικό μάνα εξ ουρανού, έναν ακόμη αποδιοπομπαίο τράγο.Και το κωμικό του πράγματος είναι πως, μέρα με την μέρα, γεμίζουμε τις δεξαμενές υπομονής μας και με τα γνωστά ψοφοδεή της εξουσίας, που καθώς βλέπουν τον μέσο Έλληνα να βουλιάζει μες στην αυτολύπησή του και να αναλώνεται καθημερινά σε ανούσια ξεκατινιάσματα με τον εξίσου φουκαρά γείτονά του, ξεθαρρεύουν και ξεμυτίζουν από τα λαγούμια τους για να κριτικάρουν και αυτοί την περιβόητη νεοελληνική καμπούρα.Και εκεί που είσαι έτοιμος να τους πετάξεις ένα μεγαλοπρεπές άντε στο διάολο και να επιστρέψεις και εσύ, άπραγος και καταφρονεμένος, στα γνωστά λημέρια της καθημερινότητάς σου, στρέφεις το βλέμμα πίσω σου και αντλείς επιχειρήματα.

Γιατί ο Έλληνας δεν ήταν πάντα έτσι. Γιατί ο Έλληνας κάποτε ήταν «κουζουλός και σαν λόγιαζε μια δουλειά, άνοιγε όρτσα τα πανιά και δεν την εφοβόταν. Αμολούσε τη νιότη του και δεν την ελυπόταν».Γιατί ο Έλληνας κάποτε ήτανε δουλευταράς. Φούχτωνε δυο δράμια σκληρό στραγάλι, ξεγελούσε την πείνα του και ριχνόταν με διαολεμένη όρεξη στο φτιάξιμο της ζωής του.Γιατί ο Έλληνας κάποτε ήτανε φιλότιμος, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι γραφικοί να γκρεμίσουν τους μύθους του για να κατευνάσουν τα προοδευτικά τους ανταριάσματα.Γιατί ο Έλληνας κάποτε ήτανε τίμιος και αξιοπρεπής. Μα πάνω απ’ όλα λεύτερος, μην επιτρέποντας σε δραχμούφαντα περδικοπάνια να κρύβουν απ’ τα μάτια του τις πραγματικές χαρές μιας σύντομης, εξ ορισμού, ζωής.
Γιατί ο Έλληνας κάποτε ήτανε γλεντζές, όσο και αν κάποιες ξενέρωτες φλωράντζες τσιρίζουν συνεχώς μες στα αυτιά μας για τον αλητήριο Έλληνα που γλεντοκοπά την ώρα που ο κακομούτσουνος Γερμαναράς, των νταχάου και των λουκάνικων Φρανκφούρτης, δουλεύει στα εργοστάσια σαν το σκυλί.Αυτό δεν αγγίζει καθόλου την παλαβιάρα μου ψυχή. Γιατί ζω δεν σημαίνει μονάχα κεφαλαιοποιώ εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες. Ζω δεν σημαίνει μονάχα μανατζάρω πολυεθνικές εταιρίες, κερδίζω το βραβείο του εργάτη ή υπαλλήλου της χρονιάς και περιμένω λίγες μέρες τον χρόνο για να αποδράσω από τα ασφυκτικά εργασιακά μου πλαίσια και να μεθοκοπήσω μέχρι αηδίας στα στενά των Κυκλάδων.Ζω σημαίνει επίσης κωλοβαράω, ψευτοφιλοσοφώ με την παρέα μου «πίνοντας μπάφους και παίζοντας pro», αράζω στην ταβέρνα δίπλα στο κύμα και χαζολογώ, γυρνάω ατάραχος το καλαμάκι μες στο φραπόγαλο και κοζάρω άμα μου την καπνίσει και την γκόμενα απέναντι… Ζω σημαίνει χαλνάω και τις πέντε μου αισθήσεις. Γεύομαι, οσφρίζομαι, ακούω, βλέπω και αδράχνω.

Και σίγουρα όχι πενηντάευρα…Ήρθαν, όμως, τα μεταπολιτευτικά λαμόγια και του έμαθαν πως όλα αυτά δεν αξίζουν δεκάρα τσακιστή. Ποια εργατικότητα μωρέ; Γίνε συνδικαλιστής και θα ζήσεις πλουσιοπάροχα. Ποια αξιοκρατία μωρέ; Γράψου στους κομματικούς καταλόγους και θα φροντίσουμε εμείς για την ανέλιξή σου. Ποιο φιλότιμο μωρέ; Πάρε μια αργομισθία και σκάσε. Ποια ικανότητα και ποια αξία; Πες μου το κόμμα σου να σου πω πώς θα ζήσεις. Ποια αλληλεγγύη και ποια κοινωνική ευθύνη; Μην μου πειράζετε την χοληστερίνη και το μπάρμπεκιου στο εξοχικό. Και όλα αυτά ενδεδυμένα το εντυπωσιακό καλυμμαύχι του Ευρωπαίου πολίτη.Αλλά ακόμα και μέσα σε αυτούς τους συρφετούς αθλιότητας, που σαν τα παλιρροϊκά κύματα έρχονται και φεύγουν από το προσκήνιο ανάλογα με την θεματική ατζέντα των ΜΜΕ, υπάρχουν και τα σπέρματα της αλλαγής. Υπάρχουν νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες.

Υπάρχουν νέοι επιστήμονες με το ένα πόδι στην αλλοδαπή, αλλά πάντα έτοιμοι να επαναπατριστούν μόλις δουν κάτι να αλλάζει στην αγαπημένη τους πατρίδα.Πάνω απ’ όλα όμως, υπάρχουν νέα παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες. Και όσο υπάρχουν αυτοί, εγώ θα φωνάζω. Σταματήστε με τις ηλίθιες γενικεύσεις και τους εύκολους χαρακτηρισμούς. Αρκετά πια με την κακοφορμισμένη θεωρία του κακού Έλληνα πολίτη και του εργατικού Γερμαναρά. Αρκετά με την γελοία θεωρία του Οβελίξ, που θέλει τον Ευρωπαίο να έχει πέσει από μικρός στο καζάνι με το μαγικό φίλτρο της εντιμότητας, της συνέπειας και της υπευθύνοτητας. Απλά οι εκεί φλεγματικοί Δριύδιδες φρόντιζαν όλα αυτά τα χρόνια – από το αιματοκύλισμα εις διπλούν της οικουμενόπολης μας και εντεύθεν- να ψηφίζουν νόμους και να τους εφαρμόζουν, ενώ οι εδώ καρικατούρες τους, ψήφιζαν και ψηφίζουν νόμους για να μπορούν να αναιρούν απλά τις συνέπειες των προηγούμενων, φροντίζοντας ταυτόχρονα και να μην εφαρμόζουν κανέναν.

Σιγά, λοιπόν, μην ντραπώ να δηλώσω Έλληνας και να βροντοφωνάξω παρών στις εξελίξεις που κάποιοι αργυρώνητοι και δραχμοφονιάδες φαντασιώνονται πως «υφαίνουν» ερήμην μου. Σιγά μην σκύψω το κεφάλι επειδή κάποιες χιλιάδες συμπατριωτών μου πούλησαν την ψυχή τους στον κομματικό διάολο και βούλιαξαν το ελληνικό δημόσιο με τις αργομισθίες τους και επειδή κάποια ανίκανα λαμόγια καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα. Θα τους πετάξω και τους μεν και τους δε στον Καιάδα της καταισχύνης και θα προχωρήσω.Γεια σου αθάνατε Έλληνα. Περήφανε, χαδιάρη και αιώνιε έφηβε. Προχώρα εσύ και άσε τις μοιρολογίστρες των σαλονιών να σε κλαίνε στα αξιοθρήνητα σεργιάνια τους. Που να καταλάβουν οι άσχετοι ότι εσύ δεν πέθανες ακόμα. Πλάκα τους σκαρώνεις μέσα στο σάβανο σου. Χάρη μονάχα σου ζητώ να βιαστείς. Γιατί τα κοράκια και οι τεθλιμμένοι συγγενείς σου, ετοιμάζονται να σε κηδέψουν. Και δεν θέλω ρε Έλληνα να σε δω εκεί κάτω. Ούτε για αστείο…

ΥΓ. Αυτοκριτική σημαίνει αυτό που λέει και η λέξη. Κριτικάρω σιωπηλά τον εαυτό μου και αλλάζω. Δημόσια κριτική σημαίνει αυτό που λέει και η λέξη. Κριτικάρω τα συγκεκριμένα κακώς κείμενα της δημόσιας ζωής και τους συγκεκριμένους υπαίτιους και ζητώ φωναχτά την αλλαγή τους. Το να γενικεύεις και να απαξιώνεις έναν ολόκληρο λαό, φτιαγμένο από τόσα μέταλλα όσα και τα μέλη του, δεν είναι ούτε αυτοκριτική ούτε δημόσια κριτική. Είναι «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν»…

Read more... 👆

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΑΝΕΚΔΟΤΑ!!!

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011 0 σχόλια


Στην αρχή ο Θεός έφτιαξε τη γη και είπε... ωραία είναι
Μετά έφτιαξε τη μέρα και είπε... ωραία είναι
Μετά έφτιαξε το ζωικό βασίλειο και είπε... ωραίο είναι
Μετά έπλασε τον ΄Ανδρα και είπε... ωραίος είναι
Μετά έπλασε την Γυναίκα και είπε... δεν πειράζει... θα βάφεται

Ο Χριστόφορος Κολόμβος μπόρεσε να ανακαλύψει την Αμερική επειδή ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΝΤΡΟΣ!!!!!!
Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε γυναίκα, θα είχε ακούσει τα παρακάτω :
- Και γιατί πρέπει να πας εσύ;
- Τι; Δεν μπορούν να στείλουν κάποιον άλλον; Τι είσαι εσύ; Ο μοναδικός; Χωρίς εσένα δεν γίνεται; Δεν βλέπεις ότι σε εκμεταλλεύονται;
- Εσύ δεν γνωρίζεις καλά ούτε την οικογένειά μου και πας να ανακαλύψεις το Νέο Κόσμο; Τι κρύβεις;
- Ποια στρογγυλή Γη, μωρέ;
- Τι; Θα πάνε μόνο άντρες; Σώπα!
- Γιατί δεν μπορώ να έρθω κι εγώ; Αφού εσύ είσαι το αφεντικό. Εμένα ποτέ δεν με πας ταξίδια.
- Αν βγεις από την πόρτα εγώ την ίδια στιγμή επιστρέφω στη μαμά μου.
- Τι λες; Και η βασίλισσα θα πουλήσει τα κοσμήματά της για να ταξιδέψεις εσύ; Τι νομίζεις ότι είμαι, βλαμμένη; Τι τρέχει με σένα και αυτήν τη γριά;
- Δεν μπορείς να πας! Τελεία και παύλα!
- Μην ντύνεσαι, διότι εσύ ΔΕΝ ΠΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

Η μαμά καρχαρίας μαθαίνει στο γιο της πως να κατασπαράζει ανθρώπους.
«Λοιπόν, πρόσεξέ με καλά», του λέει. «Όταν δεις τον άνθρωπο, τον πλησιάζεις από μπροστά, γυρίζεις 3 φορές γύρω του και μετά φεύγεις. Μέτα επιστρέφεις πάλι, γυρίζεις τρεις φορές γύρω του από την δεξιά πλευρά και φεύγεις πάλι. Επιστρέφεις και τρίτη φορά, κάνεις άλλους 3 γύρους, πας από πίσω του, τον πλησιάζεις στο 1 μέτρο και τον κατασπαράζεις. Κατάλαβες;»
«Ναι, λέει ο μικρός. Μόλις δω άνθρωπο τον πλησιάζω στο 1 μέτρο και τον τρώω.»
«Όχι παιδί μου, δεν ακούς τι σου λέω; Όταν δεις τον άνθρωπο, τον πλησιάζεις από μπροστά, γυρίζεις 3 φορές γύρω του και μετά φεύγεις. Μέτα επιστρέφεις πάλι, γυρίζεις τρεις φορές γύρω του από την δεξιά πλευρά και φεύγεις πάλι. Επιστρέφεις και τρίτη φορά, κάνεις άλλους 3 γύρους, πας από πίσω του, τον πλησιάζεις στο 1 μέτρο και τον κατασπαράζεις. Κατάλαβες τώρα;»
«Ναι», λέει ο μικρός κουνόντας το κεφάλι. «Μόλις δω άνθρωπο τον πλησιάζω στο 1 μέτρο και τον τρώω.»
«Εεεε μ' έσκασες» , λέει η μάνα. «Φάε τον με τα σκατά να τελειώνουμε!»

Σε μια Ιταλική οικογένεια παντρεύτηκε η κόρη και ως συνήθως μετά το γλέντι ο γαμπρός και η νύφη πήγανε στο σπίτι τους.
Η μάνα της νύφης έμενε στον 1ο όροφο και άρχισε να φτιάχνει ιταλική σάλτσα και ανακάτευε συνέχεια.
Ξαφνικά έρχεται η κόρη τρέχοντας και λέει στη μητέρα της:
- Μαμά αρχίζει και βγάζει τα ρούχα του και δε ξέρω τι να κάνω.
Ημάνα της λέει:
- Πήγαινε απάνω και θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις.
Σε λίγο κατεβαίνει ξανά και λέει στη μητέρα της:
- Τώρα θέλει να βγάλω εγώ τα ρούχα μου και δε ξέρω τι να κάνω.
Πάλι η μάνα της λέει:
- Πήγαινε απάνω και θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις.
Η μάνα συνέχισε να ανακατεύει τη σάλτσα.
Σε λίγο κατεβαίνει πάλι η κόρη και της λέει:
- Μαμά έβγαλε τα ρούχα του και έχει ένα πράγμα ίσαμε 25 πόντους! Δε ξέρω τι να κάνω
Και τότε η μάνα της λέει:
- Ανακάτεψε εσύ τη σάλτα και θα πάω εγώ επάνω....

Read more... 👆

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011 0 σχόλια


Αγαπητοί φίλοι,
Σας στέλνω αυτό το μήνυμα επειδή πέτυχε σε μένα και χρειαζόμαστε όλοι περισσότερη ηρεμία στην ζωή μας.
Ακολουθώντας την παρακάτω συμβουλή, που άκουσα σε μία σχετική εκπομπή, βρήκα επιτέλους την εσωτερική μου ηρεμία.
Στην εκπομπή ισχυρίστηκαν ότι «ο τρόπος για να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία είναι να τελειώσεις ό,τι έχεις αρχίσει».
Έτσι, κοίταξα γύρω στο σπίτι μου για να βρω όλα τα πράγματα που είχα αρχίσει και δεν είχα τελειώσει.
Κι έτσι, παραμένοντας σπίτι σήμερα, από το πρωί έχω τελειώσει, ένα μπουκάλι κρασί Aγιορείτικο, ένα μπουκάλι Dewars, ένα μπουκάλι Bailey's, ένα μπουκάλι Kahlua, ένα πακέτο μπισκότα Oreos, όσα χάπια είχαν απομείνει στα κουτιά των ηρεμιστικών Prozac και Valium, το υπόλοιπο cheesecake, μερικές καραμέλες και ένα κουτί σοκολατάκια. Δεν έχετε ιδέα πόσο τρομερά καλά νοιώθω τώρα!!!
Read more... 👆

Κατά την πτήση...φοβερο γελιο

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011 0 σχόλια


Μετά από κάθε πτήση οι πιλότοι συμπληρώνουν μια φόρμα που ονομάζουν "gripe sheet" στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την πτήση, έτσι ώστε οι μηχανικοί να τα διορθώσουν. Οι μηχανικοί διαβάζουν αυτή την λίστα, διορθώνουν το πρόβλημα και καταγράφουν στο κάτω μισό της φόρμας ποιες ενέργειες έγιναν σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Πριν από την επόμενη πτήση οι πιλότοι συμβουλεύονται την φόρμα για να δουν αν το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. Το κακό είναι ότι οι μηχανικοί εδάφους διαθέτουν πολύ χιούμορ. Ακολουθεί μια λίστα με σφάλματα που έχουν παρατηρηθεί κατά την πτήση και έχουν καταγράφει από τους πιλότους μίας αεροπορίκης εταιρείας καθώς και η λύση που έχει δοθεί από τους μηχανικούς εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία είναι η μοναδική μεγάλη αεροπορική εταιρεία που δεν έχει ατυχήματα στο ενεργητικό της. (Π: Το πρόβλημα όπως καταγράφηκε από τον πιλότο. Λ: Η λύση που δόθηκε από τον μηχανικό.) Π: Ο κυρίως αριστερός τροχός σχεδόν θέλει αντικατάσταση.
Λ: Ο κυρίως αριστερός τροχός σχεδόν αντικαταστάθηκε.

Π: Η δοκιμαστική πτήση ήταν Ο.Κ., εκτός από το σύστημα αυτόματης προσγείωσης που ήταν κάπως απότομο.
Λ: Σύστημα αυτόματης προσγείωσης δεν έχει εγκατασταθεί σε αυτό το αεροσκάφος.

Π: Κάτι χαλαρό στο πιλοτήριο.
Λ: Κάτι σφίχτηκε στο πιλοτήριο.

Π: Ψόφια έντομα στο παρμπρίζ.
Λ: Ζωντανά έντομα στην πίσω μεριά.

Π: Ο αυτόματος πιλότος σε κατάσταση διατήρησης ύψους προκαλεί κάθοδο 200 πόδων το λεπτό.
Λ: Δεν μπορούμε να αναπαράγουμε το πρόβλημα στο έδαφος.

Π: Ενδείξεις διαρροής στο δεξιό κυρίως σύστημα προσγείωσης.
Λ: Οι ενδείξεις αφαιρέθηκαν.

Π: Τα επίπεδα θορύβου του DMA είναι απίστευτα υψηλά.
Λ: Ο θόρυβος του DMA ρυθμίστηκε σε πιο πιστευτά επίπεδα.

Π: Οι ασφάλειες τριβής προκαλούν κόλλημα του λεβιέ ισχύος.
Λ: Γι' αυτό είναι εκεί.

Π: Το IFF δεν λειτουργεί.
Λ: Το IFF ποτέ δεν λειτουργεί σε κατάσταση 'OFF'..

Π: Υποψιάζομαι ότι υπάρχει ράγισμα στο παρμπρίζ.
Λ: Υποψιάζομαι ότι έχεις δίκιο.

Π: Η μηχανή Νο3 λείπει.
Λ: Η μηχανή βρέθηκε στο δεξί φτερό μετά από σύντομη έρευνα.

Π: Το αεροσκάφος συμπεριφέρεται κάπως αστεία.
Λ: Προειδοποιήσαμε το αεροσκάφος να σοβαρευτεί.

Π: Το ραντάρ βουίζει.
Λ: Το ραντάρ επαναπρογραμματίστηκε με μουσική.

Π: Ποντίκι στο πιλοτήριο
Λ: Εγκαταστάθηκε γάτα.

Π: Θόρυβος προερχόμενος κάτω από τον πίνακα οργάνων. Μοιάζει σαν ένας νάνος να βαράει κάτι με το σφυρί του.
Λ: Πήραμε το σφυρί από το νάνο.

Π: Η ραδιοπυξίδα αρνείται να συνεργαστεί με το GPRS.
Λ: Της έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011 0 σχόλια


Από το ιστορικό παρελθόν της Λάρισας ελάχιστα κτιριακά λείψανα έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, γνωστά σε μας από τις γραπτές πηγές και τις επιγραφές. Μόνο τα δύο αρχαία θέατρά της σώζονται και είναι σήμερα ορατά, απτές μαρτυρίες του λαμπρού παρελθόντος της. Αυτό οφείλεται στη χρήση εύθαρτων υλικών, όπως ωμά πλιθιά, ξύλα και κονιάματα, τα οποία δεν αφήνουν πάντοτε ορατά ίχνη και στη σπανιότητα του λίθου της θεσσαλικής πεδιάδας που οδηγεί στην ανάγκη να επαναχρησιμοποιηθεί το δομικό υλικό των παλαιότερων κτιρίων.

Ωστόσο από αποσπασματικές πληροφορίες των αρχαίων φιλολογικών πηγών και κυρίως τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πληροφορούμαστε ότι η αρχαία Λάρισα από το τέλος του 7 ου αι. π.Χ. είχε το προβάδισμα από τις άλλες θεσσαλικές πόλεις και επεκράτησε απόλυτα σε μεγάλη έκταση της εύφορης θεσσαλικής πεδιάδας.
Το πρώτο αρχαίο θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε στη νότια πλαγιά του λόφου «Φρούριο». Η κατασκευή του συνδέεται αφενός μεν, με τη λατρεία του θεού Διονύσου για την τέλεση θεατρικών παραστάσεων καθώς και μουσικών και ωδικών αγώνων, αφετέρου δε, με τη διοίκηση του Κοινού των Θεσσαλών για τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου της πόλης, που ονομαζόταν Αγορά. Ενδείξεις γι' αυτά αποτελούν ένας μικρός βωμός αναθηματικός στο θεό Διόνυσο που βρέθηκε κοντά στο θέατρο και όπου εικάζεται ότι υπήρχε ιερό του και τα ονόματα «Συνέδρων» αντιπροσώπων των πόλεων – κρατών που συμμετείχαν στην ομοσπονδία των θεσσαλών, που αναγράφονται πάνω στα εδώλια του αρχαίου θεάτρου.

Η παλαιότερη αναφορά στο μνημείο προέρχεται από μία επιγραφή του α΄ μισού του 2 ου αι. π.Χ. που βρέθηκε στην πόλη. Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση, που αναφέρεται στην καταπάτηση από έναν ιδιώτη μέρους του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου. Έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα στοιχείο ante quem για τη χρονολογία της κατασκευής του. Στους αιώνες που ακολούθησαν από τη στιγμή που το θέατρο έπαψε να χρησιμοποιείται στα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια σημειώνεται λιθοθηρία του και ο χώρος που καταλαμβάνει σταδιακά επιχώνεται.

Στα νεότερα χρόνια Έλληνες και ξένοι περιηγητές, ιστορικοί και αρχαιολόγοι που επισκέπτονται τη Θεσσαλία και τη Λάρισα αναφέρονται σ' αυτό. Από τις αρχές του 20 ου αι., στο επιχωσμένο πλέον θέατρο, άρχισαν να κατασκευάζονται ισόγειες κατοικίες και καταστήματα με ρηχές θεμελιώσεις μεν, αλλά πολύ βαθείς σηπτικούς βόθρους αρκετοί από τους οποίους τραυμάτισαν τα μάρμαρα. Κατά τη δεκαετία του 1960 οι βλάβες έγιναν πάρα πολύ σοβαρές με τις νέες οικοδομές που ανεγέρθηκαν στη θέση των παλιών. Παράλληλα την ίδια περίοδο διανοίχθηκε και η οδός Αλ. Παπαναστασίου (πρώην Ακροπόλεως), που οδηγούσε από την οδό Βενιζέλου στην κορυφή του λόφου «Φρούριο».
Η ιστορία της ανασκαφής και αποκάλυψης του πρώτου αρχαίου θεάτρου αρχίζει το 1910 με τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Απόστολο Αρβανιτόπουλο να αποκαλύπτει τμήμα του σκηνικού οικοδομήματος, καλύπτει όλο τον 20 ο αι. και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Το πρώτο αρχαίο θέατρο της Λάρισας κατασκευάστηκε στο α΄ μισό του 3 ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Λειτούργησε δε έξι αιώνες περίπου μέχρι το τέλος του 3 ου αι. μ.Χ. ή τις αρχές του 4 ου αι. μ.Χ. οπότε και διακόπηκε απότομα η λειτουργία του. Φέρει την τυπική διάρθρωση του ελληνιστικού θεάτρου με τα τρία βασικά στοιχεία: κοίλο – ορχήστρα – σκηνή , και με διάμετρο ορχήστρας περίπου 25μ.

Κοίλο του αρχαίου θεάτρου αποτελούσε η ίδια η πλαγιά του λόφου «Φρούριο» η οποία είχε διαμορφωθεί σε αναβαθμούς για την τοποθέτηση των εδωλίων. Ένας διάδρομος, το διάζωμα που εξυπηρετούσε την άνετη διακίνηση των θεατών χωρίζει το κοίλο σε δύο τμήματα κυρίως θέατρο και επιθέατρο.

Το επιθέατρο χωρίζεται με 20 κλίμακες ανόδου σε 22 κερκίδες με 15 σειρές εδωλίων, ενώ τοκυρίως θέατρο , με 10 κλίμακες ανόδου σε 11 κερκίδες με 25 σειρές εδωλίων, εκ των οποίων η πρώτη ανήκε στη σειρά των προεδριών.
Την ορχήστρα περιτρέχει κτιστός αποχετευτικόςαγωγός για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων ο οποίος διαπερνά τη θεμελίωση της σκηνής με δύο εξόδους νότια των ακριανών δωματίων αυτής. Οιπάροδοι με τους αναλημματικούς τοίχουςσώζονται σε άριστη κατάσταση. Είναι κατασκευασμένοι από λιθόπλινθους λευκού μαρμάρου με αριστοτεχνική εργασία λάξευσης.

Οι δρόμοι των παρόδων ήταν μαρμαροστρωμένοι και αυτό γιατί δεν ήταν απλά μικροί δρόμοι προσπέλασης στο μνημείο, αλλά αποτελούσαν μεγάλους πομπικούς δρόμους καθώς το αρχαίο θέατρο ήταν ενταγμένο στο πολεοδομικό ιστό της αρχαίας Λάρισας. Ο δρόμος της δεξιάς παρόδου επικοινωνούσε με το δεύτερο αρχαίο θέατρο και στη συνέχεια με την κύρια έξοδο της Λάρισας προς τη Φάλαννα και την Ολοσσόνα. Ο δρόμος της αριστερής παρόδου επικοινωνούσε με την αρχαία αγορά.
Η σκηνή είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του μνημείου. Είναι στην ουσία ένα αυτοτελές, μεγαλοπρεπές οικοδόμημα που αποτελείται από τέσσερα δωμάτια με τρεις εισόδους ανάμεσά τους. Τα δύο μεσαία δωμάτια που επικοινωνούν μεταξύ τους λειτουργούσαν ως χώροι ένδυσης των ηθοποιών και θέσης του δραματουργού. Τα δύο ακριανά που φέρουν είσοδο στη νότια πλευρά τους λειτουργούσαν ως σκευοθήκες. Η σκηνή έχει τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη ανάγεται στο α΄ μισό 3 ου αι. π.Χ. και είναι σύγχρονη με την κατασκευή του κοίλου και των αναλημματικών τοίχων. Τα τέσσερα δωμάτια ήταν κατασκευασμένα με λαξευτούς πωρόλιθους που προέρχονται από τα αρχαία λατομεία στη θέση «Κριντήρι» Τυρνάβου.

Στη δεύτερη φάση της, α΄ μισό 2 ου αι. π.Χ. μπροστά από το σκηνικό οικοδόμημα, προς την πλευρά της ορχήστρας κατασκευάστηκε μία κιονοστοιχία, το προσκήνιο. Αποτελείται από έξι παραστάδες και έξι μονολιθικούς δωρικούς ημικίονες σε παράταξη οι οποίοι πατούν πάνω σε ευθυντηρία μαρμάρινων λιθοπλίνθων. Πάνω στους δωρικούς ημικίονες στηριζόταν ο δωρικός θριγκός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος δρομικά, παράλληλα προς τη σκηνή και κατά διαστήματα έμπαιναν μετέωροι θράνοι που συνέδεαν την κιονοστοιχία με τον μπροστινό τοίχο της σκηνής. Για την ασφαλή αντιστήριξη των μετέωρων θράνων ενισχύθηκε ο μπροστινός τοίχος της σκηνής με μία εσωτερική σειρά πορολίθων. Το προσκήνιο είχε τρεις εισόδους στον ίδιο άξονα με τις εισόδους της σκηνής.

Η τρίτη οικοδομική φάση της χρονολογείται στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου (28 π.Χ. – 14 μ.Χ.) και του διαδόχου του Τιβερίου (14 μ.Χ. – 31 μ.Χ.). Τιμητικές επιγραφές προς τιμή και των δύο αυτοκρατόρων βρέθηκαν πάνω στα μέτωπα των γείσων του δωρικού θριγκού της σκηνής. Την ίδια περίοδο αφαιρέθηκε η μπροστινή σειρά των πωρολίθων των πλαϊνών δωματίων και αντικαταστάθηκε με μαρμάρινη επένδυση. Προστέθηκαν επίσης στην πρόσοψη συμφυείς μαρμάρινοι δωρικοί ημικίονες με δωρικά ημικιονόκρανα και στις γωνίες λαξεύτηκαν τέσσερις πεσσοί.

Το μάρμαρο αυτό όπως και του επιθεάτρου, του κυρίως θεάτρου, των παρόδων και των αναλημματικών τοίχων προέρχεται από το αρχαίο λατομείο του Δ.Δ. «Καστρί» Αγιάς.
Οι προσπάθειες τόσων ετών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των τοπικών παραγόντων (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος, Πολιτιστικοί Φορείς και απλοί πολίτες), για την αποκάλυψη και ανάδειξη του πρώτου αρχαίου θεάτρου τελικά απέδωσαν καρπούς. Η επιστημονική διερεύνηση του μνημείου προχωρά πλέον συστηματικά βάση συγκεκριμένου προγράμματος αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το θέατρο υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των Λαρισαίων, έχει γίνει σημείο αναφοράς της πόλης και έχει μετουσιωθεί σε κοινωνικό αγαθό.

Ενεργό ρόλο όσον αφορά τον συντονισμό δράσης ανέλαβε η ΙΕ΄ ΕΠΚΑ, ενώ το ΥΠΠΟ ανέλαβε τα έξοδα απαλλοτριώσεων και κατεδαφίσεων κτιρίων, στα οποία σημαντική και συντονισμένη συνεισφορά είχαν ο Δήμος, η Νομαρχία και η Περιφέρεια Λάρισας. Το θέατρο αναμένεται να αποτελέσει το κέντρο της πολιτιστικής ζωής της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης.

Read more... 👆

Αρχαίο Θέατρο Δήλου

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011 0 σχόλια



Χτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ. και ήταν χωρητικότητας 5.000 θεατών. Στο θέατρο κάθε 4 χρόνια οργανώνονταν αγώνες που συνοδεύονταν από αθλητικούς αγώνες στο Στάδιο. Καταστράφηκε δύο φορές, το 88 και το 69 π.Χ. από επιδρομές που έγιναν εναντίον της Δήλου. Τότε το θέατρο διαλύθηκε και αρκετά κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό, ενώ άλλα τα πήραν αρκετοί κάτοικοι για ιδιωτική χρήση. Σήμερα υπάρχει σχετική μελέτη μερικής αποκατάστασης της σκηνής του θεάτρου.


Read more... 👆

Θέατρο του Διονύσου

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011 0 σχόλια

Το θέατρο του Διονύσου είναι ο σημαντικότερος γνωστός υπαίθριος θεατρικός χώρος στην αρχαία Αθήνα. Αποτελούσε μέρος του ιερού του Ελευθερέως Διονύσου που βρισκόταν στις ΝΑ. παρυφές της Ακρόπολης και υπήρξε ο βασικός τόπος παράστασης τουαττικού δράματος αφού φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια, τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή της πόλης των Αθηνών. Οι σωζόμενεςτραγωδίες και κωμωδίες του 5ου και του 4ου π.Χ. αι. γράφτηκαν -τουλάχιστον οι περισσότερες- για να παιχτούν σε αυτόν τον χώρο.

Το θέατρο του Διονύσου θεμελιώθηκε πιθανώς τον 6ο π.Χ. αι., στην περίοδο της δυναστείας των Πεισιστρατιδών, που με τα τότε δεδομένα θεωρείται γιγάντιο τεχνικό έργο. Έκτοτε επανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε πολλές φορές, και έτσι είναι δύσκολο να καθορισθεί ποια ήταν η αρχική του μορφή. Σήμερα στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα ερείπια ενός ρωμαϊκού θεάτρου. Από την κεντρική κερκίδα του θεάτρου σώζονται σήμερα μόνο 13 σειρές εδωλίων.Το θέατρο ήταν αρχικά μόνο ένα μέρος του περίβολου ή τεμένους του Διονύσου. Ο περίβολος περιείχε τον αρχαιότερο ναό του Διονύσου και έναθυσιαστικό βωμό. Αργότερα προστέθησε μια αίθουσα ή στοά εξαλείφοντας τον παλαιότερο ναό και χτίστηκε ένας δεύτερος ναός επεκτείνοντας νότια τα όρια του περίβολου.Η χωρητικότητα του θεάτρου υπόλογίζεται σε 15.000 περίπου θεατές που κατανέμονταν σε κερκίδες.
Η απόσταση της πρώτης σειράς (προεδρία) από την τελευταία εκτιμάται γύρω στα 80 μέτρα ενώ από τους ηθοποιούς γύρω στα 12 μέτρα. Η ψηλότερη σειρά θέσεων του θεάτρου υψωνόταν περίπου 35 μέτρα επάνω από το χαμηλότερο μέρος του περιβόλου, και πριν από την κατασκευή της στοάς και της σκηνής οι θεατές μπορούσαν να δουν το ναό και το θυσιαστικό βωμό από το θέατρο. Το πιο σημαντικό για τους Αθηναίους βέβαια ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Διόνυσος (αντιπροσωπευόμενος από το λατρευτικό του άγαλμα στην μπροστινή σειρά) μπορούσε να βλέπει όχι μόνον τις παραστάσεις που δίνονταν προς τιμήν του, αλλά και τις θυσίες που προσφέρονταν στον βωμό του.Ήδη από το 2002 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου. Σύμφωνα με δελτία τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κατά την περίοδο 2002 – 2009 διατέθηκαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενα τόσο από το Γ΄ ΚΠΣ (Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης), όσο και από εθνικούς πόρους, των οποίων θα ακολουθήσει νέα χορηγία ύψους 6 εκατομ. ευρώ, από τη Νομαρχία Αθηνών για την αναμόρφωση της κεντρικής κερκίδας με την κατασκευή 13 ακόμη σειρών εδωλίων προσθέτοντας έτσι 500 ακόμα θέσεις στις 1600 υπάρχουσες.

Για την αναστήλωση θα χρησιμοποιηθεί αντί του πειραϊκού ακτίτη, που ήταν το αρχαίο υλικό κατασκευής, παρόμοιος λίθος από την Κορινθία καθώς και το υλικό των αρχαίων εδωλίων που έχει εντοπιστεί και βρίσκεται διάσπαρτο στο χώρο.Το έργο της αναστήλωσης έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας - αναστηλωτής Κωνσταντίνος Μπολέτης με ειδικό επιτελείο αρχιτεκτόνων τον Κλήμη Ασλανίδη, την Αθηνά Σαμαρά και τις αρχαιολόγους Χριστίνα Παπασταμάτη και Ελένη Παριανού.Το κεντρικό τμήμα του θεάτρου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013, ενώ όλος ο χώρος, με προεκτάσεις των πλαϊνών σημείων του το 2016. Τον Ιανουάριο του 2010 είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής έξι σειρών εδωλίων.

Στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., ανοικοδομώντας την αρχαία Ακρόπολη, ο Περικλής έχτισε το ωδείον ανατολικά του θεάτρου. Αυτό το κτήριο ήταν κατά προσέγγιση τετραγωνικό στη μορφή με μια στέγη που περιγράφηκε ως πυραμιδική ή κωνική. Το ωδείον του Περικλή χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως. Μία από τις χρήσεις του ήταν η τέλεση του προαγώνος, μια τελετή στην οποία οι δραματικοί ποιητές ανήγγειλαν τους τίτλους των έργων τους και εισήγαγαν τους ηθοποιούς τους. Επίσης, τα μέλη του χορού περίμεναν στο ωδείον για να κάνουν την είσοδό τους στη σκηνή.
Read more... 👆

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ενα εκατ. ανασφάλιστα ΙΧ κυκλοφορούν στους δρόμους

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια


Ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα ΙΧ κυκλοφορούν στο δρόμο, καθώς οι Έλληνες δεν ανανεώνουν πλέον τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους.Η οικονομική πίεση των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων, ωθούν τους οδηγούς ΙΧ στο να αφήνουν ανασφάλιστα των αυτοκίνητα τους. Το τελευταίο διάστημα το ποσοστό των ανασφάλιστων ΙΧ έχει αυξηθεί πάνω από το 17%.Αυτό ανέφεραν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής και υπογράμμισαν με έμφαση ότι «δυστυχώς το ποσοστό αυτό βαίνει αυξανόμενο».

Η τακτική αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στις ασφαλιστικές εταιρείες.Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα ο στόλος των οχημάτων υπολογίζεται στα 5,5 με 6 εκατομμύρια οχήματα.Έτσι μετά τις μαζικές παραδόσεις των πινακίδων στις εφορίες από ιδιοκτήτες ΙΧ, για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τώρα ήρθε η ώρα τη μη ανανέωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων .Όμως ζοφερή είναι και η πρόβλεψη σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, καθώς τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής προβλέπουν πτώση στις τιμές 20% το επόμενο διάστημα.Τη ίδια ώρα η Εθνική Ασφαλιστική βάζει ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με την μητρική Εθνική Τράπεζα, το δίκτυο της οποίας θα χρησιμοποιήσει για την προώθηση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.Την Τετάρτη κατά τη διάρκεια γεύματος ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Λεωνίδας Θεόκλητος υπογράμμισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (σσ εικάζεται ότι θα είναι μικρότερη από 100εκ ευρώ), προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις σε κεφάλαια που εισάγει η οδηγία Solvency II.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Λεωνίδας Θεόκλητος, υπογράμμισε πως ζούμε σήμερα μια ζοφερή πραγματικότητα και τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι καταστροφική για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.Παράλληλα προέβλεψε «λουκέτα» σε μικρομεσαίες ασφαλιστικές εταιρείες όπως και συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που φέρνει η οδηγία Solvency II. Ακόμα ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική ούτε πωλείται ούτε πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγορές.Σύμφωνα με τον κ. Θεόκλητο, η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα ξεκαθαρίσει «την ήρα από το στάχυ» καθώς ο κλάδος επλήγη το τελευταίο διάστημα και κυρίως με την υπόθεση της Ασπίδας.

Read more... 👆

Αμέτρητα τατουάζ στο Διεθνές Συνέδριο Δερματοστιξίας

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια


Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Red & White Productions πιστή στο ραντεβού της με τους λάτρεις του Tattoo και στα πρότυπα των μεγαλυτέρων tattoo conventions της Ευρώπης διοργανώνει" το 5o Διεθνές Συνέδριο Δερματοστιξίας (5th Athens Tattoo Convention), στην Αθήνα στις 13,14 & 15 Μαΐου 2011 στο Γυάλινο Κτίριο – Πλατεία Νερού στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.

"Σε μια κυριολεκτικά γιορτή για τους λάτρεις της δερματοστιξίας κορυφαίοι Έλληνες αλλά και ξένοι καλλιτέχνες απ" όλο τον κόσμο έρχονται να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική πάνω στην πανάρχαια αυτή τέχνη επιδεικνύοντας τα σχέδιά τους, να ενημερώσουν τους επισκέπτες για ότι έχει να κάνει με ζητήματα tattoo "όπως τεχνοτροπίες, χρωματισμοί, απαραίτητοι κανόνες υγιεινής κ.α.Η λέξη γιορτή που χρησιμοποιήθηκε όμως δεν είναι καθόλου τυχαία. Σε ολόκληρη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται δρώμενα όπως Art Fusion όπου 5 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν σε 5 καμβάδες και κάθε 3 λεπτά αλλάζουν θέση και συνεχίζουν, αλλάζοντας το σχέδιο του προηγούμενου καλλιτέχνη βάζοντας τη δική τους φαντασία... Body Painting Show, Εκθέσεις σχεδίων με επιδείξεις και βράβευση των καλύτερων σχεδίων από αυτά, Διαγωνισμοί καλύτερου tattoo ανά κατηγορία, Graffiti Show, Extreme Fashion Show, Επίδειξη παραδοσιακών πολεμικών τεχνών με ξίφη και ξύλα και άλλα που σύντομα θα ανακοινωθούν.

Τέλος, οι διοργανωτές έχουν οργανώσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με Live Rock & Hip Hop συναυλίες καθώς και guest dj"s που σύντομα θα ανακοινωθούν5th Annual International Athens Tattoo Convention
13, 14 & 15 Μαΐου 2011
Γυάλινο Κτίριο – Πλατεία Νερού στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου

Read more... 👆

Γράμμα στον παππού και τη γιαγιά από έναν Ελληνοψευτόμαγκα

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια

Παππού και γιαγιά σας ευχαριστούμε που μας αναστήσατε.Σας ευχαριστούμε για την Ελλάδα που μας παραδώσατε.Τη λαϊκή σοφία σας. Τη νοικυροσύνη και την οικονομία σας.Τα παραμύθια και τα νανουρίσματα.Τις γιορτές, τα δώρα, τα χαρτζιλίκια.Τα δημοτικά τραγούδια. Τις καντάδες. Τα ρεμπέτικα. Τα σμυρνέικα.

Τις Αναστάσεις και την υπομονή.Σας ευχαριστούμε που πολεμήσατε το ’12 και το ’40.Που δουλέψατε, που εργαστήκατε, που παράξατε έργο για να υπάρξουμε.Που μας μαγειρεύατε και τρώγαμε, που μυρίζαμε τις ομορφιές σας. Που αρρωσταίναμε και μας θεραπεύατε.Που μας είχατε έγνοια και μας ευχόσασταν για τα όνειρα, τις ελπίδες και το μέλλον.

Που κόψατε χρόνια από εσάς και μας τα δώσατε για να ζήσουμε, να χαρούμε, να αναπνεύσουμε τον αέρα σας, την καλοσύνη σας, την αθωότητά σας και το αγνάντεμα.Που κληρονομήσαμε τον πολιτισμό σας. Τους ποιητές, τους ζωγράφους, τους γλύπτες και τις ψυχικές ανατάσεις

Παππού και γιαγιά συγγνώμη που δεν τ’ αξίζαμε.Συγγνώμη που δεν τα υπερασπιστήκαμε.Συγγνώμη που σας προδώσαμε, που σας αρνηθήκαμε, σας φτωχύναμε.Μας τα δώσατε όλα και τα κατασπαράξαμε.

Τα καταπατήσαμε, τα μπαζώσαμε, τα σαβουρώσαμε.Χάσαμε το δάκρυ από τα μάτια και η σκέψη είναι στείρα.Αναστάσεις θα γίνουν με την επαναφορά των αξιών σας.

Πολλές Αναστάσεις. Για να πάρει χαμπάρι η μία την άλλη και δημιουργηθεί ξανά το φως, να ξαναγεννηθεί το φως, να αναπτύσσεται, να ζεσταίνει τις καρδιές για να χτυπούν σε ανθρώπους και όχι σε ανθρωποειδή.

Συγγνώμη που επιλέξαμε την ψευτοδημοκρατία να σας υπερασπιστεί. Και σας έκλεψε. 

Σας έγραψε… στην γραφειοκρατεία που εμπνεύστηκε. Σας φακέλωσε και σας ασφάλισε για να την πληρώσετε.

Για να σας τα πάρει…
 

Να τα φάει και να σας απασφαλίσει.Δώσατε μάχες και σας θεωρεί απόμαχους.Σας έβαλε στο περιθώριο. Καθημερινά σας πουλάει και δεν σας αγοράζει κανείς.Σας αφαίρεσε το λόγο, σας μούγγωσε, σας προσέβαλε.

Σας αγνόησε.Συγγνώμη γιατί δεν μορφωθήκαμε για να σας αντιληφθούμε, αλλά γίναμε μορφώματα για να σας βουλιάξουμε στη δικιά μας μπόχα.Δεν ξέρουμε τι είναι πατρίδα, ποια είναι πατρίδα, από πού ήρθε η πατρίδα, γιατί είναι πατρίδα και ποιοι είναι πατρίδα.Τι είναι μέλλον, τι συνέβη στο παρελθόν, σε ένα παρόν που καταστρέφουμε.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ λοιπόν στις συνειδήσεις, που καθορίζονται από καινούργιες ιδέες και όχι αναμασήματα από μυρικαστικίζοντες ψευτοπολιτικούς.
 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στον αδικημένο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στην επαναστατική σκέψη, που άμα γίνει έκφραση δημιουργεί σεισμικές δονήσεις στο αθεμελίωτο κατεστημένο και άμα γίνει πράξη, πέφτουν τα τείχη που προστατεύουν κλέφτες – ψεύτες –καταπατητές, γουρουνόμορφα ανθρωποειδή, τέρατα της ξενόφερτης εξουσίας, που προστατεύουν στημένη, κλεμμένη περιουσία.

Από ξεπουλήματα που θεσπίστηκαν με νόμους με την ανοχή της δικαιοσύνης, που είναι προστατευμένη και θεσμοθετημένη από ατομιστές – φασίστες – αγνώμονες, χωρίς μνήμη και χωρίς αισθήματα, ξύλινους, αντι-ερωτικούς πολιτικάντες.Μισθοφόρους της καταστροφής της καθημερινότητάς μας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ συμβιβασμένοι συμπατριώτες, παρακολουθητές, υποταγμένοι στην ανυπαρξία, ρουσφετοζητιάνοι, που δώσατε αξία στους θωρακισμένους μερσεντοπολιτικάντηδες, που κάνουν με ιδεολογία τη μόστρα και το μπραβιλίκι.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στην ανθρώπινη εικόνα και μορφή και όχι στην άμορφη εικόνα της τηλεόρασης που αντανακλά το ψέμα, το κουτσομπολιό, το εμπόριο του πόνου, την ισχυροποίηση των χωρίς ρώμη πνευμάτων και στη συνείδηση των χαλασμένων μυαλών

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στις μνήμες, που μας επαναφέρουν στη σοφία, την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση, την αποδοχή της διαφορετικότητας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε κάθε τι καινούργιο που ζει για να προσφέρει, να αλλάζει, να προοδεύει, να αγαπά.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στον εχθρό της πραγματικότητας, που είναι η αλήθεια και το φως.Που η πραγματικότητα την αγνοεί για να χορεύει πάνω στον τάφο της, που συνεχώς τον αναστηλώνει, μην τυχόν και βγει αυτό το φως για να μην χρειάζονται Αναστάσεις.Και έτσι οι άνθρωποι θα κοιτούν ψηλά και δεν θα ξεχνούν τα χαμηλά.
 
Γιατί εκεί ψηλά είναι ο ελληνικός ήλιος, που φωτίζει και πάντα υπολογίζει τα χαμηλά και όποιος τον υπερβεί, καίγεται.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ψευτόμαγκες!
Read more... 👆

Η αβεβαιότητα για την κρίση χρέους και το ασθενές δολάριο οδηγούν τον χρυσό σε ρεκόρ

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψε κέρδη ο χρυσός, καθώς η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και η εξασθένηση του δολαρίου οδηγούν το πολύτιμο μέταλλο από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης σημείωσε κέρδη 1,4% σε εβδομαδαία κέρδη και σκαρφάλωσε μέχρι το ιστορικό υψηλό των 1.512,47 δολαρίων η ουγγιά.

Στα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, η τιμή ανήλθε μέχρι τα 1.509,60 δολάρια, σημειώνοντας το δέκατο ρεκόρ μέσα στον Απρίλιο.

«Το ασθενές δολάριο έχει την κυριότερη επίπτωση στον χρυσό αυτή τη στιγμή» λένε οι αναλυτές και τονίζουν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η πολιτική αναταραχή στον αραβικό κόσμο εντείνουν τη ζήτηση για το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού.

Το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται, για παράδειγμα στην Ευρωζώνη, όπου ήδη έχει ανοίξει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Μαζί με τον χρυσό ενισχύεται και το ασήμι, που κατέγραψε κέρδη 11% σε εβδομαδιαία βάση. Η τιμή του ασημιού είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980, στα 47,25 δολάρια η ουγγιά.
Read more... 👆

Πέθανε ο «πατέρας» του CD και πρώην πρόεδρος της Sony, Νόριο Όγκα

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια

Τόκιο, Ιαπωνία
Ο ιαπωνικός όμιλος της Sony ανακοίνωσε το θάνατο του πρώην προέδρου της εταιρείας Νόριο Όγκα, στον οποίο αποδίδεται η «πατρότητα» του Compact Disc, του γνωστού CD, με το οποίο μπήκαν στη ζωή μας οι οπτικοί δίσκοι.

Ο Όγκα απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών από πολυοργανική ανεπάρκεια. Υπήρξε πρόεδρος της Sony από το 1982 έως το 1955, και συνέβαλε να επεκτείνει η εταιρεία τις δραστηριότητές της πέρα από την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, στους τομείς του λογισμικού και της ψυχαγωγίας.

Tι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια


Την Κυριακή του Πάσχα εορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας αναφέρει:
Τα χαράματα της Κυριακής, πήγε η Παναγία και η Μαρία η Μαγδαληνή στον τάφο του Ιησού. Τότε έγινε μεγάλος σεισμός και ένας Άγγελος αφού κύλισε την πέτρα που έφραζε το μνήμα, κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο, παρέλυσαν από τον φόβο τους. Απευθυνόμενος προς την Παναγία και την Μαρία τη Μαγδαληνή ο Άγγελος, τους είπε να μην φοβόνται και ότι ο Ιησούς που ψάχνουν έχει αναστηθεί. Τους έδωσε παραγγελία δε, να πάνε να ειδοποιήσουν τους μαθητές Του, για το γεγονός της Ανάστασης και να τους πουν να πάνε στην Γαλιλαία όπου και θα τους εμφανιστεί ο Ιησούς. Αυτό και έκαναν. Στον δρόμο, πηγαίνοντας προς τους μαθητές, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. Εκείνες τον προσκύνησαν και παρακινούμενες και από τον ίδιο έτρεξαν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές Του.

Εντωμεταξύ, οι Αρχιερείς ειδοποιήθηκαν από στρατιώτες ότι ο Ιησούς όντως αναστήθηκε. Κι εκείνοι αντί να σκεφτούν ποιόν οδήγησαν στην σταύρωση, έκαναν κάτι πιο απλό. Δωροδόκησαν τους στρατιώτες ώστε να λένε ότι το σώμα του Χριστού κλάπηκε την νύχτα από τους μαθητές Του, και δεν αναστήθηκε. Οι μαθητές πήγαν όντως στην Γαλιλαία και εκεί εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. Τους ευλόγησε και τους είπε να ταξιδέψουν και να διδάξουν όσα αυτός τους δίδαξε. Επίσης τους έδωσε την εντολή, όποιον πιστεύει σε Αυτόν, να τον βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Έτσι έκαναν οι μαθητές του, και έφτασε ο λόγος του Θεού μέχρι τις μέρες μας.

Η γιορτή του Πάσχα είναι κινητή. Δεν γιορτάζεται, δηλαδή, κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Το πότε θα γιορτάζουμε το Πάσχα, καθορίστηκε από την 1η Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325μ.Χ. Εκεί ορίστηκε ότι Κυριακή του Πάσχα θα είναι η πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου). Ένα τύχει και η πανσέληνος είναι ημέρα Κυριακή, τότε Πάσχα θα έχουμε την επόμενη Κυριακή. Εξ αυτού του ορισμού πηγάζει το συμπέρασμα ότι το Πάσχα «πέφτει» πάντα ανάμεσα στις 4 Απριλίου και στις 8 Μαΐου.

Σχετικά με την προέλευση της λέξης Πάσχα, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Pasah» που σημαίνει διάβαση. Στο Εβραϊκό Πάσχα άλλωστε αυτό εορτάζεται. Η απελευθέρωση των Εβραίων από τους Αιγυπτίους και η διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας. Η δεύτερη εκδοχή, θέλει την λέξη Πάσχα να προέρχεται από το ελληνικό ρήμα Πάσχειν, προς τιμή των Παθών του Ιησού Χριστού.
Το Πάσχα ή αλλιώς η Λαμπρή γιορτάζεται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας με σούβλισμα αρνιών, τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, τραγούδια και χορούς. Όλη η επόμενη του Πάσχα εβδομάδα, είναι γιορτινή και γι’ αυτό τον λόγο η Εκκλησία μας έχει αποφασίσει να μην νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή εκείνης της εβδομάδας. Οι πιστοί συνηθίζουν για σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα, όταν συναντιόνται να μην χαιρετιούνται ως συνήθως αλλά να λένε τα εξής λόγια:
- Χριστός Ανέστη!
- Αληθώς Ανέστη!

Αλήθεια, σε τι ηλικία πέθανε ο Χριστός;

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια


Από μικρός μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι τόσο ο Χριστός, όσο και ο Μέγας Αλέξανδρος πέθαναν σε ηλικία 33ων ετών. Θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μία σύμπτωση, ωστόσο δεδομένης της εμβέλειας των προσωπικοτήτων που εμπλέκονται, μπήκα σε πειρασμό να κάνω μία ευρύτερη αναζήτηση γύρω από το 33.Από ότι φαίνεται, το 33 δεν τόσο αθώο όσο δείχνει.

Ως μαθηματικός, δηλώνω πως το 33 είναι ένας από εκείνους τους αριθμούς που για κάποιο ανεξήγητο λόγο σε προκαλούν! Είναι από τους αριθμούς με μία μαγική δύναμη που σε έλκουν επάνω τους. Δεν με πιστεύετε; 

Πιάστε ένα άτομο στην τύχη και ζητήστε του να σας πει 10 αριθμούς από το 0 ως το 100. Αν το δοκιμάσετε σε περισσότερα άτομα, θα διαπιστώσετε πως το 33 θα είναι μέσα σε αυτούς αρκετές φορές (όπως και το 4, το 1, το 64 και άλλοι).

Η δύναμη και η επιρροή του 33 δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, αλλά προβλημάτιζε τους επιστήμονες από παλιά. Ο Ισαάκ Νεύτων (ναι, αυτός με το μήλο) είχε δώσει ιδιαίτερη θέση στον αριθμό αυτόν στο σύστημα μέτρησης της θερμοκρασίας που είχε επινοήσει.

Ο Νεύτων είχε φτιάξει μία κλίμακα όπου το 0 αντιπροσώπευε την θερμοκρασία στην οποία ψύχεται το νερό (0 βαθμοί Κελσίου) και το 33 στην θερμοκρασία που βράζει (100 βαθμοί Κελσίου).

Πέρα από την επιστήμη και η θρησκεία έχει ιδιαίτερη θέση στο 33. Πέρα από την ηλικία θανάτου του Ιησού, το 33 εμφανίζεται σε μερικές ακόμα ιδιαίτερες στιγμές.

Τριάντα τρία ήταν τα θαύματα που έκανε ο Χριστός, σύμφωνα με την παράδοση του Al-Ghazali, όποιος πεθαίνει και πηγαίνει στον παράδεισο θα ζει για πάντα σαν να ήταν 33 ετών, το 33 είναι η αριθμητική αναπαράσταση του άστρου του Δαβίδ, αλλά και του AMEN!

Μπορείτε να βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αριθμό τόσο στην wikipedia, όσο και στο “Το χαμένο σύμβολο“!Εμένα η απορία μου όμως θα παραμένει… δεν υπάρχει καμία ιστορική απόδειξη για το ότι ο Χριστός πέθανε στα 33 του έτη.

Μήπως η επιλογή αυτού του αριθμού συμβολίζει την δύναμη και το εύρος της προσωπικότητας του ατόμου; Τόσο στην περίπτωση του Ιησού, όσο και σε αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ενδεχομένως και άλλων ανθρώπων των οποίων η ηλικία απεβίωσης μας διαφεύγει ή δεν είναι τόσο δημοφιλής!

Ποια είναι η άποψή σας;

Read more... 👆

Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια

Στρατιωτικό κίνημα αριστερών αξιωματικών στην Πορτογαλία, που οδήγησε στην κατάλυση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας, μετά 48 χρόνια. Εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της25ης Απριλίου 1974 και ήταν σχεδόν αναίμακτο, με τέσσερις μόνο νεκρούς. Έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» στα πορτογαλικά), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων.Η Πορτογαλία από τις 26 Μαΐου 1926 κυβερνιόταν δικτατορικά, από τους στρατιωτικούς, που είχαν ανατρέψει το εύθραυστο δημοκρατικό καθεστώς. Στους κόλπους της χούντας αναδείχθηκε η προσωπικότητα του καθηγητή οικονομικών Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1932 έως το 1968, όταν λόγω εγκεφαλικού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ο Σαλαζάρ δημιούργησε το «Νέο Κράτος», ένα καθεστώς με πολλά στοιχεία φασισμού. Τον διαδέχθηκε ο καθηγητής Νομικής Μαρσέλο Καετάνο, ο οποίος κυβέρνησε ως το 1974, όταν ανετράπη από τους στρατιωτικούς.Στις αρχές της δεκαετίας του '70, η Πορτογαλία αιμορραγούσε οικονομικά. Η προσπάθεια διατήρησης της αποικιακής της δύναμης απορροφούσε το 40% του προϋπολογισμού. Κάποιοι από τους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς, που ήταν δυσαρεστημένοι από την πορεία της χώρας και την επαγγελματική τους εξέλιξη, συγκρότησαν το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», με σκοπό να αλλάξουν την κατάσταση.Με απόλυτα συνωμοτικό τρόπο και κάτω από τη μύτη της δικτατορίας Καετάνο, αποφάσισαν να κινηθούν δυναμικά το ξημέρωμα της 25ης Απριλίου 1974, με αρχηγό τον ταγματάρχη Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο. Τα συνθηματικά της εξέγερσης θα ήταν δύο τραγούδια. Το πρώτο με τίτλο «Μετά το Αντίο» («E depois do adeus»), με ερμηνευτή τον Πάουλο ντε Καρβάλιο, εκπροσωπούσε τη χώρα στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που γινόταν αργά το βράδυ της 24ης Απριλίου και αποτέλεσε το γενικό πρόσταγμα για τους πραξικοπηματίες. Το δεύτερο τραγούδι με τίτλο «Γκράντολα, μελαψή πόλη» («Grandola, Vila Morena») του αντιστασιακού τραγουδιστή Ζέκα Αφόνσο, ακούστηκε στις 12:20 τα ξημερώματα από το κρατικό ραδιόφωνο, δίνοντας το έναυσμα της εξέγερσης.

Έξι ώρες αργότερα, το δικτατορικό καθεστώς είχε σχεδόν καταρρεύσει. Οι χιλιάδες κόσμου, που, εν τω μεταξύ, είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της Λισαβόνας, προέτρεψαν τους κυβερνητικούς στρατιώτες να ενωθούν με τους επαναστάτες και να βάλουν στις κάννες των όπλων τους από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, που την εποχή της άνοιξης αφθονούν στην Πορτογαλία. Ο δικτάτορας Καετάνο αργά το απόγευμα αναχώρησε για τη Βραζιλία και δεν επέστρεψε ποτέ στη χώρα, μέχρι το 1980 που πέθανε.Τη διακυβέρνηση της Πορτογαλίας θα αναλάβει για τα επόμενα δύο χρόνια η επταμελής «Χούντα Εθνικής Σωτηρίας», με επικεφαλής τον στρατηγό Αντόνιο Ριμπέιρο ντε Σπίνολα. Την περίοδο αυτή δόθηκε στους κόλπους της σκληρή μάχη για την εξουσία μεταξύ αριστερών και δεξιών αξιωματικών.
Η επικράτηση των μετριοπαθών δυνάμεων οδήγησε στο σημαδιακό 1976. Το έτος αυτό ψηφίστηκε το νέο δημοκρατικό Σύνταγμα κι έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές, που ανέδειξαν στην Προεδρία τον στρατηγό Αντόνιο Ραμάλιο Εάνες και στην πρωθυπουργία τον σοσιαλιστή Μάριο Σοάρες. Η Πορτογαλία μπήκε οριστικά σε δημοκρατική ρότα και το 1986 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ως άμεσο αποτέλεσμα της επικράτησης των επαναστατών ήταν η διάλυση της αποικιοκρατικής Πορτογαλίας. Η Γουϊνέα - Μπισάου κέρδισε την ανεξαρτησίας της το 1974 κι ένα χρόνο αργότερα η Μοζαμβίκη, η Αγκόλα, το Σάο Τομέ ε Πρίνσιπε και τα Νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου. Η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» προκάλεσε το «τρίτο κύμα του εκδημοκρατισμού», όπως το ονόμασε ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας Σάμιουελ Χάντιγκτον, που εξαπλώθηκε στην Ελλάδα (24 Ιουλίου 1974), την Ισπανία (1975) και τη Λατινική Αμερική.

Read more... 👆

Μόνο ένας ΕΛΛΗΝΑΣ μπορεί να νιώσει την κατάνυξη αυτών των ημερών…

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια
Όταν ο ΓΑΠ ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Είχε στείλει την αστυνομία ώστε να μην ακούγετε η λειτουργία της Εκκλησίας (ημέρες του ΠΑΣΧΑ) απο τα μεγάφωνα καθώς έμενε σε βίλα κοντά και τον ενοχλούσε!...

"Μόνο τα γηγενή φύλα τιμούν αυτές τις ημέρες με την ανάλογη ευσέβεια.

Ιδιαίτερα οι Έλληνες έχουν τους συμβολισμούς της θυσίας και της ανάστασης στην ψυχή τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από τον Ορφέα μέχρι τον Χριστό. Αυτό που έχουμε τονίζει επανειλημένα, την διαχρονική ευσέβεια του Ελληνικού Γένους. Πλασμένο με το χώμα της μεγάλης του Μητέρας, πάντα γνώριζε ότι Οφείλει. Ότι έχει καθήκον και ρόλο Θείο. Αυτός είναι ένας κρυφός κώδικας ηθικής που προσπάθησαν απεγνωσμένα όλοι οι εξουσιαστές του να σπάσουν.

Από τον Ξέρξη, τον Σουτλάνο, τον Χίτλερ, τον Κίσσινγκερ,........ τον Σημίτη. Όλοι ανεξαιρέτως.
Τα κατάφεραν εν μέρει. Έκαναν τον έρωτα – τσόντα, την κοινωνική υπευθυνότητα – πρασινοφρουρά, την αλληλεγγύη – φακελλάκι.

Οι μεταλλαγμένοι, οι ανήθικοι δεν κρύβονται. Και δεν είναι θέμα δόγματος ή θρησκευτικής κατεύθυνσης, είναι στάση ζωής"

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο http://www.youtube.com/watch?v=b0SMByhLKOM

Read more... 👆

Το «Άβατο» του Αγίου Όρους μια απαγόρευση 15 αιώνων

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2011 0 σχόλια


Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr

Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, το Αυτοδιοίκητο και Αυτόνομο Τμήμα του Ελληνικού κράτους, ανήκει πολιτικά στο υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κ/Πόλεως.

Σ’ αυτό το Τμήμα υπάρχει το «άβατο», δηλαδή η απαγόρευση εισόδου γυναικών, από την εποχή του Ιουστινιανού και καθιερώθηκε με Νεαρά ( Νόμο) το 539: «… ουκ εισελεύσεται δε γυνή παντελώς εις ανδρικόν μοναστήριον, ούτε ανήρ εις γυναικείον».

Την απαγόρευση, εσέβοντο ακόμα και οι Τούρκοι αγάδες που άφηναν κατά τις επισκέψεις, το χαρέμι τους στις Καρυές… « ΄Αβατον, αδιόδευτον, ακατόπτευτον εις θήλεα πρόσωπα». Και βεβαίως αυτό δεν είχε σχέση με την υποτίμηση της γυναίκας, αλλά την προστασία και τον σεβασμό του μοναχισμού στους πειρασμούς.

Την συνταγματική κατοχύρωση του «αβάτου» σεβάστηκαν με κοινή τους δήλωση οι Υπέξ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με μοναδικές παραφωνίες τις γυναίκες υπουργούς εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά και κάποιες ημέτερες ευρωβουλευτίνες για να γίνουν γνωστές από το θόρυβο που προκαλούσαν… Ακόμα και το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε το «άβατο» με ψήφους 277 υπέρ, 255 κατά και 15 λευκών.

Σύμφωνα με τα θρυλούμενα, η πρώτη παραβίαση του «αβάτου» έγινε το 1346 από τη σύζυγο του ηγεμόνα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, Ελένη, χωρίς όμως να μπεί στη σερβική μονή Χιλανδαρίου. Επίσης, η σύζυγος του Άγγλου πρεσβευτή στην Κ/πολη Στράτφορντ Κάνινγκ επισκέφθηκε κατ’ εξαίρεση το 1850 το Αγιον Όρος, την υποδέχτηκαν οι μοναχοί, αλλά μετά ο πατριάρχης Άνθιμος με επιστολή του της 18-12-1854, κατανοούσε τους λόγους εξαίρεσης, αλλά συνιστούσε αυστηρά να μην επαναληφθεί.

Αναφέρεται ακόμα παραβίαση από την εκλεγείσα το 1930 μίς Ευρώπη Αλίκη Διπλαράκου, η οποία επιβαίνουσα φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή, έπιασε σε αγιορείτικο λιμάνι με τη βοήθεια μοναχού. Δύο άλλες περιπτώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι μιας γαλλίδος δημοσιογράφου και μίας Ποντίας από τη Θεσσαλονίκη.

Η ζωηρή γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρίζ Σουαζί, ισχυρίστηκε ότι το 1929, μπήκε ντυμένη ανδρικά στο Άγιο Όρος, έμεινε ένα μήνα και όταν γύρισε στην πατρίδα της, έγραψε όλες τις εμπειρίες που αποκόμισε στο βιβλίο της «Un mois avec les hommes» (ένα μήνα με τους άνδρες στο Αγιον Όρος), γράφοντας για «βιτσιόζο» καλόγερο που επιθυμούσε πάντα έρωτα, για πειρασμούς και για ένοχες συνειδήσεις…

Ρεπόρτερ της εφημερίδας «Μακεδονία» πήγε αργότερα στη Μοναστική Πολιτεία και συνομιλώντας με καλόγερους πήρε την εξής απάντηση: « Είναι φαντασιόπληκτη, θα είδε το Αγιον Όρος μόνο από το βαπόρι. Έπειτα, πώς είναι δυνατόν μια νεαρά και νοστιμούλα, επιρρεπής εις περιπετείας, να παραμείνει έστω και μίαν ημέρα άγνωστη υπό οιανδήποτε μετεμφίεσιν, εν μέσω πεντακισχιλίων ζωηρών γεροδεμένων καλογήρων, ίνα μη εμβάλη αυτούς… εις πειρασμόν; Και θα έμενεν αλώβητος επι ένα μήνα;».

Η δεύτερη περίπτωση αναφέρεται σε θαρραλέα Πόντια από τη Θεσσαλονίκη το 1953. Ιδού τι αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εμπρός».

«Παρά τας επισήμους διαψεύσεις του υπουργού Βορείου Ελλάδος κ. Στράτου, αποκαλύπτομεν σήμερον ότι πράγματι παρεβιάσθη το άβατον του Αγίου Όρους. Τούτο όμως δεν συνέβη ως ανεγράφη υπό γυναικών – συνέδρων του Βυζαντινολογικού συνεδρίου, αλλά υπό της νεαράς Μαρίας Ποιμενίδου 22 ετών, ήτις εισήλθεν μετά των συνέδρων, ντυμένη ανδρικά, παρέμεινεν επι τριήμερον, από την Παρασκευή 17-4-1953 έως και την Κυριακή 19 Απριλίου, επισκεφθείσα τας περισσοτέρας μονάς. Ως εδήλωσεν, από πολλού χρόνου είχεν σχεδιάσει την «καταπάτησιν του Αγίου Όρους» φλεγόμενη υπό της επιθυμίας να ίδη αυτοπροσώπως κατά ποίον τρόπον διάγουν τον βίον οι μοναχοί».
Το εγχείρημα της Μαρίας Ποιμενίδου, στάθηκε αιτία να ψηφισθεί δυο μήνες μετά, στις 12 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, το Ν.Δ. 2623/1953 που προέβλεπε για τους παραβάτες φυλάκιση έως ένα έτος.


To άρθρο δημοσιεύτηκε στη Real News στις 17-4-2011
Read more... 👆

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Λυπάμαι τα παιδιά μας

Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011 0 σχόλια


Φοβάμαι πως η ζωή μας, όσο πάει, χάνει τους χυμούς της και πλαστικοποιείται. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Έχει σχέση με την ψυχή μας την ίδια. Που, χρόνο με το χρόνο, τυλίγεται από ένα λεπτό φύλλο κρούστας και δεν δέχεται τους κραδασμούς που δεχόταν άλλοτε. Ή, αν τους δέχεται, δεν αντιδρά και δεν ανταποκρίνεται, θετικά ή αρνητικά.Τα παιδιά λυπάμαι. Που δύσκολα, πια, θα καταβαίνουν, πόση ομορφιά έχει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και πως η ευωδιά του, είναι πιο λεπτή, από την επιθετική ευωδιά της γαρδένιας. Μπήκα από την αρχή στα δύσκολα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Μεγάλωσα σε γειτονιά. Και έζησα πολύ έντονα, την παρέα, το γλυκό του κουταλιού, τη βανίλια, το παγωτό χωνάκι, τη λάμψη που έχει το γόνατο ενός κοριτσιού, που δεν το καλύπτει, από απροσεξία ή από χάρη, όχι προσποιητή, η φουστίτσα.Μέρες Λαμπρής. Περνάμε κρίση, υπάρχει ανεργία, «λεφτά δεν υπάρχουν». Αλλά και στο παρελθόν περάσαμε από κρίσεις. Εγώ, μάλιστα, έζησα γερμανική κατοχή, βομβαρδισμούς, Δεκεμβριανά, εμφύλιο, δικτατορία.

Η μάνα μου θυμάμαι, είχε πουλήσει τη βέρα της, για να αγοράσει μισή οκά αλεύρι. Πείνα αβάσταχτη! Και όμως, όλο κάτι περιμέναμε. Κάτι καλό. Τέτοιες μέρες, ο αέρας μύριζε αλλιώς. Και σωστά έγραφε ο Χατζηδάκης για το ελαφρό και μυρωμένο αεράκι του Επιταφίου.Μέρες Λαμπρής, που το μεγάλο όνειρο μας ήταν ένα ζευγάρι, καινούρια παπούτσια, ένα σακάκι, ένα παιχνίδι, ένα μαύρο μακρύ παντελόνι. Τίποτα περισσότερο. Και ήμασταν ευτυχισμένοι με αυτό το λίγο. Όπως ήμασταν ευτυχισμένοι από ένα κλεμμένο φιλί, τη νύχτα, από τα χείλη ενός κοριτσιού. Να οι «χυμοί» για τους οποίους μιλούσα πιο πάνω.Τώρα, ο κόσμος «αλλιότεψε». Ζαχαροπλαστεία, νυχτερινά κέντρα, τραγουδιστές με βαρειά μεροκάματα, ελαφριά τραγούδια και η Πειραιώς ή «παραλιακή», μια φωτεινή σαύρα από αυτοκίνητα. Παλιά, η νοικοκυρά φρόντιζε το σπίτι, για να αστράφτει από καθαριότητα. Έφτιαχνε γλυκά. Πήγαινε στον χασάπη και διάλεγε η ίδια το κρέας. Έβαφε μόνη της τα αυγά. Και ήταν η ίδια, φουριόζα, κουρασμένη, αλλά όλο χάρη.Δεν είχαμε, είπα, λεφτά.

Είχαμε φόβο, είχαμε ανεργία, είχαμε παράγκες ή φτωχόσπιτα, δεν πηγαίναμε διακοπές στο εξωτερικό. Τα παιδιά, φτιάχνανε παιχνίδια με τα χεράκια τους, μαλώνανε στους δρόμους και αγαπιόντουσαν, βρίζανε, τ’ αγόρια πειράζανε τα κορίτσια, το πράσινο σαπούνι της πλύσης μύριζε από μόνο του γιορτή.Σήμερα; Σήμερα, μόνο για σπρέντ μιλάμε, για λουκέτα σε μαγαζιά, για απολύσεις υπαλλήλων και εργατών, για το αβέβαιο αύριο. Όμως, και τότε συνέβαιναν αυτά. Και δεν μας γονάτιζαν. Ξέραμε από χαμόγελο και σπιτίσια γλύκα, ήμασταν μαθημένοι στα λίγα και στα προσεγμένα, κοιτάζαμε στα μάτια ο ένας τον άλλο και τους διηγιόμασταν την ψυχή μας.Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι – Γερμανοί, Εγγλέζοι, Αμερικάνοι, Γάλλοι – έξω. Έχουν λεφτά, ίσως.

Αλλά είναι δυστυχισμένοι. Σηκώνονται χαράματα από το κρεβάτι, πίνουν βιαστικά έναν καφέ, τρώνε στους τόπους εργασίας τους μεσημεριανό, ξαναγυρίζουν στη δουλειά και το βράδυ επιστρέφουν στα σπίτια τους ξεθεωμένοι από την κούραση, για έναν ύπνο δίχως όνειρα. Και όλ’ αυτά, κάθε μέρα, μήνες, χρόνια. Και δίχως ήλιο. Μόνο κρύο, χιόνι, αναμμένα καλοριφέρ, καταιγίδες, πλημμύρες.Εδώ, οι μέρες Λαμπρής, ακόμη και με ένα φριχτό Μνημόνιο, είναι Παράδεισος.

Read more... 👆
Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει