Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Γαλάτες



Λαός κελτικής καταγωγής, οι Γαλάτες, εγκαταστάθηκαν γύρω στα 1000 π.Χ. στην περιοχή, που, από το όνομά τους, ονομάστηκε Γαλατία. Οι Γαλάτες ανήκαν στην ινδοευρωπαϊκή φυλή και κατοίκησαν πρώτα στις γερμανικές ελώδεις περιοχές και στα δάση, βαθμιαία όμως πέρασαν το Ρήνο και εξαπλώθηκαν σε όλη τη σημερινή Γαλλία. Με τον καιρό πέρασαν τη Βαλτική Θάλασσα και εγκαταστάθηκαν και στο νησί της Βρετανίας, ενώ στους ιστορικούς χρόνους πέρασαν τα Πυρηναία και εξαπλώθηκαν στην Ιβηρική χερσόνησο (σημερινήΙσπανία καιΠορτογαλία) και άλλες γαλατικές ομάδες πέρασαν τις Άλπεις και έφτασαν στην Άνω Ιταλία.

Το 367 μια στρατιά Γαλατών μισθοφόρων, που βρισκόταν στην υπηρεσία του τυράννου Διονυσίου Α' της Σικελίας, ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους Λακεδαιμόνιους εναντίον των Θηβαίων.Στο μεταξύ, οι Γαλάτες περνώντας το Δούναβη, έφτασαν στην Ιλλυρία και μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου άρχισαν επιδρομές στη Θράκη και τη Μακεδονία.

Μια στρατιά τους μάλιστα έφτασε μέχρι τις Θερμοπύλες, αλλά εμποδίστηκε από τους Έλληνες και στην προσπάθειά τους οι Γαλάτες να λεηλατήσουν τους θησαυρούς των Δελφών συνάντησαν την άγρυπνη αντίσταση των Αιτωλών, των Λοκρών και των Φωκέων.Τον 3ο π.Χ. αιώνα 20.000 Γαλάτες με τα γυναικόπαιδά τους πέρασαν τον Ελλήσποντο και μετά από σκληρούς αγώνες εγκαταστάθηκαν στη Φρυγία και την Καππαδοκία. Εργάστηκαν ως μισθοφόροι στους πολέμους των Σελευκιδών και των βασιλέων της Βιθυνίας και έτσι απέκτησαν δική τους περιοχή, όπου έζησαν για αρκετά χρόνια αυτόνομοι, τη Γαλλογραικία.Οι Γαλάτες της Δύσης νικήθηκαν και υποτάχτηκαν αρκετά χρόνια μετά από τον Ιούλιο Καίσαρα, που στα "Υπομνήματά" του μας δίνει μια ιδέα για την κοινωνική ζωή αυτού του λαού.Ήταν ψηλοί, γεροδεμένοι, ξανθοί και φιλοπόλεμοι, φιλόξενοι, αλλά πολύ σκληροί στους εχθρούς τους. Ειδωλολάτρες και φανατικοί δεισιδαίμονες ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η κατοικία τους ήταν κυκλική, φτιαγμένη από χοντρά ξύλα ή πλίνθες και σκεπασμένη με άχυρα. Φορούσαν μάλλινη βράκα, χιτώνα και μακρύ μανδύα, αλυσιδωτά περιδέραια και μετάλλινα στολίδια στις ζώνες.Τιμούσαν πολύ τους νεκρούς τους, που τους κήδευαν με μεγάλη πομπή, καίγοντας προς τιμή τους διάφορα ζώα, αντικείμενα ή ακόμη και δούλους.Μετά από την κυριαρχία των Ρωμαίων, στο Γαλατικό κράτος οι Γαλάτες εκλατινίστηκαν, ενώ οι εγκαταστημένοι στη Μικρά Ασία Γαλάτες εξελληνίστηκαν και συγχωνεύθηκαν με τον ελληνικό πληθυσμό, πριν από την εποχή του Ιουστινιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει