Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

GREENPEACE:Arctic Sunrise



Το Arctic Sunrise είναι ένα από τα τρία πλοία του στόλου της Greenpeace. Πριν αγοραστεί από την οργάνωση, το 1995, είχε λάβει μέρος στο κυνήγι της φώκιας. Μάλιστα η Greenpeace το είχε αναχαιτήσει στο παρελθόν, όταν μετέφερε εξοπλισμό για τη δημιουργία ενός μικρού αεροδρομίου κοντά σε μια περιοχή πιγκουίνων, για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης.

Επειδή το Arctic Sunrise είναι παγοθραυστικό, είναι φτιαγμένο με στρογγυλεμένο σκαρί και χωρίς τις καρίνες ύφαλων. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε όταν χτυπά πάνω στον πάγο, το τόξο του να ανυψώνεται πάνω από το νερό και το βάρος του σκάφους να πέφτει πάνω στον πάγο και να τον σπάει.

Λόγω του σχεδιασμού του, όταν έχει κακοκαιρία μερικές φορές μπορεί να γέρνει μέχρι 55 μοίρες, καθιστώντας δύσκολη τη διαβίωση όποιου από το πλήρωμα είναι επιρρεπής στη ναυτία. Το Arctic ταξιδεύει συχνά με τον Tweety, το ελικόπτερο της Greenpeace, γι' αυτό στο πίσω μέρος του υπάρχει ένα μικρό ελικοδρόμιο. Όταν ο Tweety δεν είναι στο κατάστρωμα, αποθηκεύεται στο αμπάρι με ειδικό ανελκυστήρα.

Το ελικόπτερο χρησιμοποιείται για ανγνωριστικές πτήσεις και κυρίως για τη μαγνητοσκόπηση και τεκμηρίωση στοιχείων.


Το Artcic στην Ελλάδα
Η χώρα μας ήταν από τους πρώτους προορισμούς του πλοίου. Πρώτη φορά ήρθε το 1996 και συμμετείχε στις δράσεις του ελληνικού γραφείου της Greenepace ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Το πλήρωμά του πήρε μέρος στη διαμαρτυρία σε σταθμό της ΔΕΗ στην Κρήτη, με αίτημα τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εγκατέστησε φωτοβολταϊκά στο σχολείο του χωριού Γούδουρας.

Τέλος, το πλήρωμα και οι έλληνες ακτιβιστές πήραν μέρος σε δυναμική δράση στους Άγιους Θεόδωρους, ζητώντας αυστηρή νομοθεσία και προστασία των θαλασσών μας από τις πετρελαιοκηλίδες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το πλοίο ταξίδεψε πολλές φορές στην Αρκτική για να εναντιωθεί στο Northstar, το βρετανικό πρόγραμμα εξύρυξης πετρελαίου που απειλούσε να καταστρέψει την ευαίσθητη περιοχή. Στον Νότιο Ωκεανό συμμετείχε στις δυναμικές δράσεις της Greenpeace για την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας για δήθεν "επιστημονικούς" σκοπούς και καταδίωξε από την Παταγόνια μέχρι τον Άγιο Μαυρίκιο πειρατικά σκάφη που ψάρευαν παράνομα.


Το Arctic εν δράσει
Η δράση του Arctic για το θέμα των κλιματικών αλλαγών ξεκίνησε το 1997, όταν έγινε το πρώτο πλοίο που έπλευσε γύρω από το νησί James Ross. Πρόκειται για ένα ταξίδι που ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί πριν καταρρεύσει ο πάγος πάχους 200 μέτρων που συνέδεε το νησί με την Ανταρκτική. Έτσι καταγράφηκε και γνωστοποιήθηκε ένα από τα πρώτα σημάδια ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ. Σχεδόν 10 χρόνια μετά πρωταγωνίστησε στην επιχείρηση "Thin Ice" στην Αρκτική και απέδειξε ότι οι πάγοι στον Βόριοε Πόλο λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το 2000 έπλευσε μέσα στο πεδίο δοκιμών του αμυντικού πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ (Star Wars), το οποίο απειλούσε να πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Φέτος ταξιδεύει στα νερά της Μεσογείου, στα πλαίσια της εκστρατείας της Greenpeace για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, που θα εξασφαλίσει την ευημερία των θαλασσών μας και των παράκτιων κοινωνιών που μαστίζονται από την υπεραλίευση.

Πριν έρθει στη χώρα μας βρέθηκε στην Αδριατική όπου κατέσχεσε παράνομα αφρόδιχτα και στα στενά μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου όπυ δέχθηκε επίθεση από τουρκικά σκάφη που ψαρεύουν τόνο στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει