Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ο χάρτης του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου



Εντυπωσιακό άλμα, κατά 8%, πραγματοποίησε το 2010 ο πλούτος των ιδιωτών παγκοσμίως, παίρνοντας ώθηση από την οικονομική ανάκαμψη. Σύμφωνα με την ενδέκατη ετήσια έκθεση "Global Wealth", την οποία δημοσιεύει η Boston Consulting Group (BCG), πέρυσι, η αξία των περιουσιακών στοχείων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών αυξήθηκε κατά 9 ολόκληρα τρισ. δολάρια, για να αγγίξει συνολικά το ιλλιγιώδες ποσό των 122 τρισ. δολ. -ποσό, δηλαδή, που είναι σχεδόν διπλάσιο από το παγκόσμιο ΑΕΠ για το ίδιο έτος!

Έτσι, ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος είναι πλέον κατά περίπου 20% υψηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, έτος κατά το οποίο κορυφώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η συνακόλουθη ύφεση. Μάλιστα, όπως εκτιμά ο εκ των συντακτών της έκθεσης Τγιουν Τανγκ, ο φρενήρης ρυθμός πλουτισμού θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία, με ρυθμό 5,9% ετησίως κατά μέσο όρο. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα έχει αποτέλεσμα ως το 2015 ο πλούτος των ιδιωτών να έχει φτάσει στα 162 τρισ. δολάρια.

Μετοχές

Εξίσου αποκαλυπτικό των τάσεων που επικρατούν είναι, όμως, ένα ακόμη στοιχείο: το μερίδιο του πλούτου των ιδιωτών που είναι τοποθετημένο σε μετοχές αυξήθηκε μέσα σε ένα έτος από το 29% στο 35% -με τη βόρειο Αμερική να κατέχει το ρεκόρ, με μερίδιο 44% (41% το 2009). "Στη διάρκεια της κρίσης, το ρευστό ήταν ο βασιλιάς. Από τότε, οι πελάτες έχουν αρχίσει να κατευθύνουν την περιουσία τους σε επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο", δήλωσε ο Μόνις Κούμαρ, συνεργάτης της BCG και μέλος της ομάδας που εκπόνησε την έκθεση. Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι τα νοικοκυριά που διαθέτουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων αριθμούσαν πέρυσι 12,5 εκατομμύρια (12,2 το 2009) και αντιπροσώπευαν μόλις το 0,9% του συνόλου των νοικοκυριών όλου του πλανήτη.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουν στα χέρια τους το 39% του παγκόσμιου πλούτου -έναντι 37% το 2009. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (5,2 εκατ.), ενώ ακολουθούν Ιαπωνία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Σιγκαπούρη είναι το κράτος που εμφανίζει τόσο τη μεγαλύτερη "πυκνότητα" σε εκατομμυριούχους (το 15,5% του πληθυσμού της) όσο και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του αριθμού τους (περίπου 30%).

Η έκθεση της BCG περιείχε και μία καινοτομία: Για πρώτη φορά κατέγραψε τον αριθμό των "σούπερ-πλούσιων" παγκοσμίως και σε κάθε χώρα, προχωρώντας και στις σχετικές συγκρίσεις. Έτσι, ενώ την πρώτη θέση και σε αυτή τη λίστα καταλαμβάνουν, επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, στη δεύτερη συναντάμε τη Γερμανία, με 839 υπερ-πλούσιους, ενώ στην τρίτη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής η Σαουδική Αραβία, με 826. Σε αυτήν την κατηγορία, μάλιστα, όσον αφορά την "πυκνότητα" προηγείται η Σαουδική Αραβία, με 18 σούπερ-πλούσιους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Ελβετία (10), το Χονγκ Κονγκ (9), το Κουβέιτ (8) και την Αυστρία (8).

Ανισότητες

Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο παγκόσμιος πλούτος δεν αυξάνεται ισομερώς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην Κίνα και την Ινδία, οι ρυθμοί αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 14% και 18% αντιστοίχως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Παράλληλα, στην Ασία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανισότητες, καθώς εκεί μόλις το 0,3% των νοικοκυριών έχει περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση, δε, το 2010 οι δύο πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη παρέμεναν η βόρειος Αμερική και η Ευρώπη: στην πρώτη, η συνολική περιουσία των ιδιωτών αποτιμώνταν πέρυσι σε 38,2 τρισ. δολάρια, ενώ στη δεύτερη στα 37,1 τρισ. δολάρια.

Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη είναι το κράτος που εμφανίζει τόσο τη μεγαλύτερη "πυκνότητα" σε εκατομμυριούχους (το 15,5% του πληθυσμού της) όσο και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του αριθμού τους (περίπου 30%). ΗΠΑ - Ευρώπη
Σε κάθε περίπτωση, δε, το 2010 οι δύο πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη παρέμεναν η βόρειος Αμερική και η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει