Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Δικαστική απόφαση θέτει τον Ψωμιάδη σε αργία



Με απόφαση - κόλαφο του πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος, με συνέπεια τις επόμενες ημέρες να τεθεί σε αργία από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο κ. Ψωμιάδης καταδικάζεται σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Η πολύκροτη δίκη διήρκησε περίπου έξι ώρες αφού ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 15:30. Η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν καταπέλτης κατά του κ. Ψωμιάδη, ζητώντας την ενοχή του, αφού όπως τόνισε «από τα στοιχεία προκύπτουν και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια για την παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη». «Έδρασα καθόλα νόμιμα» Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης στην απολογία του υποστήριξε πως «έδρασα καθ’ όλα νόμιμα. Ο νομάρχης βάζει την τελική υπογραφή και αφού πρώτα το έγγραφο έχει ελεγχθεί και εξεταστεί μέχρι να φτάσει στο γραφείο μου. Δεν έχω νομικές γνώσεις. Έβγαλα μόνο το γυμνάσιο γιατί οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν στο πανεπιστήμιο. Έδρασα, αφού πρώτα συμβουλεύτηκα τον αρμόδιο αντινομάρχη και τον νομικό σύμβουλο της νομαρχίας». «Έδρασα όπως θεώρησα ότι είναι ανθρώπινα σωστό. Έλαβα υπόψη την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη του πρατηρίου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και γι’ αυτό προχώρησα στη μείωση του προστίμου.

Εξάλλου, το κατώτατο όριο ήταν τα 145 ευρώ και εγώ το μείωσα στα 1.000 ευρώ», πρόσθεσε. Υπέρ του περιφερειάρχη κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσαμασλής και ο νομικός σύμβουλος της νομαρχίας κ. Δράσας. Στην κατάθεσή του ο κ. Καραπαναγιωτίδης υπογράμμισε πως «αν ήμουν εγώ νομάρχης θα έβαζα πρόστιμο 150 ευρώ. Ο κ.Ψωμιάδης έπραξε σωστά. Είναι γνωστό το έργο που έχει επιτελέσει, καθώς και το γεγονός ότι έχει μια ανθρώπινη πλευρά για να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις».

Στα χέρια του Θύμιου Σώκου Ο γ.γ αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος είναι υποχρεωμένος να θέσει τον κ. Ψωμιάδη άμεσα σε αργία, εξέλιξη που σημαίνει ότι χάνει το αξίωμά του. Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας θα τεθεί σε αργία ακόμη και σε περίπτωση που προσφύγει στον Άρειο Πάγο για αναίρεση της απόφασης, ενώ η πλειοψηφούσα παράταξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κληθεί να εκλέξει νέο περιφερειάρχη. Τον αντικαθιστά ο Διονύσης Με το που πάρει ο κ. Σώκος την απόφαση στα χέρια του από το δικαστήριο, τον θέτει σε προσωρινή αργία. Μέχρι να βγει η οριστική παύση, ή αργία του Περιφερειάρχη από τον υπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Ραγκούση, θα τον αντικαθιστά ο αναπληρωτής του, που στην περίπτωση αυτή έχει οριστεί από τον ίδιο ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης.

Ψηφοφορία μετά την οριστική παύση Μετά την οριστική παύση του Περιφερειάρχη ή την αργία των έξη μηνών, ή του ενός έτους, ανάλογα με την απόφαση Ραγκούση, θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ της πλειοψηφίας και θα εκλεγεί ο νέος Περιφερειάρχης! Οι αντιπεριφερειάρχες ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τον Καλλικράτη, δεν θεωρούνται σύμβουλοι, εκτός κι αν υπάρξει άλλη ερμηνεία του νόμου. «Δεν γίνεται διάκριση ως προς την αιτία καταδίκης» Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά από καταγγελία υψηλόβαθμου υπαλλήλου της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης ότι αποπέμφθηκε όταν αντέδρασε σε υπερβολική μείωση προστίμων σε πρατηριούχο.

Ο περιφερειάρχης πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Βαρύνουσες είναι οι δηλώσεις του κορυφαίου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνου Χρυσόγονου. «∆εν γίνεται διάκριση ως προς την αιτία καταδίκης, επομένως η έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως σε περίπτωση που ο περιφερειάρχης καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος, ανεξάρτητα από την ιδιότητα την οποία είχε όταν διέπραξε το αδίκηµα». Το ιστορικό Ο τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε παραπεµφθεί σε δίκη πριν από περίπου έξι χρόνια, κατηγορούµενος ότι μείωσε πρόστιµα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίµων, από 89.000 σε 5.000 ευρώ.

Κατά τους ελέγχους που είχαν γίνει από τη ∆ιεύθυνση Εμπορίου της νοµαρχίας διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω πρατηριούχος νόθευε συστηµατικά πετρέλαιο µε τη μέθοδο του αποχρωµατισµού. Οι έλεγχοι στο συγκεκριμένο πρατήριο καυσίµων είχαν γίνει από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2001 και τα πρόστιµα είχαν επικυρωθεί από τον προηγούµενο νοµάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε στις 11 Ιανουαρίου 2005 να μειώσει τα πέντε πρόστιµα που είχαν επιβληθεί στον πρατηριούχο, συνολικού ύψους 89.000 ευρώ, και του επέβαλε πρόστιµο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έγινε ύστερα από αναφορά του πρώην διευθυντή Εµπορίου της νοµαρχίας Ηλία Τυχαλάκη τον Ιούνιο του 2005 και μετά την προκαταρκτική έρευνα ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ο Παναγιώτης Ψωµιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 σε φυλάκιση 12 μηνών µε τριετή αναστολή, παρότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του.

Στην απολογία του ο Παναγιώτης Ψωµιάδης είχε κάνει λόγο για πολιτική δίωξη, ενώ προσέδωσε έντονα συναισθηµατικό τόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για µένα και τη νοµαρχία ο άνθρωπος είναι πάνω από τα χρήµατα». Η δίκη στο Εφετείο, έπειτα από δύο αναβολές, είχε προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου 2010, περίπου έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, αναβλήθηκε και πάλι, αφού ο δικηγόρος του κ. Ψωµιάδη δεν είχε εµφανιστεί στη διαδικασία. Κι άλλες υποθέσεις Ο Παναγιώτης Ψωµιάδης, µε την ιδιότητα του νοµάρχη, είναι υπόλογος στη ∆ικαιοσύνη και για άλλες υποθέσεις. Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει εις βάρος του ποινική δίωξη για απιστία σε βαθµό κακουργήματος αναφορικά µε το σκάνδαλο των απευθείας μισθώσεων σχολικών λεωφορείων για τη μεταφορά µαθητών.

Για την ίδια υπόθεση διώκονται επίσης ένας στενός συνεργάτης του στη νοµαρχία, καθώς και δύο ιδιοκτήτες λεωφορείων οι οποίοι φέρεται ότι επωφελούνταν από τις απευθείας µισθώσεις που εκτιµάται ότι στοίχισαν στο Ελληνικό ∆ηµόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, στη διαδικασία της ανάκρισης βρίσκεται και η υπόθεση των κατατµήσεων και απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων µικρών έργων από τη νοµαρχία.

Πρόκειται για τα λεγόµενα «45άρια», έργα δηλαδή των οποίων ο προϋπολογισµός δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, που ουσιαστικά προέκυπταν από κατατµήσεις µεγαλύτερων έργων, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για απευθείας ανάθεση. Με τη µέθοδο αυτή εκτιµάται ότι το Ελληνικό ∆ηµόσιο έχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν εξασφαλίστηκε η συνήθης έκπτωση, όπως συμβαίνει στους κανονικούς διαγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει