Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Σομαλία ώρα μηδέν





Δικτατορία, εμφύλιες συγκρούσεις, αναρχία, ένδεια και απόλυτη εξαθλίωση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που φωτογραφίζουν την σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα, που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής.Η Σομαλία, η οποία επί της ουσίας είναι εμπόλεμη ζώνη, για 19 ολόκληρα χρόνια, μετά την ανατροπή του στρατηγού Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ, το 1991. Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, η πρωτεύουσα Μογκαντίσου είναι σε ένοπλη αναμέτρηση με τοπικούς φυλάρχους αντίπαλων φατριών.



Όσες προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν για να βρεθεί μια λύση, έπεσαν στο κενό.Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες προστέθηκε, στα ήδη πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, μια επιδημία ξηρασίας, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Μια μετά την άλλη, οι επαρχίες της Σομαλίας κηρύττονται σε κατάσταση λιμού, με τον ΟΗΕ να φαίνεται ανήμπορος να αντιδράσει. Μέχρι στιγμής τα θύματα ανέρχονται σε 30.000, ενώ οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.



Το πρόβλημα είναι οξύτατο κυρίως στις νότιες επαρχίες της χώρας, που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ και δεν επιτρέπουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να επιτελέσουν το έργο τους. Ταυτόχρονα εκατοντάδες πρόσφυγες διασχίζουν μαζικά τα σύνορα προς την Κένυα, ενώ άλλοι κινούνται προς την πρωτεύουσα.Η καταστροφική αυτή επιδημία, η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων, απειλεί επίσης και τις γειτονικές χώρες της Αιθιοπία, της Κένυας και του Τζιμπουτί.



Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η ξηρασία απειλεί 12 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στη Σομαλία 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ σε μια άλλη ανακοίνωση του, ο ΟΗΕ, επισημαίνει: «Η εξάπλωση του υποσιτισμού και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν ξεπεράσει τα όρια του λιμού».Στις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Αφρικανικής Ένωσης (AU) που έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει πόρους για τους πληγέντες.



Εκεί αναμένεται να παραβρεθούν ηγέτες διάφορων αφρικανικών χωρών, τοπικοί οργανισμοί, καθώς και διεθνείς εταίροι. Έως τώρα η AU έχει αποδεσμεύσει 500.000 δολάρια, ενώ η Διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να συνδράμει με 1 δις επιπλέον.Ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι υπολογίζεται ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσα, τουλάχιστον 2,5 δις δολάρια, για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούν πάνω από 1.500 μέλη γηγενούς προσωπικού, και καταβάλουν μια τιτάνια προσπάθεια παρέχοντας δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.



Ωστόσο για να γίνει μια ασφαλής αποτίμηση των τρεχόντων αναγκών του πληθυσμού, θα πρέπει να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στην χώρα, δυνατότητα που δεν παρέχεται έως τώρα από τις τοπικές αρχές.Σε δήλωση της, στις 4 Αυγούστου, η Νάνσι Λίντμποργκ, μέλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, τονίζει εκτός των άλλων: «Βασιζόμενοι σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα, εκτιμούμε ότι πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν τις τελευταίες 90 ημέρες στη Σομαλία».Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί λύση σε αυτή την τεράστια τραγωδία που αντιμετωπίζει, για άλλη μια φορά, η πολύπαθη ήπειρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει