Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Που να ΄ναι ο ίσκιος Σου Θεέ; μάλλον θα χάλασε η τέντα...



Δώδεκα εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν
Η Γαλλία ζήτησε να συγκληθεί μια «κατεπείγουσα σύνοδος» του Οργανισμού του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) ... λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, «ώστε να καταστεί δυνατόν να συντονιστεί η διεθνής βοήθεια», ανακοίνωσε στο Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του G20» το Παρίσι ζήτησε από τον Ζακ Ντιουφ, γενικό διευθυντή του FAO, να συγκαλέσει «μια επείγουσα συνάντηση, ώστε να εκτιμηθεί η έκταση της κρίσης και να συντονιστεί η διεθνής βοήθεια», τόνισε στη συνέντευξη τύπου σήμερα ο εκπρόσωπος του Κε ντ' Ορσέ, Ρομέν Ναντάλ. «Η Γαλλία εξ ίσου εύχεται, να κινητοποιηθεί η 27μελής ΕΕ.

Ευχόμαστε, συγκεκριμένα, αυτή η διατροφική κρίση να συζητηθεί κατά τα προσεχή Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Ναντάλ. Σύμφωνα με τον FAO, 12 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται τις ημέρες αυτές τροφή αντιμετωπίζοντας «κρίσιμη κατάσταση» στο Κέρας της Αφρικής, όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις και κυριαρχεί παρατεταμένη ξηρασία. Στο λεγόμενο «Κέρας της Αφρικής» περιλαμβάνονται το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία και, τέλος η Ουγκάντα.

Εν τω μεταξύ πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα να προσβληθούν από χολέρα στην πληττόμενη από ξηρασία Αιθιοπία, όπου εκδηλώνεται σε μεγάλη έκταση πλέον «οξύ διαρροϊκό σύνδρομο εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών».
H χολέρα, που είναι μία οξεία εντερική μόλυνση, εκδηλώνεται αρχικά με το οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, που με τη σειρά του οδηγεί πιθανόν στη σοβαρή αφυδάτωση «και μετά στον θάνατο», εάν δεν παρασχεθεί η άμεση ενδεικνυόμενη θεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα από τη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Συνολικά 8,8 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να προσβληθούν, άμεσα, από ελονοσία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τάρικ Γιασάρεβιτς.

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικές αρχές της Αιθιοπίας παραδέχονται ότι το οξύ διαρροϊκό σύνδρομο πλήττει τρείς επαρχίες, τις Σομάλι, Άφαρ και Ορομίγια, «χωρίς να περιορίζεται μόνον στους πρόσφυγες». Ιλαρά και πολιομυελίτιδα είναι άλλες δύο μολυσματικές ασθένειες, που μπορεί να προσβάλλουν τον τοπικό πληθυσμό, «ιδίως στις περιοχές των προσφυγικών καταυλισμών», ανέφερε ο ΠΟΥ. «Πάντως, δεν έχουμε λάβει αναφορές για πολιομυελίτιδα», δήλωσε επίσης ο Γιασάρεβιτς.

Σομαλοί που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις μάχες και την ξηρασία, καταφθάνουν εδώ και πολλούς μήνες περίπου 1.700 --καθημερινά-- στην Αιθιοπία. Συνολικά 4,5 εκατ. πρόσφυγες χρειάζονται άμεσα ιατρική περίθαλψη, 50% περισσότεροι σε σύγκριση με τον Απρίλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει