Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Νομικός κώδικας ηλικίας 3.700 ετών ανακαλύφθηκε στους Αγίους Τόπους


Θραύσματα ενός νομικού κώδικα, ο οποίος είναι παρόμοιος με τον κώδικα Χαμουραμπί και συντάχθηκε περίπου δέκα αιώνες πριν από την πιθανολογούμενη συγγραφή της Αγίας Γραφής (έβδομος αιώνας π.Χ.), ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην περιοχή της Χαναανικής πόλης Χαζόρ στο βόρειο Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη ενός νομικού κώδικα στους Αγίους Τόπους, έξω από τη Μεσοποταμία. Ο κώδικας είναι γραμμένος σε Ακκαδική σφηνοειδή γραφή
σε τέσσερις πολύ πυκνές γραμμές, στις δύο πλευρές ενός πολύ μικρού κομματιού κομμάτι κεραμεικού (1,5x2 εκατοστών).

Το θραύσμα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες και το κείμενό του αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων και των σκλάβων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την αποκρυπτογράφηση, καθηγητή Γουέιν Χόροβιτς, "ο κώδικας επιβεβαιώνει τις σχέσεις ανάμεσα στο βασίλειο της Χαζόρ και τα βασίλεια της βόρειας Συρίας".

Η Χαζόρ, στη βόρεια Γαλιλαία, ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις της περιοχής την εποχή του Χαλκού. Έκανε εμπόριο κασσίτερου με τις πόλεις της Βαβυλωνίας και της Συρίας και διατηρούσε στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μεσοποταμία. Η πόλη ήκμασε ιδιαίτερα κατά τα μέσα της περιόδου της Χαναάν (1750 π.Χ.) και ήταν η μεγαλύτερη οχυρωμένη τοποθεσία του Ισραήλ κατά την Ισραηλιτική περίοδο (ένατος αιώνα π.Χ.). Η Βίβλος αναφέρεται στην Χαζόρ ως "την κεφαλή όλων των βασιλείων" της γης της Χαναάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει