Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Η Κούβα «φλερτάρει» με την ελεύθερη αγορά

Δύο εντυπωσιακές κινήσεις της κυβέρνησης της Κούβας ανοίγουν το δρόμο προς την ελεύθερη αγορά. Η πρώτη αφορά τις μακροχρόνιες εκμισθώσεις δημόσιας γης από ξένους επενδυτές και η δεύτερη, την ιδιωτική καλλιέργεια και πώληση φρούτων και λαχανικών από τους Κουβανούς πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επίσημης κυβερνητικής εφημερίδας της Κούβας, τα δύο αυτά μέτρα πρόκειται να εφαρμοσθούν άμεσα, με απόφαση την οποία έχει ήδη υπογράψει ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.

Η μακροχρόνια εκμίσθωση δημόσιων εκτάσεων μπορεί να φτάνει και τα 99 χρόνια και σε πρώτη φάση θα αφορά τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, πράγμα το οποίο έχουν ζητήσει πολλοί διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι.

Οι Κουβανοί θα μπορούν εφ' εξής να πωλούν νόμιμα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούν στον κήπο τους φορολογούμενοι με 5% επί των εισοδημάτων που θα εξασφαλίζουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η "ανεξάρτητη", ιδιωτική εργασία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει κατ' αρχάς να ζητήσουν από τις αρχές τη χορήγηση άδειας, ώστε να μπορούν να πωλούν φρούτα και λαχανικά στους δρόμους ή σε περίπτερα εγκατεστημένα από τις αρχές στην είσοδο των πόλεων, ώστε να φορολογούνται με 5% στα εισοδήματα που θα εξασφαλίζουν, όπως ορίζεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Το μέτρο "δοκιμάστηκε" επί μήνες στην ανατολική περιοχή Σαντιάγο δε Κούμπα. Ανακοινώνεται ενώ η γεωργική παραγωγή στο νησί έχει σημειώσει πτώση κατά 10% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Οι πλανόδιοι πωλητές είναι πολλοί στην Κούβα, και είτε πωλούν αγαθά πόρτα-πόρτα, είτε στέκονται κατά μήκος των δρόμων με τα εμπορεύματά τους, φροντίζοντας να μην τους εντοπίζουν οι αστυνομικές αρχές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μανουέλ Μαρέρο, είχε δηλώσει ότι το μέτρο αποτελεί "επικαιροποίηση του σοσιαλιστικού μοντέλου" με στόχο να αποσυνδεθεί το κράτος, το οποίο ελέγχει πάνω από το 90% της οικονομίας, από τη διαχείριση του μικρού εμπορίου και να "επικεντρωθεί σε πιο σημαντικά πράγματα".

Κάπου 148.000 Κουβανοί, επί συνόλου ενεργού πληθυσμού 5 εκατομμυρίων, αυταπασχολούνται σήμερα, μεταξύ άλλων κομμωτές, οδηγοί ταξί κι εστιάτορες, που καταβάλλουν φόρο στο κράτος.

Οι Κουβανοί αγρότες μπορούν από την δεκαετία του 1990 να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε αγορές μέσα στις πόλεις που επιτρέπουν, ως ένα βαθμό, να καθορίζονται οι τιμές βάσει της προσφοράς και της ζήτησης. Τα προϊόντα είναι καλύτερης ποιότητας από τις δημόσιες αγορές, αλλά και πολύ πιο ακριβά.

Η οικονομία της Κούβας, που εξαρτάται πλέον από τις εισαγωγές τροφίμων, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της διαφθοράς, της μαύρης αγοράς, της πληθωρικής γραφειοκρατίας και του εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ τα τελευταία 48 χρόνια.

Και οι δύο αυτές αλλαγές έχουν να κάνουν με τη δεινή κατάσταση της κουβανέζικης οικονομίας και την ανάγκη άμεσης εξασφάλισης εσόδων, παράλληλα όμως δείχνει μια σαφή στροφή της πολιτικής της χώρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον Ραούλ Κάστρο.

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει