Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Εργασίες συντήρησης και ανάδειξης στον «Τύμβο του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού μνημείου στη Βαρυμπόμπη, το οποίο είναι γνωστό ως ο «Τύμβος του Σοφοκλή», του κορυφαίου τραγικού ποιητή της αρχαιότητας. Η ολοκλήρωσή του έργου που θα καταστήσει το χώρο επισκέψιμο για το κοινό αναμένεται σε πέντε μήνες.

Ο Τύμβος του Σοφοκλή ή της Καμβέζας βρίσκεται στη θέση Μεγάλη Βρύση (ή Παναγίτσα) στους πρόποδες της Πάρνηθας, 150 μ. ανατολικά του παλαιού δρόμου Αχαρνές-Δεκέλεια. Ο χώρος είναι ήδη περιφραγμένος, με τον τύμβο, διαμέτρου περίπου 40 μ. και ύψους 13 μ., στο κέντρο. Διατυπώνονται ωστόσο αμφιβολίες για το αν ο τύμβος ανήκε πράγματι στον μεγάλο τραγικό ποιητή της αρχαιότητας.

Το έργο υλοποιείται υπό την εποπτεία της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων, χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με 45.000 ευρώ για την πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη με την κατασκευή του στεγάστρου.

Η θεωρία περί της ταφής του εκεί (406 ή 405 π.Χ.) βασίζεται σε ανώνυμο βιογράφο του, ο οποίος αναφέρει ότι πέθανε επί Καλλίου άρχοντος και ότι «επί τον πατρώον τάφον ετέθη τον επί τη οδώ την κατά την Δεκέλειαν φερούση κείμενον προ του τείχους ια' σταδίων», όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος». Πρόκειται για την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν οι Σπαρτιάτες είχαν στρατοπεδεύσει στις Αχαρνές χρησιμοποιώντας μάλιστα το συγκεκριμένο τείχος ως ορμητήριο κατά των Αθηναίων, γι' αυτό και χρειάστηκε ειδική άδεια για την ταφή. Σύμφωνα με τον ανώνυμο βιογράφο του κορυφαίου τραγικού ποιητή, επάνω στον τάφο είχε τοποθετηθεί μια χάλκινη σειρήνα και μια χελιδόνα.

Κατά την ανασκαφή που είχε γίνει στο χώρο εντοπίστηκαν σε μία από τις λάρνακες οστά ηλικιωμένου άνδρα με λίγα αγγεία καθώς και ένα κομμάτι ξύλου με ρόζους, σαν μπαστούνι, το οποίο θεωρήθηκε ότι ήταν η βακτηρία του Σοφοκλή.

Ο Σοφοκλής γεννήθηκε στον Ίππιο Κολωνό της Αθήνας το 496 π.Χ., συνδέθηκε στενά με κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως με τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα κ.α. και κατέλαβε διάφορα αξιώματα. Τα έτη 443-442 π.Χ. ήταν ταμίας της αττικής ναυτικής συμμαχίας. Τα έτη 441-440 διοικούσε μαζί με τον Περικλή το στόλο στην επίθεση κατά της Σάμου, το 428 ήταν στρατηγός με τον Θουκυδίδη και από το 413 ήταν μέλος της ολιγαρχικής κυβέρνησης της Αθήνας. Γιος του ήταν ο Νικοστάτης, ο οποίος έγινε επίσης τραγικός ποιητής, αλλά και ο εκτός γάμου ομώνυμός του Σοφοκλής, ο οποίος έγινε επίσης συγγραφέας. Ο μεγάλος τραγικός ποιητής εισήγαγε στην Αθήνα τη λατρεία του Ασκληπιού.

Ο Σοφοκλής έφερε πολλές καινοτομίες στο θέατρο. Μεταξύ άλλων, αύξησε τα μέλη του χορού σε 15 και εισήγαγε και τρίτο υποκριτή. Από την πρώτη φορά που παίρνει μέρος στους δραματικούς αγώνες το 468 π.χ., μόλις σε ηλικία 28 χρόνων, παίρνει το πρώτο βραβείο, με αντίπαλο τον Αισχύλο. Στα επόμενα χρόνια επιτυγχάνει 24 πρώτες νίκες. Για τον Σοφοκλή μιλάει επαινετικά και ο Αριστοφάνης στους Βάτραχους ενώ ο Φρύνιχος του αφιέρωσε το έργο του Μούσες. Ο Σοφοκλής πέθανε σε ηλικία 90 χρονών το 406 π.Χ.

Έργα του είναι τα:

Φιλοκτήτης
Αντιγόνη
Ηλέκτρα
Τραχίνιαι
Αίας
Οιδίπους Τύραννος
Οιδίπους Επί Κολωνώ


Πηγές: Βήμα, Βικιπεδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει