Τη διενέργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων σε νοσοκομεία, ΤΕΙ, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν στον δημόσιο τομέα διέταξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ο έλεγχος των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Aυτοδιοίκησης, οι οποίοι βουλιάζουν από τα χρέη. Ο υφυπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα χρέη των ΟΤΑ ξεπερνούν τα 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Ήδη εκδώσαμε με υπουργική απόφαση τους όρους δανεισμού των Δήμων για να μην εμφανιστεί ξανά το φαινόμενο της υπερχρέωσης. Περίπου τριάντα δήμοι μπορούν να χαρακτηριστούν υπερχρεωμένοι» σημείωσε ο κ. Ντόλιος και πρόσθεσε ότι αυτοί θα μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης με επιτήρηση από το υπουργείο. Οι δαπάνες του δημοσίου τομέα βρίσκονται και στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας.
Τα πρώτα δείγματα επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ πρώτου βαθμού ανέδειξαν υπέρογκες οφειλές προς τρίτους, οι οποίες αν προστεθούν στα βεβαιωμένα χρέη τον ΟΤΑ, εκτινάσσουν τις συνολικές τους υποχρεώσεις στα 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Βήμα. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ασφαλείς εκτιμήσεις περί τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αναφέρονται σε περίπου 30 δήμους που είναι υπερχρεωμένοι, με τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις να εντοπίζονται στην Αττική».
Στο μεταξύ ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη λήψη δανείου ακόμα 20 εκατομμυρίων ευρώ ενώ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ν. Βαφειάδη, πλήρωσε πέρυσι 54 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια μειώνοντας τις συνολικές του υποχρεώσεις από τα 182 στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όμως τα μέλη της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη ότι «ψεύδεται» για το μέγεθος του χρέους του Δήμου καθώς και ότι το νέο δάνειο ελήφθη κατά παράβαση των προβλέψεων του Δημοτικού Κώδικα, αφού δεν τηρήθηκε η ρητή πρόβλεψη για ειδική αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την έγκρισή του.
Όσο για την περίπτωση του «άφραγκου» Δήμου Πειραιά, ο δήμαρχος κος Φασούλας μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, σημειώνοντας ότι «Όταν έρχεται μηδενική η δόση της χρηματοδότησης από το κράτος για το μήνα Αύγουστο καταλαβαίνετε ότι οι υπάλληλοι δεν θα πληρωθούν». Ο κ. Φασούλας σημείωσε ότι οι δήμοι είναι απόλυτα εξαρτημένοι από το κράτος προσθέτοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν τα δάνεια στους ΟΤΑ αφότου τακτοποιηθούν τα υπάρχοντα δάνεια. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο δήμο Πειραιά, χωρίς να διευκρινίσει αν θα το πράξει και χωρίς να λάβει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως χθες ο κ. Φασούλας μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «καταλήξαμε σε μια λύση που αν τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε τα προβλήματα στάσης πληρωμών θα πάψουν να υπάρχουν στον Πειραιά».
Βαθιά χρεωμένος είναι και ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος έχει συσσωρεύσει χρωστούμενα από το παρελθόν που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ. Η σημερινή δημοτική αρχή του Γ. Πατούλη σημειώνει ότι την παρελθούσα τριετία προχώρησε σε δανεισμό 37,2 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων ύψους 42 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 21 εκατ. ευρώ και ενός δανείου προς την τράπεζα Μπερ Στερνς.
Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στους ΟΤΑ είναι το ότι από τους 1.034 δήμους της χώρας, μόλις 30 συντάσσουν και υποβάλλουν ισολογισμό στο κράτος.
Οικονομικά εύρωστος είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δηλώνει ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος απέδωσε σε προεκλογικούς λόγους, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, την απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή νέου οικονομικού ελέγχου στο δήμο. Στα ταμεία του δήμου υπάρχουν 12,5 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή, ενώ δόθηκαν άλλα 6,5 εκατομμύρια για την αποπληρωμή της κοινοπραξίας, που κατασκεύασε το νέο δημαρχείο, πρόσθεσε. «Ο σχεδιασμός για άλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης από τα γνωστά κέντρα προχωρά. Θέλουν φαίνεται να μάθουν πώς τα καταφέρνει τόσο καλά ο Δήμος. Τους περιμένουμε, να τούς το εξηγήσουμε. Τους περιμένουμε, αναμένοντας συγχρόνως ένα καινούργιο χτύπημα, τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Χρεωμένοι κατά 1.7 δισ. ευρώ
Σε σημερινή εμφάνισή του στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος επιβεβαίωσε ότι τα χρέη των ΟΤΑ ανέρχονται στα 1.7 δις. ευρώ. Ο κος Ντόλιoς μίλησε για την κατάσταση στο δημόσιο, το ενιαίο μισθολόγιο και την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στους ΟΤΑ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, είναι η περίπτωση μιας νομαρχίας όπου το περισσότεροι από το 50% του προσωπικού είναι διευθυντές, προϊστάμενοι και τμηματάρχες.
«Δεν έχει απολυθεί και δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος υπάλληλος ή συμβασιούχος αορίστου χρόνου από την κατάργηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου εκτός της Αγρογής που επρόκειτο για παράνομη κατάσταση» σημείωσε ο υφυπουργός με αφορμή την απογραφή, προσθέτοντας ότι οι μετακινήσεις θα γίνουν στον τόπο στον οποίο εργάζονται οι υπάλληλοι. «Συζητάμε για συγχωνεύσεις και καταργήσεις ακόμη δεκαπέντε οργανισμών πέρα από τις πενήντα που έχουν ήδη αποφασιστεί» δήλωσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει σαφής εικόνα για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ μετά την απογραφή.
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Χρεωμένοι κατά 1.7 δισ. ευρώ οι Δήμοι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου