Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Για παγκόσμιο οικολογικό κραχ προειδοποεί έκθεση της WWF



Η τρέχουσα οικονομική κρίση ωχριά μπροστά στην «οικολογική πιστωτική κρίση» που περιμένει την ανθρωπότητα αν η κατανάλωση φυσικών πόρων συνεχίσει να υπερβαίνει τις δυνατότητες του πλανήτη, προειδοποιεί έκθεση ειδικών για λογαριασμό της WWF. Η ζήτηση σε φυσικούς πόρους, όπως τα δάση, το νερό και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ήδη υπερβαίνουν τους φυσικούς ρυθμούς ανανέωσης κατά το ένα τρίτο, δείχνει η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2008.

Σε οικονομικούς όρους, η ετήσια απώλεια «φυσικών κεφαλαίων» φτάνει ήδη τα 2 έως 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικαλείται η έκθεση.Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 148 χώρες που εξετάστηκαν όσον αφορά το οικολογικό της αποτύπωμα (στην αντίστοιχη έκθεση του 2006 βρισκόταν στην 17η).Αν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου ζούσαν σαν τους Έλληνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειαζόταν τρεις πλανήτες σαν τη Γη, προειδοποεί το ελληνικό γραφείο της WWF.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση της WWF καταδεικνύει ότι το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει διπλασιαστεί από το 1961. Η Γη μπορεί να προσφέρει σε κάθε άνθρωπο γύρω στα 21 στρέμματα για παραγωγή τροφής και νερού, στην πράξη όμως το κατά κεφαλήν οικολογικό αποτύπωμα έχει φτάσει τα 27 στρέμματα.«Αν οι απαιτήσεις μας από τον πλανήτη συνεχίσουν να αυξάνουν με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 θα χρειαζόμασταν το ισοδύναμο δύο πλανητών για να διατηρήσουμε τον σημερινό τρόπο ζωής» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της WWF Τζέιμς Λίπι.

Μάλιστα, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γης ζουν σε χώρες που κατατάσσονται στους «οικολογικούς οφειλέτες», καθώς η εθνική κατανάλωση ξεπερνά τη βιολογική φέρουσα ικανότητα.«Από οικολογική άποψη ενεργούμε όπως συμπεριφέρονταν από οικονομική άποψη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -αποζητώντας την άμεση ικανοποίηση χωρίς τη δέουσα ανησυχία για τις επιπτώσεις» σχολίασε ο Τζόναθαν Λον της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, η οποία συμμετείχε στη μελέτη της WWF μαζί και με την οργάνωση Global Footprint Network.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει