Μια σουηδική εταιρία έρχεται να δώσει διέξοδο όχι μόνο σε όσους ιδιοκτήτες υπολογιστών έχουν βαρεθεί τις μπεζ οθόνες τους, αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν οικολογικές ανησυχίες, προσφέροντας μια σειρά από οθόνες, πληκτρολόγια και ποντίκια …εναλλακτικής μορφής. Όλα τους είναι ξύλινα, με στόχο να «φωτίσουν» τις ώρες που ασχολούμαστε με τους υπολογιστές μας και την ίδια στιγμή να μειώσουν τις συνέπειες του όγκου των σκουπιδιών που προέρχονται από υπολογιστές.
«Νεκροταφεία» υπολογιστών!
Περίπου 45 εκατομμύρια προσωπικών υπολογιστών πωλήθηκαν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την περίοδο 2002-03, πολλά από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει στους σκουπιδότοπους.
Πρωτότυπα και οικολογικά υπόσχονται ταχύτερη αποσύνθεση και μικρότερη περιβαλλοντική μόλυνση Ανάλογα προς την βαρύτητα του ζητήματος, αυξάνεται και το ενδιαφέρον για αυτά τα «νεκροταφεία» πλαστικού, καθώς το πλήθος των απορριμμάτων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές διογκώνεται συνεχώς και τα τοξικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των οθονών, των τσιπς και άλλων τμημάτων των υπολογιστών, βρίσκουν δίοδο προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, μια μέση θήκη ηλεκτρονικού υπολογιστή (case), περιέχει χημικά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επιβράδυνση (ή την αποτροπή) πιθανής φωτιάς. Τα στοιχεία αυτά όμως, όχι μόνο είναι καρκινογόνα, αλλά και συσσωρεύονται στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων.
Το ξύλο βγήκε από το …πληκτρολόγιο!
Προκειμένου να προλάβει περαιτέρω επέκταση αυτού –και κάθε σχετικού- φαινομένου, η εταιρία Swedx προχώρησε στην κατασκευή οθονών, πληκτρολογίων και ποντικιών επενδυμένων με ξύλο. Τα προϊόντα της Swedx, παράγονται από ξύλο που προέρχεται από ελεγχόμενα δάση της Κίνας και αποσυντίθενται ταχύτερα από τους πλαστικούς ανταγωνιστές τους.
Αν και θεωρούνται εξέλιξη προς θετική κατεύθυνση, "ξύλινα" προϊόντα δεν λύνουν όλα τα προβλήματα Η ιδέα φαίνεται να έχει ήδη ενθουσιάσει ανθρώπους που ασχολούνται με τις «καθαρές» τεχνολογίες. Και το αγοραστικό κοινό όμως έχει υποδεχτεί θετικά τα προϊόντα, τα οποία είναι διαθέσιμα εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Όσο για το κόστος, αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό των πλαστικών εξαρτημάτων. Για παράδειγμα, μια «ξύλινη» επίπεδη οθόνη 15 ιντσών αξίζει 400 ευρώ, ένα πληκτρολόγιο κοστίζει περίπου 50 ευρώ, ενώ ένα ποντίκι 40. Σύμφωνα με τον αντί-πρόεδρο της εταιρίας, Jan Salloum, η διαφορά στην τιμή των προϊόντων αυτών από τα αντίστοιχα πλαστικά είναι μόλις 30%. Η σουηδική εταιρία δεν είναι όμως η μόνη που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς. Το ενδιαφέρον για την κατασκευή ξύλινου υλικού υπολογιστών αυξάνεται και σύμφωνα με τον κ. Salloum, η αγορά θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια.
Το ξύλο δεν είναι ...πανάκεια
Πάντως, ακόμα και αν οι πωλήσεις τις επόμενες δεκαετίες ξεπεράσουν κάθε προσδοκία, τα επενδυμένα με ξύλο κομμάτια υλικού δεν θα μπορέσουν να λύσουν όλα τα οικολογικά προβλήματα. Η ανησυχία για τους τρόπους με τους οποίους οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μολύνουν το περιβάλλον έχει προκαλέσει και τις ανάλογες θεσμικές αντιδράσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ σε δύο περίπου χρόνια και σύμφωνα με το οποίο (για παράδειγμα) οι κατασκευαστές υπολογιστών θα υποχρεούνται να αναλαμβάνουν και την ανακύκλωση των άχρηστων τμημάτων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενώ θέτει εκτός νόμου τη χρήση ορισμένων τοξικών (και άλλων) υλών κατά την κατασκευή του υλικού. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και Αμερικανοί νομοθέτες, καθώς ήδη σε ορισμένες Πολιτείες απαγορεύεται η ρίψη άχρηστων οθονών σε χωματερές.
Εν τω μεταξύ πάντως, και μέχρι να οχυρωθεί ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο παγκοσμίως, ο Williams συμβουλεύει όλους τους κατόχους υπολογιστών να πωλούν ή να χαρίζουν τα παλιά εξαρτήματα του υπολογιστή τους, να σκεφθούν σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο υπολογιστή αντί ενός καινούργιου, αλλά και να κλείνουν το σύστημά τους όταν δεν δουλεύουν για να εξοικονομούν ενέργεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου