Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Rum Orthodox - Οι τελευταίοι εναπομείναντες Βυζαντινοί στη Μέση Ανατολή

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 0 σχόλια

Η προέλευση της ονομασίας της Παλαιστίνης είναι πολύ παλαιά, στην πραγματικότητα είναι πάνω από τριών χιλιάδων χρόνων. Το όνομα Παλαιστίνη προέρχεται από τους Φιλισταίους που είναι ελληνικό φύλο με καταγωγή από τους Αχαιούς από τη Μικρά Ασία και τα νησιά του αιγαίου πελάγους.

 Έφθασαν στη νότια ακτή της Παλαιστίνης σε διάφορα κύματα. Μια ομάδα έφθασε στις αρχές της ιστορικής περιόδου και εγκαταστάθηκε στη Γάζα. Μια άλλη ομάδα, προήλθε από την Κρήτη αφού είχε πρώτα απωθηθεί από τον Ράμσι ΙΙΙ το 1194 π.Χ. από μια απόπειρα εισβολής που είχαν κάνει στην Αίγυπτο.

Αυτή η ομάδα των Κρητών κατέλαβε τη νότια παράκτια περιοχή, όπου ίδρυσαν πέντε πόλεις στην παράκτια πεδιάδα. Οι Φιλισταίοι ίδρυσαν αυτές τις πέντε πόλεις, και κάθε μια κυβερνιόταν από ένα βασιλιά όπως ήταν η συνήθεια των πόλεων κρατών στον ελληνικό κόσμο.

Αυτές οι πόλεις ονομάστηκαν ΝκάΘ (η Πατρίδα του Γολιάθ), Αστόθ, Έκρον, Γάζα, και Ασκάλον. Η γη των Φιλισταίων ονομαζόταν από τους Εβραίους «νεγέβ των Χερεθί», φράση η οποία σημαίνει «νότος των Κρητών» ακριβώς λόγω της κυρίαρχης παρουσίας των φιλισταίων στην περιοχή. Σύμφωνα με τις λίγες επιγραφές που έχουν μείνει, κατά το 630 π.Χ. οι φιλισταίοι είχαν χάσει την ελληνική τους γλώσσα και μιλούσαν Αραμαϊκά.


Όμως με την ελληνιστική περίοδο, η ελληνική παρουσία και γλώσσα επανεμφανίζονται στην Παλαιστίνη. Η ελληνιστική περίοδος διάρκεσε στην Παλαιστίνη κατά την περίοδο 332-63 π.χ. Η επαρχία της Γαλιλαίας, όπως και οι γειτονικές επαρχίες της Δεκαπόλεως και της Περαίας, ήταν κατά την εποχή εκείνη πλήρως εξελληνισμένες.

Οι εξελληνισμένες πόλεις της Γαλιλαίας και ευρύτερα της Παλαιστίνης παρέμεναν ακμάζουσες και κατά την εποχή του Χριστού. Αν και οι πόλεις ευρίσκονταν υπό Ρωμαϊκή διοίκηση, το ελληνικό στοιχείο εξακολουθούσε να είναι κυρίαρχο και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήταν ελληνικής καταγωγής και οι Φιλισταίοι που μετονομάστηκαν Παλαιστίνιοι, είχαν ξανά εξελληνιστεί.

Με την κάθοδο του χριστιανισμού, οι Έλληνες της Παλαιστίνης, αλλά και οι Παλαιστίνιοι, όπως και οι κάτοικοι της Συρίας, της Ιoρδανίας, και του Λιβάνου, έγιναν χριστιανοί.

Όταν διαιρέθηκε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Παλαιστίνη, όπως και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής, έγιναν μέρος του Βυζαντίου. Κατά συνέπεια, οι Παλαιστίνιοι αλλά και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Συρίας, του Λιβάνου, και της Ιoρδάνιας έγιναν Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί.

Με την εμφάνιση του Ισλάμ, και τις επιδρομές των Αράβων από την έρημο της Αραβίας, το Βυζάντιο έχασε αυτές τις περιοχές στους μουσουλμάνους Άραβες. Οι Άραβες επέβαλαν τη θρησκεία τους και τη γλώσσα τους στις χώρες που κατέκτησαν.

 Έτσι μαζί με τη μουσουλμανική θρησκεία, η περιοχή αυτή υιοθέτησε και την αραβική γλώσσα, και σε πολύ μικρό διάστημα ο πληθυσμός αραβοποιήθηκε.

Όμως όχι όλοι, οι κάτοικοι της Παλαιστίνης και των γύρω χωρών έγιναν μουσουλμάνοι.Αρκετοί παρέμειναν Ορθόδοξοι χριστιανοί, αν και έχασαν τη γλώσσα τους και μιλούν μόνο αραβικά.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, αυτοί όλοι οι αραβόφωνες Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί, ονομάστηκαν Ρωμιοί Ορθόδοξοι (Rum Orthodox) από τους Τούρκους, όπως το ίδιο και οι Έλληνες.


Από τότε οι αραβόφωνες κάτοικοι της Παλαιστίνης αλλά και όλης της Μέσης Ανατολής, αποκαλούνται και αυτοαποκαλούνται Rum Orthodox, δηλ. Ρωμιοί Ορθόδοξοι και όχι μόνο ως άραβες. Σίγουρα “Ρωμιοί” δεν είναι μόνο οι Ελλαδίτες κι οι Ελληνοκύπριοι.

Οι αραβόφωνες Rum Orthodox, είναι οι τελευταίοι εναπομείναντες Βυζαντινοί στη Μέση Ανατολή.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Λωρίδα της Γάζας: Η ιστορία του τόπου των μεγάλων συγκρούσεων

Τετάρτη, Οκτωβρίου 18, 2023 0 σχόλια

Γάζα και Δυτική Όχθη

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί µια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, που δημιουργήθηκε το 1948, βασισμένη στη γραµµή εκεχειρίας του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέµου. Αποτελεί ένα εκ των δύο παλαιστινιακών εδαφών. Το δεύτερο είναι η ∆υτική Οχθη (κατεχόµενη από το Ισραήλ), που περιλαµβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήµ.

Η Γάζα από το 1948-1967 αποτελούσε τµήµα της Αιγύπτου και το 1967 περιήλθε στην κυριαρχία του Ισραήλ. Περιλαµβάνει πέντε περιφέρειες: τη Βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, το Ντέιρ ελ Μπαλάχ, τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα. Φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατοµµύρια ανθρώπους και έχει µία από τις υψηλότερες πυκνότητες πληθυσµού στον κόσµο, ενώ, σύµφωνα µε τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσµού της εξαρτάται από διεθνή βοήθεια.

Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραµµή της, ενώ τα κλειστά σύνορα Ισραήλ και Αιγύπτου έχουν επιδεινώσει τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Το παρελθόν

Ο αραβοϊσραηλινός πόλεµος ξέσπασε µεταξύ του Ισραήλ και των Αιγύπτου - Συρίας - Ιορδανίας το 1967. Η βραχύβια αυτή πολεµική αναµέτρηση, που κράτησε από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου, καταγράφεται ως Πόλεµος των Εξι Ηµερών. Υπήρξε ένας από τους πιο σύντοµους και εντυπωσιακούς, ως προς τον τρόπο µε τον οποίο οι Ισραηλινοί κατόρθωσαν µέσα σε πολύ λίγες ηµέρες να κυριαρχήσουν στην ευρύτερη περιοχή, καταλαµβάνοντας τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινά, τη ∆υτική Οχθη του Ιορδάνη ποταµού και τα υψώµατα του Γκολάν.

Στις 6 Οκτωβρίου του 1973, την ηµέρα της µεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιοµ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχτηκε πολυµέτωπη επίθεση από αιγυπτιακές και συριακές δυνάµεις. Στην επίθεση συνέδραµαν άλλες δέκα αραβικές χώρες, οι οποίες είχαν σκοπό την ανάκτηση των εδαφών που χάθηκαν το 1967, αποτελώντας πλέον µία σύγκρουση µε στοιχεία περαιτέρω διεθνούς κρίσης. Το Ισραήλ, παρ’ ότι αιφνιδιάστηκε και παρά τις αρχικές ήττες που γνώρισε, πέρασε στην αντεπίθεση και στρίµωξε Αιγύπτιους και Σύρους, µε τον πόλεµο να λήγει στις 26 Οκτωβρίου.

Στο σήμερα

Μετά τον Πόλεµο των Εξι Ηµερών, τα δύο παλαιστινιακά εδάφη (Λωρίδα της Γάζας και ∆υτική Οχθη) τέθηκαν υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, µε το Ισραήλ να ελέγχει τη Γάζα για 38 χρόνια, δηµιουργώντας 21 εβραϊκούς οικισµούς. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από µεγάλη ένταση και βία, λαµβάνοντας υπόψη την πρώτη Ιντιφάντα.

Οι µεγάλες εντάσεις ξεκίνησαν τον ∆εκέµβριο του 1987, µε τη «Μουσουλµανική Αδελφότητα» να δηµιουργεί τη «Χαµάς», µε έδρα την Αίγυπτο και βάση τη Γάζα, έχοντας στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Το 1993, Ισραήλ και Παλαιστίνη υπέγραψαν ειρηνευτική συµφωνία, που έφερε τη δηµιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, µε τη δεύτερη να ανακτά περιορισµένο έλεγχο σε Γάζα και Ιεριχώ στη ∆υτική Οχθη.

Το τέλµα στις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις ήρθε το 2000, όταν ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα, µε βοµβιστικές επιθέσεις από τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ να βοµβαρδίζει στη συνέχεια από αέρος. Το 2005 το Ισραήλ απέσυρε στρατεύµατα και εποίκους από τη Γάζα, ενώ από το 2006 η σύγκρουση µεταξύ «Φατάχ» και «Χαµάς» έφερε τη διάλυση της παλαιστινιακής πλευράς. Παρά την εγκατάλειψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, η χώρα διατηρεί από το 2007 θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο αποκλεισµό, µε σκοπό να ασκήσει πίεση στην ισλαµιστική οργάνωση, που θέλει την ανεξαρτησία των εδαφών.

Από το 2006 και έπειτα «Χαµάς» και Ισραήλ είχαν τέσσερις πολεµικές συγκρούσεις, ενώ οι τελευταίοι γύροι διαπραγµατεύσεων για τις δύο χώρες ξεκίνησαν το 2013 και ανεστάλησαν τον Ιούλιο του 2014.

Χαμάς

Ισχυροί σύµµαχοι και φανατική χρήση βίας Η «Χαµάς» (ακρωνύµιο του «Ισλαµικού Κινήµατος Αντίστασης») ιδρύθηκε το 1987 από τον σεΐχη Αχµέντ Γιασίν και τον Μαχµούντ αλ Ζαχάρ, πρώην µέλη της «Μουσουλµανικής Αδελφότητας» της Αιγύπτου.

Η διακήρυξή της µιλάει για την καταστροφή του Ισραήλ και την αντικατάστασή του από ένα παλαιστινιακό, ισλαµικό κράτος στην περιοχή όπου είναι τώρα η χώρα, στη Λωρίδα της Γάζας και στη ∆υτική Οχθη, τονίζοντας ότι η σύγκρουση αυτή είναι πολιτική και όχι θρησκευτική.

Η οργάνωση υποστηρίζει φανατικά ως µέσο τη βία για να απελευθερωθούν τα παλαιστινιακά εδάφη. Εχει δηµιουργήσει δίκτυα από σήραγγες για να µπει στο Ισραήλ, αλλά και ένα αντίστοιχο δίκτυο από τη Γάζα έως και την Αίγυπτο για λαθρεµπόριο όπλων. Είναι υπεύθυνη για φονικές εφόδους κατά πολιτών και Ισραηλινών στρατιωτών, πραγµατοποιώντας βοµβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και εξαπολύοντας χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η «Χαµάς» χρηµατοδοτείται και οπλίζεται από την Ισλαµική ∆ηµοκρατία του Ιράν και υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας, αποτελούµενη από µία πολιτική και µία στρατιωτική πτέρυγα, µε τη δεύτερη να µετρά περίπου 20.000 πολεµιστές. Η πρώτη έχει κερδίσει πολλές τοπικές εκλογές σε Γάζα, Καλκίλια και Ναµπλούς. ∆ιατηρεί οµάδα κοινωνικής ισλαµικής προπαγάνδας («Νταουάχ») και παραστρατιωτικό σκέλος, τις «Ταξιαρχίες Ιζ αντ Ντιν αλ Κασάµ».

Η «Χαµάς» έχει χαρακτηριστεί από ΗΠΑ, Ε.Ε. και πολλά άλλα κράτη ως τροµοκρατική οµάδα και οι διεθνείς οργανισµοί τής αποδίδουν πολλαπλά εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας. Σύµµαχοί της είναι οι Ταλιµπάν στο Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κατάρ, η Συρία και η «Χεζµπολάχ», ενώ «φιλική διάθεση» προς αυτήν έχει δείξει και η Τουρκία.

Χεζμπολάχ

Οργανωµένη από τους ''Φρουρούς της Επανάστασης'' Η «Χεζµπολάχ» είναι σιιτική, στρατιωτική και πολιτική οργάνωση, µε έδρα τον Λίβανο, που συµµετέχει και στην κυβέρνηση της χώρας. Σχηµατίστηκε µε αφορµή την ισραηλινή επέµβαση στον Λίβανο το 1982, µε επίσηµο έτος της ίδρυσής της ως πολιτικής οργάνωσης το 1985.

Ο πρώτος της αρχηγός ήταν ο Αµπάς αλ Moυσάβι, Λιβανέζος σιίτης κληρικός, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάµεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της από τότε τέθηκε ο Χασάν Νασράλα. Η «Χεζµπολάχ» κατέχει θύλακα στα νότια της χώρας, που συνορεύει µε το Ισραήλ, όπου και ο Νασράλα απειλεί τακτικά για επίθεση εναντίον του µε ρουκέτες και πυραύλους, εάν επιτεθεί στον Λίβανο.

Συγκριτικά µε τα πρώτα της χρόνια, η στρατιωτική της δύναµη έχει αυξηθεί σηµαντικά και γίνεται πιο ισχυρή από τον λιβανέζικο στρατό, ενώ υπάρχει στρατιωτική ανάπτυξη µαχητών έξω από τα σύνορα της χώρας. Η οργάνωση στηρίζεται οικονοµικά από το Ιράν, έχοντας πολιτική στήριξη από τη Συρία, ενώ πολλές χώρες, µεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωµένο Βασίλειο, την κατατάσσουν στην κατηγορία της τροµοκρατικής οργάνωσης.

Οι «Φρουροί της Ισλαµικής Επανάστασης», τµήµα του ιρανικού στρατού, οργάνωσαν και εκπαίδευσαν τις ένοπλες δυνάµεις της «Χεζµπολάχ», µε το στρατιωτικό τµήµα της να παρέχει στήριξη µε έµψυχο δυναµικό στη Συρία, στο πλευρό των δυνάµεων του Ασαντ. Χαρακτηρίζεται «κράτος εν κράτει» στον Λίβανο, µε τη στρατιωτική της ισχύ να αυξάνεται σηµαντικά, κερδίζοντας τη στήριξη των σιιτών µουσουλµάνων. Είναι σύµµαχος της Παλαιστίνης, ενώ η Ρωσία τη βλέπει ως «νόµιµη κοινωνικοπολιτική δύναµη».

Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ

Βοµβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αµάχων Το «Ισλαµικό Κίνηµα Τζιχάντ» (PIJ) αποτελεί ισλαµική τροµοκρατική οργάνωση, µε έδρα τη Ραµάλα. Ιδρύθηκε το 1981, ενώ µαζί µε τη «Χαµάς» και άλλες έξι φατρίες αποτελεί µέλος της Παλαιστινιακής Συµµαχίας, µε σκοπό την ίδρυση κυρίαρχου ισλαµικού παλαιστινιακού κράτους. Απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, ενώ, όπως και η «Χαµάς», προωθεί τη στρατιωτική καταστροφή των Εβραίων. Ηγέτης του είναι ο Ζιγιάντ αλ Ναχάλα.

Το Ιράν είναι κύριος χρηµατοδότης της οργάνωσης, αν και το 2015 η αραβική εφηµερίδα «Asharq al-Awsat», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η Τεχεράνη σταµάτησε να χρηµατοδοτεί την «PIJ» λόγω της ουδετερότητάς της σχετικά µε την επέµβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεµένη, προκαλώντας σοβαρή οικονοµική κρίση στην οργάνωση. Ταυτόχρονα, η παλαιστινιακή εφηµερίδα «Al-Quds» τόνισε ότι το Ιράν υποστηρίζει ένα «παρακλάδι» της, που ονοµάζεται «As-Sabirin», µε επικεφαλής τον Χισάµ Σάλεµ.

Η ένοπλη πτέρυγά της αποτελείται από τις «Ταξιαρχίες Al-Quds», που δραστηριοποιούνται κυρίως στη ∆υτική Οχθη και τις πόλεις Χεβρώνα και Τζενίν, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας. Εχει χαρακτηριστεί τροµοκρατική οργάνωση, στην οποία καταλογίζονται βοµβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, επιθέσεις σε Ισραηλινούς αµάχους και εκτόξευση ρουκετών. Το ισλαµικό αυτό κίνηµα χαρακτηρίζεται σουνιτικό και τζιχαντιστικό, που όµως περιλαµβάνει και άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για πολλές δραστηριότητες όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σύµφωνα µε τους τελευταίους υπολογισμούς είναι υπεύθυνη για περισσότερες από 30 βοµβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και χρήση ανθρώπινων ασπίδων, κάτι που αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς ∆ικαίου.

Πηγή: Απογευματινή 15.10.2023

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Η συμφωνία της χαρτοπετσέτας

Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2023 0 σχόλια

Στις 9 Οκτωβρίου, το 1944 Ουίνστων Τσόρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν λέγεται ότι μοίρασαν την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Πρόκειται για τη «συμφωνία των ποσοστών» ή «συμφωνία της χαρτοπετσέτας»

9 Οκτωβρίου, το 1944 διεξήχθη μια συνάντηση κορυφής στη Μόσχα, μεταξύ του Ουίνστων Τσόρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν. Πρόκειται επί της ουσίας για μια σύσκεψη προετοιμασίας εν όψει της Διάσκεψης στη Γιάλτα τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Στις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών Βρετανίας και ΕΣΣΔ, που διήρκεσαν δέκα ημέρες, αποφασίστηκαν μια σειρά από ζητήματα για τον μεταπολεμικό κόσμο, ένα από τα οποία ήταν και οι σφαίρες επιρροής των υπερδυνάμεων επί των χωρών της Ευρώπης -μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το τι διεμήφθη μεταξύ Τσόρτσιλ και Στάλιν, ακόμη λιγότερα έχουν διασταυρωθεί από τα αρχεία των δύο ηγετών ή άλλες ιστορικές πηγές. Για τον λόγο αυτό ακόμη και σήμερα υπάρχει αμφισβήτηση για τη λεγόμενη «συμφωνία των ποσοστών» ή -σε μια πιο λογοτεχνική εκδοχή- «συμφωνία της χαρτοπετσέτας».

Η «συμφωνία της χαρτοπετσέτας»

Ο Ουίνστων Τσόρτσιλ γράφει για τα γεγονότα: "Φτάσαμε στη Μόσχα. Και είπα «ας ρυθμίσουμε τις υποθέσεις μας στα Βαλκάνια. Έχουμε συμφέροντα, αποστολές και πράκτορες εκεί. Οσον αφορά τη Βρετανία και τη Ρωσία, τι θα λέγατε να έχετε 90% κυριαρχίας στη Ρουμανία, 90% κυριαρχίας για εμάς στην Ελλάδα και 50-50% στη Γιουγκοσλαβία;» Ενώ αυτό μεταφραζόταν, το έγραψα σε μισό φύλλο χαρτιού.

Το προώθησα στον Στάλιν, ο οποίος είχε ακούσει στο μεταξύ τη μετάφραση. Υπήρξε μια μικρή παύση. Εν συνεχεία, πήρε το μπλε στιλό του και έκανε ένα μεγάλο σημείο στίξης στο χαρτί, και μας το επέστρεψε.

Εν τέλει είπα: «Δεν θα θεωρείτο μάλλον κυνικό αν φαινόταν ότι ρυθμίσαμε αυτές τις υποθέσεις, τόσο σημαντικές για τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, με έναν τόσο πρόχειρο τρόπο; Ας κάψουμε το έγγραφο». «Όχι, κρατήστε το» απάντησε ο Στάλιν."

Η μαρτυρία αυτή καθόρισε επί δεκαετίες τη θέαση των ιστορικών επί του ζητήματος, αν και η πολεμική επικέντρωνε στο κατά πόσο τα λεγόμενα του Τσόρτσιλ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ακριβή ή το έγγραφο που συνόδευει τη μαρτυρία ως γνήσιο.

Το χαρτί, πάνω στο οποίο σημειώθηκαν τα ποσοστά για τις σφαίρες επιρροής των υπερδυνάμεων επί των χωρών της Ευρώπης, ήταν -όπως προκύπτει από το αρχείο του Βρετανού πρωθυπουργού- ένα απλό χαρτί από σημειωματάριο. Ο μύθος γύρω από τη συνάντηση κορυφής ήθελε επί χρόνια να πρόκειται για μια χαρτοπετσέτα πάνω στην οποία γράφτηκε πρόχειρα το μεταπολεμικό μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η χαρτοπετσέτα είναι ένας μύθος· αν και το περιεχόμενο της απόφασης, όσο και ο τρόπος που ελήφθη -αν πιστέψει κανείς τα λεγόμενα του Τσόρτσιλ- ταιριάζουν στο αφήγημα της «χαρτοπετσέτας»: Μια συμφωνία που μετέπειτα θεωρήθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ντροπή και από τους δύο πόλους, εξαιτίας των ποσοστών επιρροής που «χάρισαν» η μία πλευρά στην άλλη, όσο και η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζονται σε αυτή την συμφωνία οι ευρωπαϊκές χώρες -κάτι σαν αποικίες μάλλον, παρά ανεξάρτητες (πολιτικές) οντότητες- ταιριάζει γάντι να έχει σημειωθεί πρόχειρα πάνω σε ένα τόσο ευτελές χαρτί όσο μια χαρτοπετσέτα.

Το έγγραφο αυτό φαίνεται ότι έχει σημειωμένα τα ποσοστά επιρροής και τις χώρες δια χειρός Τσόρτσιλ. Το μπλε μελάνι φαίνεται ότι είναι η «απάντηση» του Στάλιν, ενώ με κόκκινο/μωβ είναι η διόρθωση που αφορά την Ελλάδα. Σημειώνεται συγκεκριμένα η φράση «κατόπιν συμφωνίας με τις ΗΠΑ» και δίπλα της αντί για τη λέξη «Λοιποί» γράφει «Ρωσία».

Read more... 👆

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Hasta siempre, Comandante - Η δολοφονία του Τσε

Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2023 0 σχόλια

Ήταν σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου 1967, ημέρα Κυριακή. Ο εμβληματικός ήδη επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα περνούσε δια παντός στη σφαίρα του μύθου, δολοφονημένος από άγημα του βολιβιανού στρατού.

«Λεπτομέρεια», σημαντική από συμβολικής (κι όχι μόνο) πλευράς: Ο άνθρωπος που πίεσε τη σκανδάλη και σκότωσε τον Τσε, έπειτα από 39 χρόνια, γερασμένος πια και φτωχός, κινδύνευε να χάσει την όρασή του. Την έσωσε χάρη στην φροντίδα Κουβανών γιατρών!

«Έκανα ένα βήμα πίσω προς την πόρτα, έκλεισα τα μάτια μου και έριξα τις πρώτες σφαίρες. Ο Τσε έπεσε στο πάτωμα, τα πόδια του έσπασαν, παραμορφώθηκε κι άρχισε να χάνει πολύ αίμα. Συνήλθα λίγο και τον πυροβόλησα ξανά πετυχαίνοντας το ένα του χέρι, τον ώμο και τελικά την καρδιά»

Έτσι περιέγραψε ο Μάριο Τεράν Σαλασάρ , όταν πια ήταν 72 χρονών, πώς σκότωσε τον Τσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους Ιδελφόνσο Ολμεδο και Χουάν Χοσέ ντελ Τόρο, της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo». Στρατιώτης απλός ήταν και έλαβε από τον συνταγματάρχη Χοακίν Ζεντένιο τη διαταγή να γίνει ο δήμιος του Αργεντίνου επαναστάτη.

Όταν ο Μάριο Τεράν Σαλασάρ μπήκε στο δωμάτιο , όπου βρισκόταν ο Τσε, εκείνος αντελήφθη τον λόγο της «επίσκεψης» και του είπε: «Είσαι εδώ για να με σκοτώσεις. Ηρέμησε, πρόκειται να σκοτώσεις έναν άνθρωπο». Σύμφωνα με την εκμυστήρευσή του, ο Σαλασάρ ένιωσε ζάλη και φόβο, ακούγοντας αυτά τα «κατευναστικά» λόγια του Τσε… .

Άλμα στο χρόνο: Ο γερασμένος Σαλασάρ κινδύνευε να χάσει το φώς του, καθώς έπασχε από καταρράκτη, του οποίου η αντιμετώπιση δεν ήταν, ούτε είναι, απλή υπόθεση για τους φτωχούς κατοίκους χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ποιοι έσωσαν την όρασή του, το 2006; Κουβανοί γιατροί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Επιχείρηση Θαύμα», προσφέροντας αφιλοκερδώς υπηρεσίες σε ασθενείς της Λατινικής Αμερικής. Έκαναν χειρουργική επέμβαση στον Τεράν και έτσι αυτός συνέχισε να βλέπει…

Ένα χρόνο αργότερα, με τη συμπλήρωση 40 ετών από τη δολοφονία του Τσε, ο γιός του Μάριο Τεράν Σαλασάρ έστειλε σε εφημερίδα της Βολιβίας ευχαριστήριο μήνυμα προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του. Του ανθρώπου που σκότωσε τον Τσε Γκεβάρα…

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα – Μάριο Τεράν – ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του», σχολίασε η εφημερίδα «Granma» της Κούβας.

«Να φαίνεται ότι σκοτώθηκε σε μάχη»...

Ήταν λοιπόν σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου, του 1967… Ο Μάριο Τεράν Σαλασάρ δεν θα μπορούσε ασφαλώς να φανταστεί τότε – και προφανώς δεν θα τον ενδιέφερε – ότι το ηλικίας 39 ετών θύμα του θα γινόταν αιώνιο σύμβολο. Σε t-shirts, σε αναρίθμητες αφίσες νεανικών δωματίων ανά τον κόσμο, στα εμβλήματα ροκ συγκροτημάτων («Rage Against The Machine»).

Η φωτογραφία του Τσε με τον μπερέ, όπως την τράβηξε το 1960 ο Αλμπέρτο Κόρντα, έγινε σήμα κατατεθέν της μετά το 1967 εποχής. Και φυσικά παραμένει άφθαρτο σύμβολο εξέγερσης, υπερηφάνειας, αντικομφορμισμού. Οι λόγοι προφανώς δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης…

Το 1967, η «αντίστροφη μέτρηση» προς το τέλος της ζωής του Τσε άρχισε, όταν Βολιβιανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της CIA, τον εντόπισαν (8 Οκτωβρίου) στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο. Στη σφοδρή μάχη που ακολούθησε, οι περισσότεροι από τους 17 συντρόφους του Τσε σκοτώθηκαν – λίγοι κατόρθωσαν να διαφύγουν. Ο Τσε συνελήφθη, τραυματισμένος στο πόδι.

Στις 9 Οκτωβρίου, μετέφεραν τον Τσε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Η διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, ήταν σαφής. Ο Τσε έπρεπε να πεθάνει, αλλά να φανεί ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μάχης…

Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997, κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε. Τον αποκάλυψε ομάδα Κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και ετάφησαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, παρουσία του προέδρου Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδων Κουβανών.

Ποιος ήταν ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1928. Η οικογένειά του ήταν εύπορη. Παράλληλα με τις σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ταξίδεψε στη Νότια Αμερική με τη μοτοσικλέτα του. Έγινε μάρτυρας της φτώχειας και της καταπίεσης.

Πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1953 και συνέχισε τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και την ομάδα των εξόριστων επαναστατών, στο Μεξικό. Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην κουβανέζικη επανάσταση που ανέτρεψε τη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα, το 1959.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Φιντέλ και υπουργός βιομηχανίας στην επαναστατική κυβέρνηση. Ο «καλλιτέχνης του επαναστατικού πολέμου», όπως τον χαρακτήρισε ο Φ. Κάστρο, έφυγε από την Κούβα (πιθανόν και λόγω διαφορών με τον Φιντέλ, σε θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής) και αφοσιώθηκε στην αρωγή προς επαναστατικά κινήματα άλλων χωρών. Έτσι βρέθηκε και στη Βολιβία, όπου «τον περίμενε» ο θάνατος.

Πηγή: left.gr
Read more... 👆

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Ο Σωκράτης και το Δέντρο της Σοφίας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023 0 σχόλια

Ο Σωκράτης βρέθηκε σε ένα χωριό όπου οι άνθρωποι μιλούσαν για ένα θρυλικό “Δέντρο της Σοφίας”. Το δέντρο έλεγαν ότι έφερε καρπούς που χάριζαν απαράμιλλη σοφία σε όποιον τoυς κατανάλωνε.

Περίεργος και λίγο δύσπιστος, ο Σωκράτης αποφάσισε να αναζητήσει αυτό το δέντρο. Ετοίμασε μια μικρή τσάντα, πέταξε μέσα ένα μπουκάλι νερό και κατευθύνθηκε προς το δάσος, οπλισμένος μόνο με το περίεργο μυαλό του.

Αφού περπάτησε για ώρες, συνάντησε έναν ξυλοκόπο.

Ξυλοκόπος:
Φαίνεσαι χαμένος, γέροντα. Τι σε φέρνει σε αυτό το δάσος;

Σωκράτης:
Ψάχνω για το Δέντρο της Σοφίας. Το έχεις ακουστά;

Ξυλοκόπος: Α, το θρυλικό δέντρο! Οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχει, αλλά κανείς δεν το βρήκε ποτέ.

Τελικά, μετά από ώρες περπατήματος, ο Σωκράτης έφτασε στη βάση ενός λόφου. Μια κουκουβάγια καθόταν στο κλαδί ενός δέντρου.

Κουκουβάγια: Ο τελευταίος γρίφος: “Μπορούν να με αποδείξουν αλλά ποτέ δεν θα με δουν, εκατομμύρια σκοτώνονται για μένα αλλά ποτέ δεν με αγγίζουν, μπορούν να με κατανοήσουν αλλά δεν μπορούν να με αιχμαλωτίσουν. Τι είμαι;”

Σωκράτης: Αχ, ιδού μια διαφωτιστική ερώτηση! Είσαι μια ιδέα.

Με ένα επιφώνημα, η κουκουβάγια πέταξε μακριά και η πλαγιά του λόφου άνοιξε για να αποκαλύψει το μονοπάτι που οδηγούσε στο Δέντρο της Σοφίας, τα κλαδιά του οποίου ήταν φορτωμένα με χρυσούς καρπούς.

Ο Σωκράτης διάλεξε έναν καρπό και δάγκωσε μια μπουκιά. Ξαφνικά, τα μάτια του άνοιξαν. Δεν ένιωθε διαφορετικά, αλλά συνειδητοποίησε κάτι βαθύ.

Επέστρεψε στο χωριό και οι άνθρωποι τον ρώτησαν με ανυπομονησία: Λοιπόν, απέκτησες απαράμιλλη σοφία;

Και ο Σωκράτης απάντησε: Η σοφία, φίλοι μου, δεν προέρχεται από ένα φρούτο ή ένα δέντρο αλλά από το ταξίδι και τις ερωτήσεις που θέτουμε.

Και μπορεί οι χωρικοί να απογοητεύτηκαν από τα λόγια του, ο Σωκράτης όμως, όχι! Έκτοτε, βοηθούσε τους ανθρώπους να βρουν τη δική τους σοφία, θέτοντάς τους τις σωστές ερωτήσεις.

Read more... 👆

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

John Stith Pemberton - Ο φαρμακοποιός που εφηύρε την Coca-Cola

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2023 0 σχόλια

Ο Τζον Στιθ Πέμπερτον (John Stith Pemberton, 8 Ιουλίου 1831 – 16 Αυγούστου 1888) ήταν Αμερικανός φαρμακοποιός. Είναι γνωστός ως ο εφευρέτης της Coca-Cola η οποία, όσο ζούσε, χρησιμοποιούνταν μόνο ως φάρμακο.

Γεννήθηκε στο Νόξβιλ της Κομητείας Κρόφορντ. Όταν ήταν 19 ετών πήρε πτυχίο Ιατρικής, ενώ παράλληλα επέδειξε μεγάλες ικανότητες και στη φαρμακευτική. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο δρ. Πέμπερτον υπήρξε από τους πιο γνωστούς γιατρούς της Ατλάντα.

Ο Πέμπερτον, προσπάθησε να φτιάξει ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου και την τόνωση του οργανισμού. Ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάννα, στην πολιτεία της Τζόρτζια, αναζητώντας το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο – μέχρι που τελικά το πέτυχε.

Το Μάιο του 1886, μέσα στο εργαστήριό του, έφτιαξε την Coca-Cola, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο.

Ο John Pemberton, ένας φαρμακοποιός από την Ατλάντα παρακινημένος από απλή περιέργεια, ανακάτεψε ένα άρωμα με ένα υγρό στο χρώμα της καραμέλας και μόλις ήταν έτοιμο το μετέφερε στο φαρμακείο του Joseph Jacobs.

Εδώ, το μείγμα αναμείχθηκε με ανθρακούχο νερό, το έδωσαν για δοκιμή σε κάποιους από τους πελάτες του φαρμακείου και όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο ποτό ήταν το κάτι άλλο. Έτσι, το φαρμακείο του Jacobs άρχισε να το σερβίρει για 5 σεντς το ποτήρι.

Ο λογιστής του Pemberton, ο Frank Robinson, ονόμασε το νέο μείγμα Coca-Cola και το σημείωσε στα βιβλία του, με τον ιδιαίτερο γραφικό του χαρακτήρα.

Από εκείνη την ημέρα, μέχρι σήμερα, η Coca-Cola γράφεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Την πρώτη χρονιά, ο Pemberton πουλούσε μόλις 9 ποτήρια Coca-Cola την ημέρα.


Έναν αιώνα αργότερα η Coca-Cola έχει παράξει περισσότερα από 10 δισ. γαλόνια. Στην πορεία του χρόνου, μεταξύ του 1888 και του 1891, ο επιχειρηματίας της Ατλάντα Asa Griggs Candler εξασφάλισε τα δικαιώματα της νέας μάρκας για περίπου $2,300. Ο Candler θα γινόταν λίγο αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της Coca-Cola και ο πρώτος που θα εμπνεόταν το νέο, πραγματικό και μακρινό όραμα για την επιχείρηση και τη μάρκα.

Πηγή: OLYMPIA
Read more... 👆

Τα χάλκινα άλογα της Χίου που κλάπηκαν από την Κωνσταντινούπολη

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2023 0 σχόλια

Τα άλογα αυτά σήμερα τα γνωρίζει όλος ο πλανήτης λανθασμένα σαν τα άλογα του Αγίου Μάρκου,μόνο που είναι Ελληνικά και θα έπρεπε να ονομάζονται της Χίου….

Τα τέσσερα περίφημα αγάλματα που αποδίδονται στον γλύπτη Λύσιππο (ο οποίος εργάσθηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο) εάν και είναι πολύ πιθανόν να έγιναν μετά τον θάνατο του από κάποιον γλύπτη που ακολουθούσε την τεχνική του και προερχόταν από την κορυφαία σχολή γλυπτικής της Σικυώνας η από την επίσης περίφημη σχολή της Χίου εκείνη την εποχή,στόλιζαν το νησί από τον 2ο π. Χ. αιώνα –σύμφωνα με την ανάλυση του άνθρακα.

Τα τέσσερα περίφημα αγάλματα έχουν ένα μέγιστο ύψος 238 cm (131 εκατοστά είναι το ύψος στο ακρώμιο), μήκους 252 εκατοστά και ζυγίζουν μεταξύ 8,5 και 9 τόνους το καθένα.

Τα γλυπτά αν και ονομάζονται μπρούτζινα, η ανάλυσή τους έχει δείξει ότι περιέχουν τουλάχιστον 96,67% χαλκό, και έτσι θα πρέπει να θεωρούνται περισσότερο μη καθαρό κράμα χαλκού παρά μπρούτζου.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κασσίτερο είχε αυξήσει την θερμοκρασία του καλουπώματος στους 1200–1300 °C.

Η υψηλής καθαρότητας χαλκός επιλέχθηκε για να επιτευχθεί πιο ικανοποιητική επιχρύσωση με τη τεχνική της χρήσης υδραργύρου.

Με εντολή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιου ΙΙ (408-450) τα πήραν απο την Χίο και τα τοποθέτησαν στον ιππόδρομο της Κωνσταντίνου πόλεως.

Το 1204 κλάπηκαν από τον Ενρίκο Δάνδολο, στη Δ΄ Σταυροφορία! Ο Δάνδολος τα έβαλε στη βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, όπου έμειναν μέχρι το 1797.

Ύστερα ο Ναπολέων τα τοποθέτησε επάνω στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι!

Οι κατακτητές – σύμμαχοι τα έστειλαν πίσω στη Βενετία μετά την πτώση του Ναπολέοντα το 1815.

Σήμερα εξακολουθούν να ευρίσκονται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου αντίγραφα των χάλκινων ίππων καθώς τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο του Ναού..

Τα κολάρα που υπάρχουν στα άλογα προστέθηκαν το 1204 για να καλυφθούν τα σημεία από τα οποία είχαν κοπεί τα κεφάλια προκειμένω να μεταφερθούν στη Βενετία...

Μας έρχεται στο νου ο στίχος του Γιώργου Σεφέρη <<όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει>> με τον οποίο ο ποιητής αναλογίζεται τα ένδοξα χρόνια του ελληνικού παρελθόντος, του οποίου διάσπαρτα υπάρχουν παντού καλλιτεχνικά δημιουργήματα, κλεμμένα από άρπαγες εισβολείς, ανεπαρκείς και κατώτερους απέναντι στους αθάνατους δημιουργούς του Ελληνικού μεγαλείου!

Πάνω από ένα εκατομμύριο εκθέματα και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας έχουν κλαπεί από την εποχή της πρώτης άλωσης της Πόλης και βρίσκονται διάσπαρτα σε Βενετία και στα υπόγεια του Βατικανού. 

Αναρωτιέμαι μιας και πριν περίπου 20 χρόνια ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε ζητήσει συγγνώμη για όλα αυτά τα εγκλήματα που έκαναν εναντίον της Ορθοδοξίας οι προκάτοχοι του δεν θα έπρεπε σαν ένδειξη καλής θέλησης να επιστραφούν τουλάχιστον κάποια από αυτά εκεί που πραγματικά ανήκουν;

Στυλιανός Καβάζης

Μεσαιωνική - Βυζαντινή  & Μεταμεσαιωνική ιστορία
Read more... 👆

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Μικρασιατική καταστροφή - Η ζωή πριν τον ξεριζωμό

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2023 0 σχόλια

Βεγγέρα το βράδυ με σύκα, καρύδια και κουβέντα, ζεστασιά από το μαγκάλι, δουλειές στο χωράφι, τα κουκούλια, τη θάλασσα και τον αργαλειό αλλά και γιορτές με φαγητό, τραγούδι και χορό αποκαλύπτουν οι προφορικές μαρτυρίες των Μικρασιατών για τη ζωή τους πριν από τον ξεριζωμό, που σώζονται γράμμα προς γράμμα, λέξη προς λέξη, στο πλούσιο και πολύτιμο αρχείο που διατηρεί το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αυτό ζωντανεύουν οι μνήμες και οι περιγραφές περίπου πεντακοσίων Μικρασιατών, προσφύγων πρώτης γενιάς από το Αξάρι, τη Σμύρνη, την Προύσα, το Αϊδίνι, το Ανταβάλ, την Αρτάκη και άλλες περιοχές, που εξιστόρησαν με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής καθώς και τη ζωή τους πριν και μετά απ’ αυτά. Κι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι μνήμες φαίνεται να ξεθωριάζουν, είτε από τα χρόνια είτε από την ανάγκη των ανθρώπων να ξεχάσουν τα δυσάρεστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο ισχυρές και ξεκάθαρες που αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για γεγονότα, ήθη και έθιμα, γεωγραφικές πληροφορίες και λαογραφικά στοιχεία.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο πλαίσιο φακέλου για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξετυλίγει τις μαρτυρίες των ανθρώπων που την έζησαν, πριν από τον ξεριζωμό, στο ταξίδι της προσφυγιάς και στη νέα πατρίδα.

Η καθημερινή ζωή μέσα από πλούσιες μαρτυρίες

Πλούσιες αλλά και συναισθηματικά φορτισμένες είναι οι μαρτυρίες των προσφύγων που αφορούν την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες των κατοίκων, τα έθιμα και τη λαογραφία του τόπου.

Σύμφωνα με τη Φωτεινή Μερτζεμέκη από το Αξάρι, στο χωριό υπήρχε ελληνικό σχολείο όπου πήγαιναν αγόρια και κορίτσια. Οι Έλληνες ήταν χριστιανοί Ορθόδοξοι, μιλούσαν μεταξύ τους ελληνικά και πήγαιναν στην εκκλησία. Γιόρταζαν τις γιορτές καθώς οι Τούρκοι δεν τους το απαγόρευαν και τηρούσαν τα έθιμα βάφοντας κόκκινα αυγά, κάνοντας περιφορά του Επιταφίου και ψήνοντας αρνιά και τσουρέκια.

Από τις αναμνήσεις της «ξεπηδούν» το μπακιρένιο μαγκάλι, με το οποίο ζεσταινόταν η οικογένεια, το λαβόμανο (μια κανάτα σε έναν δίσκο για το καθημερινό πλύσιμο) και το παγωτό γλασάδα που πουλούσαν πίσω από τον σταθμό. «Έλα να σε κεράσω μια γλασάδα», έλεγαν οι παγωτατζήδες και η χαρά των μικρών παιδιών ξεχείλιζε… «Το καλοκαίρι πηγαίναμε στα αμπέλια. Εκεί βράζανε καζάνια και τα σταφύλια τα κόβανε, τα βάζανε και τα ζεματούσανε και στρώνανε αντίσκηνα. Τα στεγνώνανε. Σταφίδα γινότανε», διηγείται η κ. Μερτζεμέκη. «Δεν τα πουλούσανε τότε σαν σταφύλια, σταφίδες τα κάνανε και τα βάζανε στα τσουβάλια», εξηγεί.

Τα βράδια, τον ελεύθερό τους χρόνο οι άνθρωποι τον περνούσαν με βεγγέρα. «Λέγαμε, απόψε θα ‘ρθουμε σε σένα. Πηγαίναμε σε ένα φιλικό σπίτι και εκείνοι ετοιμάζανε σύκα, σπάγανε καρύδια, γέμιζαν τα σύκα με καρύδια, τα βάζανε σε μια πιατέλα και μας κερνούσανε …. Μας κερνούσαν και καφέ, καθόμασταν μέχρι τις έντεκα, δώδεκα και μετά φεύγαμε. Την άλλη μέρα λέγαμε σήμερα να ‘ρθείτε να φάτε σε εμάς. Φέρναμε τα κατμέρια, τετράγωνο φύλλο που βάζαμε μέσα τυρί και αυγά, το διπλώναμε ώστε να κάνουμε ένα τετράγωνο και το τηγανίζαμε», αναφέρει η ίδια.

Όταν έρχεται η κουβέντα στα Μικρασιάτικα φαγητά, οι πληροφορίες ρέουν σαν νεράκι: ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους κεφτέδες από ρεβίθια, τα ντολμαδάκια, τα σαρμαδάκια, και τους τζιγεροσαρμάδες ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα προσκαλεί την ερευνήτρια για φαγητό και δίνει λεπτομερείς οδηγίες: «παίρνω τη σκέπη του αρνιού… τη σκωταριά την κόβουμε βούκες βούκες … κρεμμυδάκια, άνηθο, δυόσμο τα ανακατεύουμε… σε μια γιαουρτόκουπα βάζεις τη σκέπη, δυο-τρεις κουταλιές από αυτό, τα σκεπάζ, και τα βάζεις σα καπελάκια στο ταψί και στο φούρνο και ύστερα γίνεται ένα φαΐ, να τρως και να μην χορταίνεις…».

Όσο για τα μαγαζιά και τα ψώνια, η κυρία Φωτεινή λέει: «Άμα θέλαμε μεγάλα μαγαζιά για προίκα να ψωνίσουμε -πώς τώρα πάμε στη Θεσσαλονίκη- πηγαίναμε στη Σμύρνη και ψωνίζαμε». Στα γλέντια του γάμου, ο Ιωάννης Δανιηλίδης από το Ανταβάλ αναφέρει ότι παίζανε κλαρίνο και ούτι και χορεύανε καρσιλαμά και σιρούκ, χορούς σταυρωτούς, ενώ η κυρία Φωτεινή θυμάται ακόμη και τα τουρκικά έθιμα του γάμου: «είχε ένα λουτρό και οι Τουρκάλες άμα θα κάνανε γάμο το Σάββατο πήγαιναν και λούζαν τη νύφη. Είχε ένα μεγάλο δωμάτιο και είχε καρέκλες και εκεί πέρα καθόντουσαν και κερνούσαν και τραγουδούσανε και χορεύανε εκεί πέρα και εμείς βλέπαμε».

Δουλειά και εργασία

Μπορεί οι σκηνές αυτές της καθημερινής ζωής να έχουν αποτυπωθεί στα παιδικά μάτια των προσφύγων, όμως η καθημερινότητα απαιτούσε αγώνα και σκληρή δουλειά. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ασχολούνταν με τη γεωργία, τους μεταξοσκώληκες, το ψάρεμα και το εμπόριο ενώ κάποιους τους έπαιρναν στρατιώτες στον Τουρκικό στρατό. Άλλοι είχαν καταστήματα, έφτιαχναν χαλιά, ήταν τσαγκάρηδες, τεχνίτες και ράφτες.

«Ο μπαμπάς μου είχε μεγάλο μαγαζί, μπαχτό (σ.σ. υφαντά στον αργαλειό) πουλούσε, ψιλικατζίδικο στην αγορά και το μισό ήταν πατάρι και απάνω τότε δεν είχε τσιγάρα, είχε μηχανή, τσιγαρόχαρτα έβγαζε. Είχε οκτώ υπαλλήλους και κόβανε τσιγαρόχαρτα και τα πουλούσανε», επισημαίνει η κ. Μερτζεμέκη.

Ιδιαίτερη αναφορά στους μεταξοσκώληκες κάνουν ο Γρηγόρης Γεωργόπουλος από το Αρμουτλί Νικομήδειας και η Ελένη Γαβριηλίδου – Τσεπραηλίδου από το Γιαϊλαντσίκ της Μικράς Ασίας. Ο Αριστοτέλης Ροδίτης από τους Ελιγμούς σημειώνει ότι η ενασχόληση της μητέρας του είχε να κάνει με τα οικιακά και είχε στην κατοχή της κουκούλια για να φτιάχνει μετάξι. Το σπίτι του, όπως λέει, είχε δύο πατώματα, στο πρώτο έμενε η οικογένεια και στο δεύτερο η μητέρα φύλασσε τα κουκούλια.

Χειροποίητα χαλιά έφτιαχνε η μητέρα της Μαρίας Μαρκούτσογλου από τη Σπάρτα Ικονίου, που, όπως τονίζει, είχε ολόκληρη παραγωγή από χειροποίητα χαλιά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές.

Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια του Ιωάννη Δανιηλίδη από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας είχε πολλά στρέμματα αμπέλια και μεγάλη παραγωγή κρασιού, ενώ η Φωτεινή Τολούδη Κοσμά από την Απολλωνιάδα του νομού Προύσης αναφέρει ότι στην περιοχή ζούσαν Έλληνες και Τούρκοι που ασχολούνταν με τη γεωργία (κυρίως τα αμπέλια και της ελαιώνες) αλλά και με το ψάρεμα και το εμπόριο. Ο δικός της πατέρας ήταν στρατιώτης στον τουρκικό στρατό. Παντοπώλης ήταν ο πατέρας του Γιώργου Καράμπελα από το Βόρι στον Μαρμαρά, αλλά ο ίδιος από 14 ετών έγινε τσαγκάρης. Κατάστημα είχε και ο Αναστάσης Καζασίδης από το Ελ Μαλί στην περιοχή της Αττάλειας ενώ εκείνος μάθαινε την τέχνη του ράφτη.

Όσο για την καθημερινή ζωή, ο Ιωάννης Δανιηλίδης αναφέρει ότι «οι άντρες πήγαιναν στη δουλειά και μετά στα καφενεία και παίζανε κουμάρι.Oι γυναίκες πάλι πλέκανε με τον αργαλειό και πουλούσανε τα πλεκτά στους Τούρκους».

Οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων

Κοινό στοιχείο στις μαρτυρίες και τις συνεντεύξεις των προσφύγων της πρώτης γενιάς από τη Μικρά Ασία είναι οι αναφορές τους στις ομαλές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επισημαίνεται ότι «ο πόλεμος δημιούργησε την έχτρα». Η Φωτεινή Τολούδη – Κοσμά από την Απολλωνιάδα του νομού Προύσης που έζησε εκεί ως τα οκτώ της χρόνια αφηγείται ότι εκείνη την εποχή ο πληθυσμός της συγκεκριμένης περιοχής ήταν 80% Έλληνες και 20% Τούρκοι που συμβίωναν αρμονικά. Η ελληνική κοινότητα είχε τον πρόεδρό της ο οποίος είχε μεγάλη πολιτική ισχύ και συνεννοούνταν με τα άλλα εκτελεστικά όργανα του τουρκικού κράτους.

Τη ζωή στο Ανταβάλ της Καππαδοκίας περιγράφει ο Ιωάννης Δανιηλίδης: «Οι κάτοικοι του χωριού ήταν όλοι Έλληνες Ορθόδοξοι με τουρκικά ονόματα. Ελληνικά δε μιλούσαν, μόνο τουρκικά αλλά γράφανε με ελληνικά γράμματα. Στο σχολείο είχαν Έλληνες δασκάλους και δασκάλες και μάθαιναν επίσης γαλλικά και αραβικά. Ελληνική ιστορία δεν μαθαίνανε…. Οι πληθυσμοί ήταν ανάμεικτοι, Τούρκοι και Έλληνες, αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν γενικά καλές και επίσης οι Έλληνες θέριζαν τα χωράφια των Τούρκων. Ωστόσο πολλές φορές οι Τούρκοι έρχονταν για να πάρουν τους Έλληνες στο στρατό τους και επειδή οι Έλληνες κρυβόντουσαν, οι Τούρκοι έπιαναν και έδερναν τις γυναίκες τους». Η Δέσποινα Δανιηλίδου αναφέρει ένα περιστατικό όπου οι Τούρκοι σκότωσαν έξι επτά Έλληνες που έκοβαν ξύλα.

Η ιστορία και τα γεγονότα όπως τα έζησαν…

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν ένα κομμάτι μόνο από τις περιγραφές και τις αφηγήσεις των προσφύγων πρώτης γενιάς που έχουν καταγραφεί και διασώζονται πλέον στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού. «Όταν πηγαίνουμε σε έναν πρόσφυγα για να καταγράψουμε την ιστορία και τα γεγονότα που έζησε, ξέρουμε ότι δεν θέλουμε ούτε να του μάθουμε την ιστορία, ούτε εκείνος να μας μάθει την ιστορία, απλώς θέλουμε να μας αφηγηθεί τη δική του ιστορία…..» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ιστορικός του Αρχείου, Μαρία Καζαντζίδου.

Η ίδια επισημαίνει ότι το αρχείο είναι ο μόνος δημόσιος φορέας στη βόρεια Ελλάδα με τόσες πολλές καταγραφές προφορικών μαρτυριών και διευκρινίζει ότι πρόκειται για πάνω από 1500 μαρτυρίες προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την ανατολική Θράκη. Ειδικά για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, σημειώνει ότι είναι όλοι οι ανταλλάξιμοι, στους οποίους η συνθήκη της Λωζάννης συμπεριέλαβε όλο τον πληθυσμό. «Είναι όλοι οι Χριστιανοί που από το 1912 με ΄14 εγκατέλειψαν τον τόπο καταγωγής τους και ήρθαν στην Ελλάδα, ως το 1924 που ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή» προσθέτει.

Το αρχείο αυτό που ιδρύθηκε το 1994 περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα αρχειακών τεκμηρίων, από περιγραφές μαχών και αιτίων διεξαγωγής μιας σύγκρουσης, μέχρι συνταγές, τραγούδια, γλωσσικά ιδιώματα, λαογραφικά στοιχεία, γι αυτό και το μελετούν, διάφοροι ερευνητές, γιατροί, εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες, γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, λαογράφοι κ.ά.

Πηγή: tvxs.gr
Read more... 👆

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Λίμνη Κάρλα: Ποια είναι η λίμνη που απειλεί με νέες πλημμύρες τη Θεσσαλία

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2023 0 σχόλια

Ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες ώρες η αύξηση της στάθμης των υδάτων στη λίμνη Κάρλα, καθώς ο κίνδυνος να πλημμυρίζουν τα παραλίμνια χωριά εντείνεται όλο και περισσότερο.

Ποια είναι όμως η λίμνη Κάρλα; Και πόσα γνωρίζουμε γι' αυτή;

Η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πεδιάδας της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας. Είχε μέγεθος 180- 195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μέτρα.

Αν και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας, τα προβλήματα που προκαλούσε στις τοπικές αγροτικές καλλιέργειες λόγω των συχνών πλημμύρων, άρχισαν να προβληματίζουν τις τοπικές Αρχές για το μέλλον της.

Να σημειωθεί ότι η λίμνη Κάρλα είχε ενταχθεί και στο δίκτυο προστασίας Natura, καθώς φιλοξενούσε σπάνια είδη πτηνών. Μαυρόκοτες, χηνάρια, κύκνοι, πελεκάνοι, ορτσάδες, διασέλες, ήταν μερικά από αυτά.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που εκπονήθηκε το 1962, στη λίμνη υπήρχε ο μεγαλύτερος αριθμός υδρόβιων πτηνών που είχε παρατηρηθεί στην Ελλάδα (430.000) ενώ είχαν καταγραφεί 143 είδη πτηνών, από τα οποία τουλάχιστον τα 55 θεωρούνται σήμερα προστατευόμενα.

Η αποξήρανση του '62 και οι επιπτώσεις

Οι συχνές πλημμύρες, η ανάγκη να δημιουργηθούν νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και ο φόβος εξάπλωσης της ελονοσίας, λόγω της τεράστιας ποσότητας κουνουπιών που συγκέντρωναν οι βαλτώδεις εκτάσεις πέριξ της λίμνης, οδήγησαν στην απόφαση για την αποξήρανσή της.

Οι αποξηραντικές εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1964, με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων. Το έργο της αποξήρανσης παρουσιαζόταν ως το κορυφαίο τεχνικό έργο προς όφελος της ελληνικής γεωργίας,

Και πράγματι τα πρώτα χρόνια έδειχνε ότι "δουλεύει", αφού δημιουργήθηκαν περισσότερα από 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και η παραγωγή παρουσίασε αύξηση. Αφενός λόγω της επέκτασης της άρσευσης σε όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και λόγω μείωσης των πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, η μελέτη του υπουργείου Γεωργίας για την αξιοποίηση της πεδιάδας της Κάρλας προέβλεπε την κατασκευή ταμιευτήρα 64. 700 στρεμμάτων, σήραγγας και τάφρων πεδινών υδάτων. Η λίμνη θα χρησιμοποιούνταν για άρδευση με αρδευτικά κανάλια και θα τροφοδοτούνταν με νερά του Πηνειού. Αντ' αυτού όμως, κατασκευάστηκε σήραγγα για την ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης.

Ωστόσο, γρήγορα διαπιστώθηκε πως οι αρνητικές συνέπειες που προκλήθηκαν στο περιβάλλον ήταν περισσότερες από τα οφέλη.

Μερικές από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αποξήρανσης ήταν:
  1. η ραγδαία πτώση της υπόγειας υδροφορίας
  2. η εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον ευρύτερο χώρο της περιοχής της Κάρλας
  3. η ρύπανση στον Παγασητικό κόλπο λόγω διοχέτευσης μολυσμένου νερού από τα βιομηχανικά απόβλητα αποχέτευσης και από τα αγροχημικά
  4. η ρύπανση των τάφρων
  5. η εμφάνιση ρηγμάτων μεγάλου βάθους και καταστροφή κτισμάτων
  6. η καταστροφή γεωτρήσεων και ξήρανση πηγών μεταξύ των οποίων και η Υπέρεια Κρήνη στο Βελεστίνο
  7. η μείωση της βιοποικιλότητας
  8. η 'εξαφάνιση' των ντόπιων ψαράδων
  9. αλλαγές στο μικροκλίματος της περιοχής
  10. αδυναμία υδροδότησης πόλεων και οικισμών
  11. προβλήματα αλατότητας και αλκαλικότητας των χωμάτων
Έτσι, το 1995 άρχισε να συζητάται η αποκατάσταση και αναδημιουργία της λίμνης, το μέγεθος της οποίας δεν θα ξεπερνούσε τα 38.000 στρέμματα (περίπου το 1/5 του αρχικού μεγέθους της). Το έργο ολοκληρώθηκε τελικά το 2018.Μεγάλο μέρος των σπάνιων πτηνών που φιλοξενούσε η λίμνη στο παρελθόν βρήκαν ξανά καταφύγιο στα νερά της, ωστόσο η σωστή διαχείριση των υδάτων εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο ζητούμενο.

Πάνω από 180.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει

Οι κάτοικοι έξι χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλας έλαβαν το βράδυ της Πέμπτης (14/9) προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων στη λίμνη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα χωριά Κανάλια, Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία και Σωτήριο, Νίκη και Αχίλλειο στη Λάρισα.

Όπως έγινε γνωστό η στάθμη έχει ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα ενώ η εικόνα θυμίζει πλέον την αρχική έκταση της λίμνης, καθώς πάνω από 180.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.
Read more... 👆

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Κινητήρας θαύμα σε μέγεθος μπάλας προσφέρει πέντε φορές τη δύναμη ενός diesel

Σάββατο, Απριλίου 08, 2023 0 σχόλια

 


Ονομάζεται «X Engine», φέρει την υπογραφή της άσημης LiquidPiston και διεκδικεί τον τίτλο του αποδοτικότερου και πιο αξιόπιστου περιστροφικού κινητήρα που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Μολονότι οι θερμικοί κινητήρες βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους, αυτό δεν στερεί το δικαίωμα της εξέλιξής τους από λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς κατασκευαστές, οι οποίοι αναζητούν έστω και την τελευταία στιγμή τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να τους κρατήσουν στη ζωή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της LiquidPiston, η οποία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου περιστροφικού κινητήρα με ιδιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, ο περιστροφικός κινητήρας που κατασκεύασε έχει λύσει οριστικά τα προβλήματα αξιοπιστίας ενός τυπικού Wankel, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και την απαιτούμενη αποδοτικότητα.

Γνωστός με την κωδική ονομασία XTS-210, ο περιστροφικός κινητήρας της LiquidPiston είναι υπερτροφοδοτούμενος, δίχρονος με χωρητικότητα 210 κ.εκ. και απόδοση που ξεπερνά τους 27 ίππους και αγγίζει τα 30 Nm ροπής στις 6.500 στροφές ανά λεπτό.

Αν μάλιστα συγκριθεί με έναν κινητήρα diesel ανάλογης χωρητικότητας, με παρόμοιο μέγεθος και βάρος, τότε η απόδοση του XTS-210 αποδεικνύεται ως και πέντε φορές μεγαλύτερη.

Τα λιγοστά κινούμενα μέρη και η δυνατότητα να λειτουργεί με διαφορετικούς τύπους καυσίμου έρχονται να προστεθούν στο βιογραφικό του και να επεκτείνουν το εύρος της εφαρμογής του.

Έτσι, λοιπόν, ο ίδιος κινητήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο όχημα, σε μικρό αεροσκάφος ή ακόμα και να αναλάβει τον ρόλο της γεννήτριας.

Με δεδομένο μάλιστα το μικρό του μέγεθος και το χαμηλό βάρος του -μόλις 19 κιλά- θα μπορούσε να τοποθετηθεί οπουδήποτε χωρίς να αλλάξει τις χωροταξικές ισορροπίες.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο περιστροφικός κινητήρας της LiquidPiston έχει ήδη τραβήξει την προσοχή του αμερικανικού στρατού, ο οποίος πρόκειται να εφοδιαστεί με τον XTS-210 δαπανώντας για τον σκοπό αυτόν 9 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Car and Motors
 
Read more... 👆

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Το έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών το 1826, που νίκησαν τον Ιμπραήμ

Σάββατο, Μαρτίου 25, 2023 0 σχόλια

Το θρυλικό έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών το 1826, που νίκησαν τον Ιμπραήμ ,όταν επιτέθηκε να τις καθυποτάξει τιμά όλες τις Έλληνίδες και όλους τους Έλληνες.Στίς 22-6-1826, αρχίζει ο αγώνας των Μανιατών, να σώσουν τα ιερά τους χώματα. 

Ο Ιμπραήμ με 15.000 άνδρες επιτίθεται στη Μάνη από στεριά και θάλασσα. Βομβαρδίζει με τον στόλο του τις θέσεις των αμυνομένων και εξαπολύει κατά κύματα, 8.000 πεζούς και ιππείς εναντίον 2.400 Μανιατών και τους στέλνει τελεσίγραφο : Να παραδοθούν αμαχητί, άλλως δεν θα αφήσει όρθιο «ίχνος οσπιτίου».

Οι Μανιάτες όλοι μαζί με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη απαντούν από τη Βέργα στο ιταμό τελεσίγραφο : 

Σε περιμένουμε εδώ με όλες τις δυνάμεις σου ΕΛΑ

Τρείς ημέρες κράτησε η Βέργα άπαρτο κάστρο.Βλέποντας ο Ιμπραήμ πως η Βέργα δεν κάμπτεται , σε αντιπερισπασμό ανοίγει μέτωπο στην καρδιά της Μάνης, στο Διρό, όπου γυναίκες,παιδιά γέροντες έμειναν πίσω για τον θερισμό.

Οι Ηρωίδες Μανιάτισσες έκαμαν τα δρεπάνια όπλα θανάτου και σκόρπισαν τον θάνατο στο τούρκικο ασκέρι.

Η λαϊκή μούσα διέσωσε τον ανεπανάληπτο θρύλο των Μανιατισσών, που αντί για νέο Ζάλογγο, έκαναν κάτι το πρωτοφανές πολεμώντας μέχρι τη ΝΙΚΗ.

"Οι γυναίκες εν τω άμα, κάμανε μεγάλο θάμα.

Ανασκουμπώνουν τις ποδιές και βάνουν πέτρες στρογγυλές.

Καύκαλα ανοίγουνε πολλά ή σκορπούνε τα μυαλά και αρπάζουν τα δρεπάνια και τους κόβουν τα κεφάλια.

Η Πανωραία, κόρη του γερο-Βοζίκη, πηγαίνοντας στο χωράφι ψωμί, είδε δύο τουρκοαιγύπτιους να χτυπούν τον πατέρα της. Απέκοψε τον λαιμό του ενός με το δρεπάνι και ξέκαμε με την βοήθεια του πατρός της τον άλλο.

Η σύζυγος του Γερακαράκου που πήγαινε τρόφιμα στον άνδρα της, που πολεμούσε στη Βέργα, νηστικός τρία μερόνυχτα,πολέμησε μαζί με άλλες γυναίκες στα Ξεπαπαδιάνικα. Κι ενώ το παιδί της έριχνε με τ' όπλο, εκείνη έριχνε πέτρες τους Τούρκους.

Κι όταν έκλεισε τα ματάκια του εκείνη στάθηκε στη θέση του.Το ίδιο έκαναν όλες στο Φλομοκότρωνα της Χαριάς, όσες βρήκαν τα παιδιά σκοτωμένα στο ταμπούρι τους. Δεν είπαν μιλιά σε κανέναν. Έκαναν πέτρα την καρδιά τους, πήραν τα καριοφίλια των παιδιών και άρχισαν να βάζουν κατά του εχθρού.

Ηττημένος υποχωρούσε ο Ιμπραήμ με το στρατό του, καθώς οι γενναίοι Μανιάτες και Μανιάτισσες τους κυνηγούσαν.

Μια Σπαρτιάτισσα,έπεσε στη θάλασσα ,άρπαξε έναν Αλβανό που κολυμπούσε για να σωθεί,του ζητούσε λόγο που της έκαψε τις θημωνιές και τον έπνιξε !

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΟΛΕΣ.

ΑΘΑΝΑΤΗ ΜΑΝΗ.
Read more... 👆

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας: Ένας μαθητής απαντά και ρίχνει το Ίντερνετ

Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2023 0 σχόλια

Πού να το φανταζόταν η ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής και μαμά κ. Ελπίδα Κομιανού, ότι ένα post στον λογαριασμό της στο Facebook, με μια έκθεση που έγραψε ο γιος της, απαντώντας στο ερώτημα «Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας», θα «έριχνε» το ελληνικό internet.

Όπως περιγράφει η μαμά πάνω από την φωτογραφία της έκθεσης:

Απάντηση του γιού μου στο εθνικιστικό κρεσέντο προπονητή του που εξέφρασε στα παιδιά το αίτημα -καλοκαιριάτικα- να γράψουν έκθεση με θέμα:

“Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας”

Τι έγραψε ο γιος της;

Το να είσαι Έλληνας είναι το ίδιο με το να είσαι Αλβανός, Σύριος, Αμερικανός, Γερμανός, Τούρκος. Ο Έλληνας γεννιέται με την ίδια αξία και πεθαίνει με την ίδια. Δεν γεννιέται με κανένα προτέρημα υπέρ του ξένου. Ζει σε έναν τόπο όπως οι υπόλοιποι, απλά με πολύ ήλιο και θάλασσα.

Το αρνητικό αυτού του τόπου είναι ότι υπάρχουν Έλληνες που πιστεύουν ότι η ιδιότητα του Έλληνα τον καθιστά ανώτερο έναντι των υπολοίπων. Όλοι γεννιόμαστε ίσοι, όπως και πεθαίνουμε. Η αξία που αποκτούμε προκύπτει από το αν ό,τι κάναμε στην ζωή επηρέασε θετικά την ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη.”

Το ποστ της μαμάς έχει λάβει περισσότερες από 7 χιλιάδες «αντιδράσεις» και τουλάχιστον 2 χιλιάδες κοινοποιήσεις και ενώ πολλοί είναι αυτοί που τη συγχαίρουν για τις αξίες που έχει μεταλαμπαδεύσει στο παιδί της, δεν είναι και λίγοι αυτοί που την επικρίνουν, θεωρώντας ότι δεν του έχει μεταδώσει το απαραίτητο εθνικό φρόνημα.

Ανεξάρτητα από το πώς κρίνουμε εμείς την έκθεση του παιδιού (αυτό εν προκειμένω δεν έχει μεγάλη σημασία), οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πάντως, ότι ο τρόπος γραφής του είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένος.

Read more... 👆

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Αυτοκίνητο: Διακριτικό σήμα Σ και όχι Ν

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2023 0 σχόλια

θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν στο πίσω παρμπρίζ του οχήματός τους οδηγοί ηλικίας 17 ετών και άνω, που συνοδεύονται από έμπειρο οδηγό, με τουλάχιστον 5 έτη οδήγησης.

Από τον Ιανουάριο του 2022 έχει ψηφιστεί και ισχύει στη χώρα μας η συνοδευόμενη οδήγηση – δηλαδή η απόκτηση διπλώματος από άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 17 έτη τους με την προϋπόθεση να συνοδεύονται στο αυτοκίνητο από έναν ενήλικα που έχει δίπλωμα 5 χρόνια και ηλικία τουλάχιστον 25 ετών.

Στην περίπτωση που ούτε ο οδηγός, ούτε και ο συνοδηγός δεν πληρούν τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις και δεν είναι τοποθετημένο το κεφαλαίο «Σ» στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου, κατόπιν ελέγχου, επιβάλλεται βαρύτιμο πρόστιμο.

Γνωρίζατε ότι από την αρχή του έτους 2022 όπου ψηφίστηκε ο νόμος για την οδήγηση από τα 17 έτη, υποχρεωτική είναι η παρουσία του «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Έτσι μετά το «Ν» θα πρέπει να συνηθίζουμε και στο »Σ».

Για μια νέα κατηγορία οδηγών γίνεται υποχρεωτικό το «Σ» στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2022 οι νέοι από 17 ετών μπορούν να δώσουν εξετάσεις για άδεια οδήγησης τύπου Β, αλλά και να οδηγήσουν, υπό αυστηρούς όμως όρους.

Αυτοκίνητο: Νέα δεδομένα

Με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. Δ30Μ3/347507 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις οδήγησης με συνοδό για τους οδηγούς που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαεπτά (17) ετών καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτείται να πληροί ο συνοδός τους.

Συγκεκριμένα, ο συνοδός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον 5 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να έχει άδεια οδήγησης σε ισχύ, την οποία θα φέρει μαζί του κατά την συνοδευόμενη οδήγηση.

Από την πλευρά τους, οι νέοι οδηγοί με συνοδό υποχρεούνται να τοποθετήσουν στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου ένα διακριτικό σήμα διαστάσεων 12 x15 εκατοστά, το οποίο θα περιέχει το κεφαλαίο γράμμα «Σ».

Στους νέους άνω των 17 χορηγείται προσωρινή άδεια οδήγησης, με την οποία επιτρέπεται η συνοδευόμενη άδεια οδήγησης εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου της κατοικίας του και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, εντός των ορίων της Περιφέρειας.

Read more... 👆

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Chernobyl: Άγρια ζώα καταλαμβάνουν την απαγορευμένη ζώνη

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2023 0 σχόλια

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Τσέρνομπιλ, όπου το 1986 έλαβε χώρα ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία, έχει μετατραπεί σε απαγορευμένη ζώνη μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Καμία ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα δεν επιτρέπεται εντός των ορίων της περιοχής.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Portsmouth μελετά την εξέλιξη της άγριας ζωής στη συγκεκριμένη ζώνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 29 ετών. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας ευδοκιμεί εκεί. Τα αποτελέσματα της έρευνάς δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Πλέον στην απαγορευμένη περιοχή, ζουν θηλαστικά όπως ελάφια και χοίροι αλλά και είδη όπως οι λύκοι που σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος μιας τόσο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής είναι στην ουσία μικρότερος από την επίδραση που έχει η καθημερινότητα του ανθρώπου στον πλανήτη. Πλέον στην απαγορευμένη περιοχή, ζουν θηλαστικά όπως ελάφια και χοίροι αλλά και είδη όπως οι λύκοι που σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

«Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν είναι καταστροφικά, εννοείται πως είναι» σημειώνει στον Guardian ο καθηγητής Jim Smith, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Επισημαίνουμε απλώς την προφανή διαπίστωση, ότι η ανθρώπινη καθημερινή παρέμβαση καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον».

Ο καθηγητής Tim Mousseau από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα εξηγεί ωστόσο στο BBC ότι η προσέγγιση της νέας έρευνας πρέπει να γίνει με προσοχή, ειδικά όσον αφορά τα μικρά ζώα. «Η έρευνα έχει εφαρμογή σε μεγάλα θηλαστικά που υφίστανται κυνηγετική πίεση, όχι στην πλειοψηφία των ζώων, όπως τα πτηνά, τα μικρά θηλαστικά και τα έντομα που δεν επηρεάζονται άμεσα από την ανθρώπινη παρουσία».



























Πηγή: lifo.gr

Read more... 👆

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Η «αυτοκτονία» της Kodak: Ξεκίνησε μόνη της την ψηφιακή επανάσταση που την χρεοκόπησε

Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2023 0 σχόλια

Στις 28 Φεβρουαρίου 1995 η Kodak κυκλοφόρησε την DC40, τη δεύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που βγήκε στην αγορά.

Μπορεί η QuickTake 100 της Apple να είχε κυκλοφορήσει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, όμως ήταν το marketing της Kodak που έκανε τις ψηφιακές μηχανές δημοφιλείς ανάμεσα στους αγοραστές. Για πολλούς, ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η επανάσταση της ψηφιακής φωτογραφίας. Η ειρωνεία είναι πως εξαιτίας αυτής της ψηφιακής επανάστασης που η ίδια ξεκίνησε, η Kodak κατέληξε χρεοκοπημένη.

Το βέβαιο είναι ότι η Kodak ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. Όσοι έχουν δουλέψει για αυτήν, μαρτυρούν ότι ήταν η Apple ή η Google της εποχής. Για αυτό, εξάλλου και οι λαμπρότεροι επιστήμονες ήθελαν να δουλεύουν στα κεντρικά γραφεία της, στο Ροτσέστερ της Νέας Υόρκης.

Ήταν εκείνη που δημιούργησε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του κόσμου, το 1975. Επρόκειτο για μία κάμερα που λειτουργούσε χωρίς φιλμ, αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες σε μία κασέτα (το αντίστοιχο της σημερινής κάρτας μνήμης, δηλαδή).

Όμως η τεχνολογία αυτή έμελλε να γίνει ευρέως διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό το 1995, με την επαναστατική DC40. Έως το τέλος του 2004, πάνω από 4 στα 10 αμερικανικά νοικοκυριά θα είχαν στην κατοχή τους τουλάχιστον μία ψηφιακή μηχανή.

Και όμως, η Kodak θα χρεοκοπούσε το 2012, μόλις λίγους μήνες πριν το Facebook εξαγοράσει το Instagram αντί 1 δισ. δολαρίων και εγκαινιάσει τη «χρυσή εποχή» της φωτογραφίας.

Πώς έγινε αυτό; Η ιστορία της Kodak διδάσκεται στους φοιτητές της διοίκησης επιχειρήσεων σαν μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών που απέτυχαν να προσαρμοστούν στις εποχές που αλλάζουν και στις νέες τεχνολογίες.

Η λίστα είναι μεγάλη: Xerox, Motorola, Sun Microsystems, IBM, HP, Yahoo, Nokia κτλ. Όμως η περίπτωση της Kodak ίσως είναι η πιο χαρακτηριστική.

Και αυτό γιατί ενώ η Kodak ήταν εκείνη που έριξε στην αγορά τις ψηφιακές μηχανές, η αλαζονεία και η τυφλή πίστη της στο φιλμ την έκαναν να πιστέψει πως μπορούσε να πείσει τους καταναλωτές να αγνοήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία.

Για να κατανοήσει κανείς την κουλτούρα που επικρατούσε μέσα στην εταιρεία, αρκεί να αναλογιστεί ότι η Kodak είχε μερίδιο αγοράς 90% στο φωτογραφικό φιλμ στις ΗΠΑ. Το σλόγκαν της «Kodak moment» («στιγμή Kodak») είχε μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο των Αμερικανών, σαν μια φράση που περιέγραφε ένα σημαντικό προσωπικό γεγονός που έπρεπε να απαθανατιστεί.

Πρακτικά, η Kodak υποτίμησε τη δύναμη της νέας τεχνολογίας και υπερτίμησε τη δική της δύναμη τόσο στην τεχνολογία όσο –κυρίως- στο marketing.

Οι ψηφιακές μηχανές είναι για τους ερασιτέχνες, πίστευαν τα στελέχη της Kodak στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η ποιότητα του φιλμ είναι αξεπέραστη, επομένως, οι επαγγελματίες φωτογράφοι και το Χόλιγουντ δεν θα το εγκατέλειπαν ποτέ. Και εξάλλου, ο κόσμος πρέπει να τυπώσει τις φωτογραφίες του για να τις βάλει στην κορνίζα και να τις στείλει στους μακρινούς συγγενείς, πίστευαν.

Έτσι η Kodak -όπως και η μεγάλη ανταγωνίστριά της, η Fujifilm- συνέχισε να επενδύει στο φωτογραφικό φιλμ. Το 2004 κυκλοφόρησε τα φιλμ Kodak Professional Ultra Color.

Αντί να επενδύσει στη νέα ψηφιακή τεχνολογία την οποία εκείνη είχε βοηθήσει να αναδυθεί, η Kodak άφησε να πάνε χαμένα τόσο το χρονικό προβάδισμα όσο και οι τεράστιοι πόροι που είχε στη διάθεσή της, υπό τον φόβο ότι η ψηφιακή φωτογραφία θα «κανιβάλιζε» τις πωλήσεις του φιλμ.

Όταν επιτέλους αποφάσισε να μπει στον «χορό», ήταν πια πολύ αργά. Η δύναμή της στο marketing είχε μειωθεί, η αξία του brand της είχε υποχωρήσει και το τεχνολογικό της πλεονέκτημα είχε εξανεμιστεί.

Τον Ιανουάριο του 2012, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1880 από τον George Eastman, κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας ύψους 6,75 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιοργάνωσής της υπό το καθεστώς της χρεοκοπίας, η Kodak ήλπιζε ότι θα συγκέντρωνε πάνω από 2 δισ. δολάρια πουλώντας τις περίπου 1.100 πατέντες της γύρω από την ψηφιακή απεικόνιση. Όμως το χαρτοφυλάκιο με τις πατέντες «έπιασε» μόνο 525 εκατ. δολάρια.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν πια η Kodak εξήλθε από τη χρεοκοπία, τον Σεπτέμβριο του 2013, είχε αναγκαστεί να πουλήσει μεγάλα κομμάτια της δραστηριότητάς της. Η εταιρεία που προέκυψε από την χρεοκοπία εστίαζε στις πωλήσεις εξοπλισμού και υπηρεσιών εκτύπωσης σε επιχειρήσεις. Για να το κάνει, είχε απολύσει 50.000 άτομα και είχε κλείσει 13 εργοστάσια φιλμ.

Πηγή: moneyreview.gr

Read more... 👆

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Μάθαμε από τους Αρχαίους Έλληνες: 10 μαθήματα ευτυχίας

Κυριακή, Μαρτίου 05, 2023 0 σχόλια

Όπως πίστευε ο Επίκουρος, ο άνθρωπος είναι κάτι μεγάλο και πολύτιμο. Την ευτυχία, τη μακαριότητα, την έχει μέσα του, φτάνει να παραμερίσει όσα τον ενοχλούν και του κάνουν κόλαση τη ζωή.

Εδώ σας δίνουμε 10 μικρά αλλά πολύτιμα μαθήματα ευτυχίας που μας δίνουν οι αρχαίοι πρόγονοι μας!

1. Κάνε τα πάντα με αγάπη!

Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς. Η αγάπη είναι η αιτία ενότητας όλων των πραγμάτων

Αριστοτέλης

2. Αγκάλιασε τις προκλήσεις και μάθε από αυτές.

Όπως λέει και το αρχαίο γνωμικό: «Ζήσε το σήμερα και ξέχασε το παρελθόν». Οι προκλήσεις είναι πάντα μια ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ακόμη και το ΟΧΙ μπορεί να γίνει μια νέα για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση.Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μας είναι ο εαυτός μας.

«Οι μικρές ευκαιρίες είναι συχνά η αρχή μεγάλων έργων».

Δημοσθένης

3. Πίστεψε στον εαυτό σου, άκουσε τον και μην παίρνεις πολύ σοβαρά αυτά που σου λένε οι άλλοι.
 
Κανείς δεν γνωρίζει τον εαυτό σου καλύτερα από εσένα τον ίδιο. Και κανείς τα παιδιά σου. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που δεν θα μοιραστούν τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες απόψεις και το ίδιο όραμα με εσένα, όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Θα υπάρξουν πολλοί που θα σου δώσουν δωρεάν συμβουλές για το πώς θα πρέπει να είναι η ζωή σου ως μητέρα ή πατέρας. Άκουσε τους χωρίς να τους κρίνεις και ακολούθησε αυτό που σου λέει η καρδιά σου

«Εκείνος που ξέρει να ακούει επωφελείται ακόμη κι από εκείνους που μιλούν άσχημα».

Πλούταρχος

«Μάθε να είσαι σιωπηλός, άφησε το μυαλό ήσυχο να ακούσει και ν’ απορροφήσει»

Πυθαγόρας

4. Ονειρέψου αυτά που θέλεις, και όχι αυτά που δεν θέλεις

Είναι σημαντικό να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να μην σταματήσουμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Αλλά πάντα να ελπίζουμε στα καλύτερα

«Μην ξοδεύεις αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα, είναι κάτι απ’ όλα αυτά που κάποτε ονειρεύτηκες να αποκτήσεις»

Επίκουρος

5. Ποτέ μην τα παρατάς και ποτέ μη χάνεις την πίστη σου
 
Αντικατέστησε τον φόβο με την ελπίδα.Η ταπεινοφροσύνη, ή αγάπη και η πίστη, μπορούν να κάνουν θαύματα. Και όλα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη εποχή.

«Δεν υπάρχει τίποτα «μεγάλο» που δημιουργείται ξαφνικά…Ένα τσαμπί σταφύλια χρειάζεται χρόνο να ανθίσει, να καρποφορήσει και να…ωριμάσει»

Επίκτητος

6. Πάντα να σκέφτεσαι και να «νιώθεις» θετικά

Η θετική σκέψη είναι δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων. Εστιάστε πάντα στο παρόν και στους λόγους για τους οποίους χαίρεστε! Απομακρύνετε από τη ζωή σας τους αρνητικούς ανθρώπους και φροντίστε πάντα να περιβάλλεστε από ανθρώπους με θετική ενέργεια.

Και όπως λένε και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι:
«Η ιατρική είναι συνυφασμένη με την ουσία του νου»

Ιπποκράτης

«Η ευτυχία εξαρτάται από τον εαυτό μας»

Αριστοτέλης

7. Ψάξε μέσα σου τις απαντήσεις
 
Πάντα η σκέψη και η ενδοσκόπηση μας βοηθάει να βρούμε τη σωστή λύση, όταν νιώθουμε μπερδεμένοι

«Αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε εσωτερικά θα αλλάξει την εξωτερική πραγματικότητα.»

Πλούταρχος

8. Οι δύσκολες καταστάσεις είναι που μας κάνουν πιο θαρραλέους
 
«Το θάρρος μας δε φαίνεται στις καθημερινές μας χαρούμενες σχέσεις, αλλά στις προκλήσεις της ζωής και τις αντιξοότητες»

Επίκουρος

9. Μην αντιστέκεσαι στο πεπρωμένο σου
«Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του»

Πλάτων

«Στον καθένα υπάρχουν τρεις αρετές: Η σύνεση, η δύναμη και η καλή τύχη»

Ίων ο Χίος

10. Δες τα λάθη σου θετικά και σαν εμπειρίες που θα κινούνται προς την κατεύθυνση των ονείρων σου.
 
«Αυτός που κάνει τα περισσότερα κάνει τα περισσότερα λάθη»

Ευριπίδης

Πηγή: imommy.gr
Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει