Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Portsmouth μελετά την εξέλιξη της άγριας ζωής στη συγκεκριμένη ζώνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 29 ετών. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας ευδοκιμεί εκεί. Τα αποτελέσματα της έρευνάς δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.
Πλέον στην απαγορευμένη περιοχή, ζουν θηλαστικά όπως ελάφια και χοίροι αλλά και είδη όπως οι λύκοι που σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος μιας τόσο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής είναι στην ουσία μικρότερος από την επίδραση που έχει η καθημερινότητα του ανθρώπου στον πλανήτη. Πλέον στην απαγορευμένη περιοχή, ζουν θηλαστικά όπως ελάφια και χοίροι αλλά και είδη όπως οι λύκοι που σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
«Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν είναι καταστροφικά, εννοείται πως είναι» σημειώνει στον Guardian ο καθηγητής Jim Smith, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Επισημαίνουμε απλώς την προφανή διαπίστωση, ότι η ανθρώπινη καθημερινή παρέμβαση καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον».
Ο καθηγητής Tim Mousseau από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα εξηγεί ωστόσο στο BBC ότι η προσέγγιση της νέας έρευνας πρέπει να γίνει με προσοχή, ειδικά όσον αφορά τα μικρά ζώα. «Η έρευνα έχει εφαρμογή σε μεγάλα θηλαστικά που υφίστανται κυνηγετική πίεση, όχι στην πλειοψηφία των ζώων, όπως τα πτηνά, τα μικρά θηλαστικά και τα έντομα που δεν επηρεάζονται άμεσα από την ανθρώπινη παρουσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου