Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Είναι το Έβερεστ το ψηλότερο βουνό στον κόσμο;


Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Έβερεστ είναι η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων, μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, καθώς και το ψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848,86 μέτρων.

Το ύψος του Έβερεστ κάθε χρόνο μεταβάλλεται κατά μερικά εκατοστά, καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την Ευρασιατική συνεχίζοντας τη διαδικασία της ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια, ενώ στο συγκεκριμένο ύψος ο αέρας είναι τόσο αραιός με σημαντικότατη έλλειψη οξυγόνου, η οποία συνδυαστικά με τους δυνατούς ανέμους και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη οποιασδήποτε χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές του.

Το ύψος του Έβερεστ, λοιπόν, είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο όχι τόσο στο βαθμό που να του δίνει και την πρωτιά ως το ψηλότερο σημείο της Γης. Αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό και γιατί ισχύει αυτό το περίεργο δεδομένο;

Ψηλότερο ακόμα και από το Έβερεστ, λοιπόν είναι το Mauna Kea, ένα ηφαίστειο στο Μεγάλο νησί της Χαβάης, το οποίο κορυφώνεται στα 4.205 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αλλά επειδή υψώνεται από τον πυθμένα του ωκεανού, το ύψος από τη βάση προς την κορυφή είναι στην πραγματικότητα πάνω από 10.000 μέτρα, καθιστώντας το έτσι, με τη μέτρηση αυτή τουλάχιστον, το ψηλότερο βουνό στον κόσμο.

Επίσης, το Έβερεστ δεν είναι ούτε το κοντινότερο σημείο της Γης στο διάστημα, καθώς αυτήν τη θέση κατέχει το ανενεργό ηφαίστειο Τσιμποράσο στη χώρα του Ισημερινού, στις Άνδεις, με ύψος 6.266 μέτρων. 

Παρόλο που αν μετρηθεί από το επίπεδο της θάλασσας είναι μικρότερο από το Έβερεστ, το Τσιμποράσο είναι στην ουσία κατά 2.168 μέτρα ψηλότερο από το Έβερεστ. Αυτό συμβαίνει γιατί η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, αλλά διογκώνεται στη μέση, και έτσι, πρόκειται για το σημείο με τη μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει