Αθώο, πανέμορφο, μαγικό. Ναι, ένα μωρό είναι όλα αυτά. Η επίδραση του όμως στην ζωή σου είναι αντίστοιχη με αυτή των αεροπλάνων που έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους. Ισοπεδωτική. Μάθε, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις τώρα για να μην σε βρει το τσουνάμι βαθιά στο πέλαγος με βάρκα την ελπίδα. Όπως, δηλαδή, συνέβη -πριν από ένα ακριβώς χρόνο- σε εμένα.
Κοιμήσου
Όπου και όποτε μπορείς. Βράδυ (προφανώς), πρωί και –οπωςδήποτε- μεσημέρι. Αγκαλία με την εγκυμονούσα συζηγό σου ή σόλο. Στο κρεβάτι, τον καναπέ στο σαλόνι ή την ξαπλώστρα στην παραλία. Και όταν νοιώσεις ότι χόρτασες, ότι δεν πάει άλλο, κοιμήσου λίγο ακόμη. Κάνε κάβα για αργότερα. Όταν, δηλαδή, έρθει το μωρό και ο Μορφέας σταματήσει να συχνάζει στα μέρη σου. Γιατί, πιστεψέ με, τίποτα δεν θα σου λείψει παραπάνω. Ακόμη και αν -όπως στην δική μου περίπτωση- είναι η γυναίκα μου που ξυπνάει τα βράδυα για το pit stop (αλλαγή πάνας, ταίσμα, κούνημα για να ξανακοιμηθεί) με εμένα σπανίως παρών, κάτι σαν φιλική συμμετοχή.
Ξε-χομπιάσου
Τι σου αρέσει να κάνεις; Να παίζεις Pro; Τότε χτύπα ένα 48ώρο μαραθώνιο να σου φύγει το γινάτι. Nα πίνεις μπύρες; Τότε πιες μονορούφι ένα κασόνι παραπάνω. Να βλέπεις ταινίες; Τότε κατέβασε 20GB παραπάνω. Να παίζεις 5Χ5 με τους κοληττούς σου; Τότε κλείσε θέση σε 5 διαφορετικές ομάδες, μια για κάθε βράδυ της εβδομάδας. Όποια, τελός πάντων, είναι η έξη σου, αυτή η μικρή συνήθεια που σου δίνει χαρά και χρώμα στην καθημερινοτητά σου, φρόντισε να την ξεφτιλίσεις από την χρήση πριν έρθει το μωρό. Γιατί μετά, μονάχα στιγμές θα μπορείς να ξεκλέβεις για πάρτη σου. Κάτι που και πάλι, πολυτέλεια θα είναι. Η, τουλάχιστον, έτσι θα θεωρείται από το έτερον ημισύ σου.
Φτιάξε το δωματιό του/της
Κάθε γυναίκα θέλει –πιο πολύ για την ψυχική της υγεία, παρά για λόγους πρακτικότητας- το δωμάτιο του παιδιού σε καρτ ποστάλ κατάσταση από την πρώτη στιγμή, λες και αν δεν είναι, το παιδί -με το που θα έρθει από το μαιευτήριο και θα το δει- θα ζητήσει με ύφος τζάστιν μπίμπερ να κάνει κράτηση σε άλλο ξενοδοχείο. Οπότε ενέδωσε αδιαμαρτύρητα και μπες από νωρίς στην διαδικασία επιλογής της κούνιας και των <ξηροκαρπιών> της (<προίκα> για γύρω γύρω, κουνουπιέρα, 2-3 κουκλάκια με τα οποία θα συνηθίσει το μωρό να κοιμάται μαζί μέχρι να φτάσει στην εφηβεία και, οπωςδήποτε, το ματζαφλάρι που στερεώνεις στην ράχη και παίζει κλασική μουσική, ενώ ταυτόχρονα αρκουδάκια/δελφινάκια/κτλ περιστρέφονται πάνω από το κεφάλι του). Στα πρακτικά της υπόθεσης μην ξεχάσεις να βάψεις το δωμάτιο με ένα χαρούμενο χρώμα –που δεν θα σιχαίνεσαι να βλέπεις μπροστά σου τα επόμενα χρόνια, να αγοράσεις διακοσμητικά αυτοκόληττα για τους τοίχους (δωμάτιο χωρίς θέμα γίνεται;), να δημιουργήσεις όσο παραπάνω χώρο μπορείς (σ.σ. μήπως να έβαζες ένα μαραγκό να σου φτιάξει ένα παραπάνω ντουλάπι;), να βρεις ένα ωραίο φωτάκι νυκτός, να διαλέξεις παιδικό χαλί (ναι, τώρα που είναι καλοκαίρι και παίζουν εκπτώσεις) και να βάλεις air condition (με τρόπο ώστε να μην πέφτει πάνω του) που συνοδεύεται πάντα από υγραντήρα (από αυτούς που βγάζουν κρύους υδρατμούς). Το γεγονός ότι το μόνο - από όλα αυτά- που χρειάζεται το μωρό τους πρώτους τέσερις μήνες είναι η καλαθούνα του (με την οποία θα κοιμάται δίπλα στο κρεβάτι σας) κάνουν την όλη αγωνιώδη προετοιμασία ακόμη πιο σουρεαλιστική.
Κάνε δημοσκόπηση
Ρώτα όποιο ζευγάρι με παιδιά βρεις εύκαιρο (φίλους, γνωστούς ή απλά περαστικούς στο δρόμο) ποιά είναι η πιο ηλίθια, υπερβολική αγορά που έκαναν καθώς περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Και φρόντισε ώστε να μην κάνεις τα ίδια λάθη. Γιατί ο χρυσός κανόνας εδώ είναι ‘’Αγόρασε 2 πράγματα λιγότερα από αυτά που νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Και πάλι καλά θα είσαι’’. Αλλιώς θα καταλήξεις όπως εγώ, με κάβα γύρω στις 25 διαφορετικές θηλές και άλλα 20 μπιμπερό διαφορετικών εταιριών και μεγεθών, χωμένα σε ένα ντουλάπι στην κουζίνα, ανάμνηση της αγωνίας και ευκολίας με της οποία αγόραζα πράγματα προσπαθώντας να βρω τι ταιριάζει στο μωρό μου. Χωρίς να έχω, φυσικά, στο μυαλό μου το πόσο γρήγορα όλα τα ωραία πράγματα που με τόσο κόπο διάλεξα (παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια) θα καταλήξουν στην αποθήκη. Είτε γιατί το μωρό βαρέθηκε να παίζει μαζί τους, είτε γιατί πολύ απλά μεγάλωσε. Εννοείται ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως δικαιολογία ότι σκοπεύεις να τα ξαναχρησιμοποιήσεις για το επόμενο μωρό, αλλά –μεταξύ μας- και πάλι τα ίδια θα κάνεις.
Μην φοβηθείς την ανακύκλωση
Αν είσαι τυχερός, θα βρεις αρκετά πράγματα έτοιμα από συγγενείς και φίλους. Ξεπέρασε την φυσική σου προδιαθέση να αγοράσεις στο δικό σου παιδί μόνο καινούργια πράγματα και αποδέξου την προσφορά τους. Ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει ρούχα (η πιο άχρηστη αγορά από όλες), αποστειρωτή (δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι καινούργιος) και καρότσι (εννοείται πως θα πάρεις δικό σου, αλλά γιατί να μην έχεις ένα δεύτερο για το σπίτι της μάνας σου που θα το πηγαίνεις;). Φαντάσου ότι στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλή μπαζάρ ανταλλαγής βρεφικών ρούχων, παιχνιδιών και αντικειμένων, μέσω site όπως το www.jbfsale.com. Κάτι που δεν μπορώ να πω ότι, αν γινόταν εδώ, θα έτρεχα με χαρά να δηλώσω συμμετοχή.
Πριν ξοδέψεις, ψάξου
Καλή και άγια η ανακύκλωση, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει και να τα ψάξεις καλά και να τα αγοράσεις καινούργια. Όπως το καροτσάκι. Δεν είναι τυχαίο που μπορείς να βρεις από 90 μέχρι 990 ευρώ. Υπάρχουν αντικειμενικές διαφορές. Δεν είναι απλά θέμα μόδας. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει με βάση πόσο μεγαλόσωμη ή όχι είναι η γυναίκα σου και το πορτ μπαγκάζ σου. Τι εννοώ; Επειδή εκείνη κατά βάση θα το κουβαλάει (στην παιδική χαρά, το supermarket, την παιδίατρο κτλ), οφείλει να είναι ελαφρύ και μανιτζέβελο. Εκτός αν κυκλοφορείς ακόμη με τζιπ, οπότε μπορείς όντως να αγοράσεις ένα από εκέινα τα τεράστια που μοιάζουν με τρίκυκλα.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το κάθισμα αυτοκινήτου, η επιλογή του οποίου είναι ολόκληρη επιστήμη, την οποία και μπορώ να πω ότι κατέχω, έχοντας μιλήσει με 5 ειδικούς ασφαλείας από Αγγλία, Αμερική και Σκανδιναβικές χώρες. Το συμπέρασμα μου; Μην λυπηθείς να ξοδέψεις τα 250-300 ευρό που θα σου στοιχίσει το να έχεις το μυαλό σου ήσυχο. Και μην διανοηθείς να αγοράσεις απλά ένα οποιοδήποτε υπό την πίεση της συζήγου. Κάτσε και ψάξε το διεξοδικά. Προσωπικά εμπιστεύομαι τυφλά τον Hakan από το Σουηδικό www.carseat.se , που σου προτείνει το κάθισμα ανάλογα με το είδος αυτοκινήτου που έχεις. Έτη φωτός πιο ενημερωμένος από κάθε συνοικιακή πωλήτρια. Αν και, τελικά, αγόρασα το δικό μου από Ελλάδα, γιατί στάθηκε αδύνατο να πείσω την γυναίκα μου ότι τα πιο ασφαλή είναι αυτά που κοιτάζουν μόνο πίσω (όπως συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες, εκεί που η παιδική θνησιμότητα από ατυχήματα στο δρόμο είναι μηδέν εδώ και 50 χρόνια). Ιδανικά θα χρειαστείς και ένα πιο φτηνό (γύρω στα 100 ευρώ) δεύτερο για το δικό σου αμάξι. Προσοχή. Την πρώτη φορά που θα το τοποθετήσεις, θα το βάλεις λάθος (σ.σ. εγώ το είχα λάθος επί 2 μήνες). Επειδή όμως αυτή θα είναι η φορά που θα κληθείς να μεταφέρεις τον μικρό μπόγο χαράς σπίτι από το μαιευτήριο, είναι προτιμότερο να πρήξεις το συκώτι στην πωλήτρια να στο βάλει εκείνη και να σου δείξει πως να το κάνεις όσες φορές χρειαστείς.
Φτιάξε αδριάντα σε όποιον εφεύρε την ηλεκτρική κούνια
Την μέρα που η μικρή μου έγινε πολύ δραστήρια (προσπαθούσε, δηλαδή, να σηκωθεί) για να συνεχίσει να χρησιμοποεί την Fischer Price ηλεκτρική κούνια της (αυτή με τα ψαράκια), καθίσαμε όλοι μαζί και κλάψαμε. Εγώ, η μάνα της και η κυρία που μας την προσέχει. Ναι, είναι τόσο απαραίτητη για την ψυχική σου υγεία. Φαντάσου ότι ακόμη και τώρα, που δεν μου χρειάζεται, άκουσα με περισσό ενθουσιασμό το νέο πως μια εταιρία κυκλόφορησε ένα καινούργιο μοντέλο που προσομειώνει τον θόρυβο και το κούνημα του αυτοκινήτου. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για να νανουρήσεις και να ηρεμήσεις ένα μωρό, από το γλυκό αυτό πέρα δώθε κούνημα, που συνοδεύεται από ήχους και πραγματάκια που γυρίζουν πάνω από το κεφάλι του.
Στήσε κανονικό φαρμακείο
Ως γνωστόν, σε ένα μωρό αποφεύγουμε να δώσουμε φάρμακα. Για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι από πριν προετοιμασμένος για τα βασικά. Όπως για τις πρώτες μυξούλες, για τις οποίες το μόνο που χρειάζεται είναι φυσιολογικός ορός και το ειδικό μηχάνημα με το οποίο τις ρουφάς. Και, φυσικά, για τον πρώτο πυρετό, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να έχεις στο σπίτι παιδικό depon για να μην ψάχνεις άσκοπα εφημερεύον φαρμακείο όποτε σου χρειαστεί. Προσωπικά, αγαπημένη μου αγορά είναι ένα made in germany θεμόμετρο υπερύθρων που πουλάνε στα φαρμακεία, που σου επιτρέπει να του μετράς την θερμοκρασία χωρίς να το ακουμπάς, ιδανικό για να μην χρειάζεται να το ξυπνάς τα βράδυα. Επίσης, σου μετρά και την θερμοκρασία του χώρου, ώστε να ξέρεις πότε πρέπει να ανάψεις air condition και πότε όχι.
Μπαμπά, μην (προ)τρέχεις
Ναι, θα σου χρειαστεί να αγοράσεις ένα ψηλό καρεκλάκι φαγητού και ένα φορητό για όταν βγαίνετε οικογενειακώς έξω. Αλλά όχι ακόμη. Ναι, φυσικά και θα χρειαστεί ένα ποδηλατάκι για την βόλτα του. Αλλά όχι ακόμη. Και όχι, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις τον ειδικό κάδο ή τον ειδικό θερμαντήρα για τις πάνες. Μωρό έχεις, όχι Ferrari που χρειάζεται το ακριβώς σωστό ανταλλακτικό για να λειτουργήσει άψογα η μηχανή. Για αυτό μην αφήνεις την καταναλωτική μανία να βεβηλώσει την λογική σου, σταμάτα να διαβάζεις ευλαβικά τους καλοκαιρινούς καταλόγους από Λητώ, mothercare και imaginarium και προσπάθησε να αφήνεις να περνάνε τουλάχιστον 24 ώρες πριν αγοράσεις παρορμητικά κάτι για το μωρό σου. Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα εκνευριστείς λιγότερο όταν συνειδητοποιήσεις πόσο λίγη σημασία τελικά θα δώσει στο παιχνίδι που του πήρες, προτιμώντας π.χ. να ασχοληθεί επί μια ώρα με το κουτί του Panadol Cold & Flu (λογικό, αν δεις τι ωραία χρώματα έχει πάνω).
Τι άλλο πρέπει να ξέρεις
-Τα καλύτερα θήλαστρα είναι αυτά που θα έρθουν να σου πουλήσουν στο μαιευτήριο. Αγόρασε στην γυναίκα σου το ηλεκτρικό με τις δυο τρόμπες. Στην πορεία θα το εκτιμήσει περισσότερο και από διαμαντένιο δαχτυλίδι από τον Κέσαρη.
-Μην μπεις στο πειρασμό –όπως εγώ- να νοικιάσεις ζυγαριά, από αυτές που θα προσπαθήσουν να σου πασάρουν όσο θα είσαι στο μαιευτήριο. Δεν υπάρχει λόγος. Θα το ζυγίζεις στην παιδίατρο.
-Μην διανοηθείς, τώρα που είναι καλοκαίρι, να το βγάλεις εκτός σπιτιού χωρίς δυο στρώσεις αντιηλιακό. Ακόμη καλύτερα, αγορασέ του τα made in Australia μαγιό και καπέλα που ισοδυναμούν με δείκτη προστασίας 50. Θα τα βρεις σε φαρμακεία.
-Στόκαρε το σπίτι με μπαταρίες (οι φθηνότερες είναι του Ikea). Θα τις χρειαστείς, καθώς το ένα μετά το άλλο τα παιχνίδια θα αρχίσουν να τα φτύνουν.
-Μπες στο www.babyswimming.gr, δες σε ποιό ειδικευμένο κολυμβητήριο στην περιοχή σου κάνουν μαθήμητα βρεφικής κολύμβησης και -μόλις μπει στον 6ο μήνα- γράψε το και πήγαινε. Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ θα καταλήξει να του αρέσει. Και να του κάνει καλό.
-Μην σταματήσεις ούτε στιγμή να το βγάζεις φωτογραφίες και να το τραβάς βίντεο. Μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, θα πάψει να είναι μωρό. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου