Ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Για την ανεξαρτησία του πανηγυρίζει το Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του κόσμου



Την ιστορία του ξεκίνησε τα μεσάνυχτα το Νότιο Σουδάν, που έγινε το 54ο κράτος της Αφρικής, μετά την επικύρωση με δημοψήφισμα της απόσχισής του από το Βόρειο, πλέον, Σουδάν έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο που έληξε το 2005.

Το Χαρτούμ έσπευσε να αναγνωρίσει το νότιο γείτονά του, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, που βρίσκεται στην νέα πρωτεύουσα της Τζούμπα μαζί με άλλους ξένους αξιωματούχους, υποσχέθηκε στο πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ πως μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ο Σάλβα Κίιρ θα ορκιστεί στα καθήκοντά σε τελετή κατά την οποία θα γίνει η ανάγνωση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, η υποστολή της σημαίας του Σουδάν και η έπαρση της εθνικής σημαίας του Νότιου Σουδάν.

Την επόμενη εβδομάδα το Νότιο Σουδάν θα αναγνωριστεί ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Σουδάν ήδη αναγνώρισε τη χώρα, μερικές ώρες πριν την απόσχιση του Νότου. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής του, όπως και η Αίγυπτος την Παρασκευή. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε επίσης πως η Τζούμπα έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος του.

To νέο κράτος έχει έκταση 619.745 τετραγωνικά χλμ. ενώ ο πληθυσμός του υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια -αν και, λόγω της διαμάχης με το Χαρτούμ και του αναξιόπιστου των απογραφών, ακριβής αριθμός δεν υπάρχει.

Επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά ενώ αναγνωρίζονται επίσης τα αραβικά (όπως μιλιούνται στην πρωτεύσουσα Τζούμπα) και τοπικές γλώσσες, με την Ντίνκα να έχει τους περισσότερους ομιλητές. Επικρατούσα θρησκεία είναι ο χριστιανισμός -καθολικισμός και αγγλικανισμός, αν και υπάρχουν και ομάδες που έχουν εισάγει ανιμιστικά στοιχεία στη λατρεία τους.

Πίσω από τους εορτασμούς, παραμένουν τα «αγκάθια»

Η άμεση αναγνώριση από της Τζούμπα από το Σουδάν δεν έχει διασκεδάσει όμως τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για ένταση, καθώς αρκετά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα.

Πρώτο ανάμεσα σε αυτά είναι και η συμφωνία για τα μεταξύ τους σύνορα αλλά και το μοίρασμα των εσόδων από τις πετρελαιοφόρες επαρχίες που είναι πάνω στη μεθόριο τους. Αρκετοί στο κυβερνών κόμμα του (διεθνώς καταζητούμενου) Μπασίρ βλέπουν την απώλεια των εδαφών και των εσόδων υπέρ του Νότου σαν εθνική ταπείνωση.

Ουσιαστικά, με την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, ο βορράς χάνει τα τρία τέταρτα των αποθεμάτων του σε πετρέλαιο, που αποτελούν την σημαντικότερη πρόσοδό του. «Φυτίλι» για διαμάχες παραμένουν επίσης οι περιοχές του Νταρφούρ και του Κορντοφάν.

Οι κάτοικοι της Τζούμπα είχαν ξεκινήσει τους εορτασμούς με δυνατή μουσική και εκδηλώσεις ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ενώ η πόλη ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους, ανάμεσά τους τον ΓΓ του ΟΗΕ, τους ΥΠΕΞ Γαλλίας και Βρετανίας Αλ.Ζιπέ και Ουίλ.Χέιγκ, και την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σούζαν Ράις.

Ο Μπαν δήλωσε σήμερα ότι το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η στιγμή αυτή είναι «πολύ συναισθηματική και συναρπαστική» για το λαό του Νότιου Σουδάν, είπε ο Μπαν, κάνοντας λόγο για μια «νέα αρχή». Υποσχέθηκε πως θα διοργανώσει σύνοδο δωρητριών χωρών για το Νότιο Σουδάν ενώ σημείωσε πως η Τζούμπα πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στις υποδομές, στην οικονομία, στους θεσμούς που θα κληθούν να αποκαταστήσουν ένα κράτος δικαίου και θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε.

Πρέπει ωστόσο να υπάρξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην επαρχία Αμπιέι, επισήμανε ο Μπαν.

Τα Ηνωμένα Έθνη όμως έχουν εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους για τις συνεχείς συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων στην ευρύτερη περιοχή της μελλοντικής μεθορίου των δύο χωρών, και ιδιαίτερα για τις χιλιάδες προσφύγων του Κορντοφάν. Περισσότεροι από 2.360 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου εφέτος, η διενέργεια του οποίου προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος στο Σουδάν που διήρκεσε --με μια δεκαετή διακοπή-- από το 1955 ως το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Ads | Το κάθε κλίκ μετράει